Klasik Otomobil Aşkı 240 Bin Liraya Mal Oldu
İzmir'in Tire ilçesinde, çürümeye terk edilmiş 1955 model klasik otomobil, yaklaşık 240 bin lira harcanarak, eski ihtişamlı günlerine döndürüldü.
HALİL ŞAHİN - İzmir'in Tire ilçesinde, çürümeye terk edilmiş 1955 model klasik otomobil, yaklaşık 240 bin lira harcanarak, eski ihtişamlı günlerine döndürüldü.
İzmir Klasik Otomobilciler Dernek Başkanı Murat Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yaşın üzerindeki otomobillerin "klasik otomobil" kabul edildiğini belirtti.
Yaşları nedeniyle bazıları hurda hale gelen bu otomobillerin, klasik otomobil merakı sonucu adeta fabrikadan yeni çıkmış hale geldiğini belirterek, "Bunun en güzel örneklerinden birini Tire'de gördük. Tire'deki sanayi sitesinde tesadüfen bulunan eski bir otomobil, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından göz alıcı bir otomobile döndü." diye konuştu.
Bir klasik otomobil tutkununun, yaklaşık 4 yıl önce satın aldığı aracın, dernek aracılığıyla ulaşılan doğru ustalarca eski görüntüsüne kavuşturulduğunu aktaran Akarsu, şöyle devam etti:
"1955 model üzeri açık bir araç çok kötü bir durumda, atıl durumdayken alınıp yenilendi. Her tarafı dökülüyordu. Klasik parçaları tabiri caizse iğneden ipliğe ABD'den geldi. Restoresi 3 yıl sürdü ve sonuçta Türkiye'deki sayılı araçlardan biri oldu. 80 bin dolar (yaklaşık 240 bin lira) civarında bir rakam harcandı. Bugün ABD'den bu kalite bir araç ithal etmek istersiniz 100 bin dolar civarında ödemek zorunda kalırsınız."
Akarsu, otomobilin aynasından direksiyonuna, boyasından döşemelerine, motorundan camlarına kadar elden geçirildiğini dile getirerek, bazı parçaların ABD'den gelmesi için 5-6 ay beklendiğini söyledi. Akarsu, araçtaki her parçanın fabrikadan çıktığı günle aynı olduğunu vurguladı.
"Ustalar İngilizce bilmeli"
Türkiye'de klasik otomobillere merakın son yıllarda yükseliş gösterdiğini dile getiren Akarsu, bu nedenle klasik otomobil fiyatlarının da her geçen gün arttığını belirtti.
Akarsu, yeni otomobillerin sahip olduğu teknoloji ile sürücüsüne büyük kolaylıklar ve konfor sunduğunu dile getirerek, "Ama klasik otomobil ilgisi artıyor. Bu araçlar insanların geçmişe duyduğu özlemi ifade ediyor. Aile büyükleri bu araçları kullanmış. Bu nedenle o araçları yollarda görmek insanların içindeki heyecanı artıyor." ifadelerini kullandı.
Bu araçların restorasyonun uzmanlık gerektirdiğini vurgulayan Akarsu, herkesin klasik otomobil ustası olmadığını dile getirdi. Bu araçlarla ilgilenen ustaların, klasik otomobil ABD'den parça siparişi için iyi düzeyde İngilizce bilmesi gerektiğini ifade eden Akarsu, doğru parçanın siparişinin önemini vurguladı.
Parçaların takılması ve boyanmasının titiz bir çalışma istediğini belirten Akarsu, bu nedenle ustanın çok sabırlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.