Haberler

KMÜ Mehmet Akif Ersoy'u Unutmadı

KMÜ Mehmet Akif Ersoy'u Unutmadı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KMÜ Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşının kabulünün 91. yıldönümünde "Mehmet Akif Ersoy" konulu panel düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşının kabulünün 91. yıldönümünde "Mehmet Akif Ersoy" konulu panel düzenlendi. İİBF Yunus Emre Salonunda 12 Mart Pazartesi günü saat 15.00'te gerçekleştirilen panel, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 1. sınıf öğrencisi Aysun Kılınç'ın İstiklal Marşımızı okumasıyla başladı.

Panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, İİBF Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Oturum başkanlığını Doç. Dr. Zülfi Güler'in yaptığı panelde, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı "Mehmet Akif'i Kimden Okuyalım" ve Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Uca "Çanakkale Şehitleri ve Akif" başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

Oturum başkanı Zülfi Güler, en çok tanıdığımız şairlerden birisi olan Mehmet Akif'i daha çok tanımak için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Mehmet Akif'in sadece bir şair olmadığını ifade eden Güler, şairin sosyolog, ahlakçı ve idealist taraflarına da dikkati çekti. Zülfi Güler "Akif'in içtimai hayatımıza sunduğu reçeteyi anlamak için özellikle Sefahad eserini okumak zorundayız." dedi.

"Mehmet Akif'i Kimden Okuyalım" konulu sunumunda Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı zihin konforumuzu yıkmak ve kendimizi inşa etmek adına Mehmet Akif'in okunması gerektiğini vurgulayarak, Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir şahsiyet hakkında bu kadar çok konuşulmadığının altını çizdi. Mehmet Akif ile ilgili yazılmış 250 eserin bulunduğunu söyleyen Harmancı bu eserlerden örnekler sundu. Cemal Kuntay, Sezai Karakoç, Ertuğrul Düzdağ, Dücane Cundioğlu ve Nurettin Topçu gibi yazarlar tarafından kaleme alınan ve Mehmet Akif'i anlatan kaynakları katılımcılara tavsiye etti. Harmancı "Ersoy hakkında yazılan güzellemeler dışında O'nu her açıdan bize tanıtan kaynakları okumalıyız." diye konuştu.

"Çanakkale Şehitleri ve Akif" konulu sunumunda Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Uca Çanakkale gerçeğine kayıtsız kalmayan Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine" şiiriyle bu savaşı gösterdiğini açıkladı. Uca, şairin sanatçı ruhundan kaynaklanan farklı bakış açısıyla bu şiirini yazdığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti. "Sanatçılar diğer insanların göremediklerini görürler. Bu yüzden Akif'in sanatçı ruhuyla söylediklerini hiçbir tarihçi söyleyemez. O, bu şiirinde kahraman Mehmetçiğin efsane mücadelesini anlatmıştır."

Panel, katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close