KKTC Su Temin Projesi
Türkiye'den KKTC'ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi'nin su geçişi ve kara yapılarının temeli cumartesi günü Anamur'da atılacak.
Türkiye'den KKTC'ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi'nin su geçişi ve kara yapılarının temeli cumartesi günü Anamur'da atılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, toplam 782,5 milyon liraya mal olacak projenin temel atma törenine KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak.
Türkiye ve KKTC'yi, deniz altından geçecek 80 kilometre uzunluğundaki su boru hattıyla birbirine bağlayacak proje, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımı imkansız kılması nedeniyle, özel bir teknikle inşa edilecek. Boru hattı, deniz dibinden değil, 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC'ye su taşıyacak.
Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, boru hattıyla Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Proje tamamlandığında KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak, 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak. KKTC'ye aktarılacak suyun yüzde 50.3'ü içme, yüzde 49.7'si sulama amaçlı kullanılacak.
-Deprem ve fırtınaya karşı önlem-
Açıklamada, boru hattı güzergahının boru başlangıç ve bitiş koordinatlarını korumak, deniz tabanındaki elverişsiz kısımlardan, dik eğimlerden ve heyelan bölgelerinden kaçınmak, mümkün olduğunca düz bir hat izlemek gibi önemli kıstaslar dikkate alınarak seçildiği belirtildi.
Jeolojik araştırmalarla bölgedeki sismik aktivitenin incelendiği ifade edilen açıklamada, deprem katalogları oluşturulduğu kaydedildi.
Açıklamada, denizin akıntı ve dalga rejimini belirleyebilmek için oşinografik araştırmalar yapılarak, 12 aylık veri toplandığı vurgulandı.
Yüksek yoğunluklu polietilen boruların su altında deniz etkileri sebebiyle bozulmaya uğrayıp uğramadığını tespit etmek üzere tam ölçekli 11 boruyla deney yapılarak, 6 aylık aralıklarla iki yıl boyunca ölçüm gerçekleştirildiğine değinilen açıklamada, sistemin akıntı hızı ve akıntı geliş açılarına tepkisinin de değerlendirildiği bildirildi.
-Sünme ömrü bin yıl-
Açıklamada, deneyler sayesinde deniz altından KKTC'ye su taşıyacak sisteminin yorulma ömrünün 125, sünme ömrünün ise bin yıldan fazla olduğunun hesaplandığı kaydedildi.
Deniz altına yerleştirilecek borulara vericiler takılacağı, bu verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarların önceden tespit edilip zamanında müdahale yapılacağı vurgulanan açıklamada, borularda sızıntı ihtimaline karşı tuzluluk sensörlerinin sürekli işler durumda tutulacağına dikkat çekildi.
Açıklamada, projenin ilk aşaması olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Mart ayında temelini atmasıyla inşasına başlanan Alaköprü Barajı'da yüzde 39, Mart 2012'de temeli atılan Geçitköy Barajı'da ise yüzde 16 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı bilgisine de yer verildi.
Muhabir: Ali Hakan Der
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA