Kleopatra'nın Turkuaz Güzelliğine Büyük İlgi
Türkiye'nin ünlü adalarından biri olan, doğal ve arkeolojik özellikleri ile bilinen Kleopatra Adası ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Türkiye'nin ünlü adalarından biri olan, doğal ve arkeolojik Sit özelliğinin yanında yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Sedir Adası ( Kleopatra Adası)'na ziyaretçi akını yaşanıyor. Adada arkeoloji alanlarını gezen ziyaretçiler, koruma altındaki kumsalın sahilinde denize giriyor, şezlonglarda güneşleniyor.
Bodrum, Marmaris ve Akyaka beldesinden kalkan günlük tur teknelerinin yanı sıra, özel yat ve tekneler ile de ulaşımın sağlandığı Sedir Adası'nda yapılan düzenlemeler sonrası özellikle yabancı turistlerin uğrak mekanı oldu. Adaya girişte yapılan ahşap iskeleden TÜRSAB tarafından işletilen giriş kapısından başka girişi bulunmayan Sedir Adasının içindeki tüm yürüyüş yolları tren raylarında kullanılan eski kalaslardan yapılarak ziyaretçilerin toprak ile teması önlenmiş durumda.
ZEYTİN ĞAÇLARI GÖLGESİNDEKİ ANTİK TİYATRO
Sedir Adası'nın girişten uç noktasına doğru hareket edildiğinde ahşap yürüyüş yolundan antik tiyatroya ulaşılıyor. Zeytin ağaçları gölgesinde kalan antik tiyatronun büyük bir bölümü hala sağlam olarak dururken, 2500 kişi kapasiteli tiyatronun sahne bölümü zamanla hasar görmüş. Oturma sıraları ile hala sağlam duruyor. Tiyatro, Helenistik döneme ait olurken, Bizans döneminde de kullanıldığı açıklandı. Sedir adası tiyatrosunun bir başka özelliği de Rodos Adası'nın karşı yakasında bilinen üç tiyatrodan biri olmasıdır.
KLEOPATRA KUMU KORUMA ALTINDA
Kleopatra Plajı altın sarısı kumlarıyla tanınıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sedir Adasındaki nadir bulunan kumların korunmasına yönelik yaptığı çalışma sonrası Sedir Adası plajının bir bölümü koruma altına alındı. Kumsalın bulunduğu alan iple çevrilirken, kumsala girilmesi ve eşya bırakılması yasaklandı. Plaj girişinde bir kulede bekleyen özel güvenlik çalışanı, denizden çıkan vatandaşların üzerlerinde taşıyabilecekleri kumların temizlenmesi için duş altında durulanarak çıkmalarını sağlıyor.
Plajın adı da bir rivayete dayanıyor. Binlerce sene önce Antonius Sezar ve Kleopatra, birbirilerine aşık olurlar ve evlenmeye karar verirler. Kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra'ya hediye vermek isteyen Mısır Kralı Antonius, yaklaşık 3 bin sene önce balayını geçirmek üzere Kleopatra'yı götüreceği adaya, Mısır'dan 60 büyük gemiyle, çapları 1 milimetreden daha küçük ve her tanesi aynı büyüklükte olan kumları getirtir. Burada bulunan bu kristal kumlar; karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesinden meydana gelmiştir.
KUMUN KORUNMASI ÖNEMLİ
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, bölgede çok farklı bir ayrıcalığı olan Sedir Adası'na her geçen gün ziyaretçi sayısının arttığını söyledi. Geçen yıl 90 bin ziyaretçi sayısına ulaşan Sedir Adası'na bu yılın 6 aylık döneminde ziyaretçi sayısının 45 bin kişiyi bulduğunu anlatan Özer, şöyle konuştu: "Bu yıl geçen yıldan daha fazla bir ziyaretçi sayısı yakalayacağımızı umuyorum. Her yıl ziyaretçi sayısındaki artışın yanı sıra, memnuniyet sayısı da artıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sedir Adasında çok önemli yatırım ve çalışmalar yapıyor. Her yıl oradaki tuvaletlerin iyileştirilmesi, ziyaretin kolaylaştırılması, şezlongların yenilenmesi anlamında çalışma yaptık. Bu yıl da traverslerin yenilenmesi ile ziyaretlerin daha kolay olması sağlandı. Sedir Adasına ziyaretin yüksek olmasının sebebi Kleopatra kumunun olması. Kumun çok özelliği ve tarihi bir yapıya sahip olmasından dolayı özel bir ilgi gösteriliyor. Bu ilginin hem yerli ve hem de yabancı turistler bakımından dikkatli davranılması, oradaki kuma gösterilen hassasiyetin ziyaretçiler tarafından da gösterilmesini istiyoruz. Çünkü o kumun korunması önemli. Biz her türlü kolaylığı sağlarken, ziyaretçilerden de bu kolaylıklar çerçevesinde tarihe ve kültüre olan saygıları göstermesini bekliyoruz." - MUĞLA