Haberler

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Talat Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kıbrıs sorununu hakkaniyet ölçüleri içerisinde çözmek en doğrusudur ancak o zaman kalıcı bir barış sağlanır"

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs sorununu hakkaniyet ölçüleri içerisinde çözmek en doğrusudur ancak o zaman kalıcı bir barış sağlanır" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen " Kıbrıs'ta Aşırılıklara Rağmen Barış Kararlılığı" konulu seminerde konuşan Talat, Kıbrıs'ta çok acılar yaşandığını ancak hala tam anlamıyla bir barışa kavuşulamadığını söyledi.

Talat, Kıbrıs sorununu ele alırken bunu çevreleyen faktörleri de göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.

Olayı sadece dar milliyetçi açıdan ele almamak gerektiğini ifade eden Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha geniş perspektiften bakmak lazım. Kendi ulusal çıkarlarınızı güvence altına alacak bir yaklaşımla bu sorunu çözmek mümkündür. Kıbrıs sorununu hakkaniyet ölçüleri içerisinde çözmek en doğrusudur ancak o zaman kalıcı bir barış sağlanır. Ancak o zaman güzel ve iyi bir iş yapmış oluruz. Kıbrıs sorunu 1963'te başlamadı aslında çok daha önceden başladı."

Talat, siyasette ve uluslararası ilişkilerde bir şeyi zamanında yapmanın önemine değinerek, zamanında yapılmaması ve gecikilmesi durumunda aynı şartların yeniden oluşmayabileceğini kaydetti.

Şu anda çok uygun bir konjonktürün olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Talat, "Aslında Kıbrıs sorununun çözüm sorununu sürükleyen, sürükleme kapasitesi olan Kıbrıslı Türkler'dir ve Türkiye'dir" dedi.

Talat, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

"Türkiye, çözüm süreci içerisinde Kıbrıs Türklerine nasıl yardımda bulunabilir? Diplomatik, ekonomik, askeri bir yardım mı bekliyorsunuz?" sorusu üzerine Talat, şunları söyledi:

"Aslında Türkiye Cumhuriyeti bütün bu söylediğiniz hususlarda zaten yardım ediyor. Her şey Türkiye üzerinden oluyor. Hatta bir ara malum twitter'in kapatılması olayları olduğunda bizde de büyük bir heyecan doğdu 'bizde de mi kapanıyor' diye. Bizim telekomünikasyon idaresi başvurdu Türkiye'ye ve transit geçmesi sağlandı ve girebildik. Böyle bir olay da yaşandı. Demek istiyorum ki Türkiye her bakımdan yardımcı oluyor."

"Türkiye'nin barış sürecindeki tavrı önemlidir"

Talat, Türkiye'nin barış sürecindeki tavrının önemli olduğunu belirterek, "Örneğin Türkiye dese ki 'ey Kıbrıslı Türkler bu Talat'ın ya da Derviş Eroğlu'nun yaptığı anlaşma, Kıbrıs için iyi bir anlaşma değildir, sakın kabul etmeyin' Kıbrıs'tan geçmez. Ama tersi olursa 'evet bu iyi bir anlaşmadır' derse de geçer, öyle bir etkisi var Türkiye'nin" diye konuştu.

Mehmet Ali Talat, bu nedenle Türkiye'nin rol almak durumunda olduğunu ve Türkiye bunu yapmazsa Kıbrıs Türkünün tek başına bu işi kotaramayacağını dile getirdi.

"Rum kesiminde Elam grubu var, Türk kesiminde böyle bir aşırı grup var mı?" sorusuna karşılık Talat, şunları kaydetti:

"Yasal olarak örgütlenmiş Elam dengi bir örgüt yok ama örgüt var. Mesela ben başbakan oldum, görüşmelerin başlayacağı gün evimi bombaladılar. Tabii üst katta olduğumuz için bize bir zararı olmadı alt kat epey bir zarar görmüştü. Çeşitli dönemlerde bazı çözüm savunucusu siyasetçilerin evleri, partileri bombalandı."

Talat, "Kıbrıs, anavatanın bir parçası olmayı düşündü mü?" sorusu üzerine, "Günümüz dünyasında Türkiye'ye bağlanmak gibi bir şey söz konusu olamıyor, düşünülemiyor bile. Bu görüşü savunan insan var, olabilecek olsa belki bu sayı artar ama olamayacak olduğu için bu görüşü ortaya koyan insan az" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'ye karşı tepki kesinlikle Kıbrıs Türkü'nde yoktur"

"Kıbrıslı Türkler'in Türkiye'ye karşı bakışı neden olumsuz?" sorusunu ise Talat, şöyle yanıtladı:

"Kıbrıslı Türkler'de Türkiyeli insanlara karşı olumsuz tutumda, her insanın değişik macerasından gelen bir sürü nedenleri var. Biri şu anda cezaevinde bulunanların yüzde 70'i KKTC vatandaşı değil, Türkiye'den gelen Türklerdir. Sonuçta herkesin bir macerası var, yani bir sürü nedeni var ama bu Türkiye düşünüldüğünde iş değişir. Kiminin çok olumlu izlenimi var, kiminin çok olumsuz. Ama Türkiye'yi düşündüğünüzde durum çok farklıdır. Türkiye'yi bir devlet, bir varlık, bir uluslararası varlık olarak düşündüğünüzde Türkiye'ye karşı tepki kesinlikle Kıbrıs Türkü'nde yoktur."

Talat, barış sürecini esas olarak engelleyen birçok faktörün bulunduğunu ve konunun çok karmaşık olduğunu dile getirerek, şu anda en büyük sorunun ise eşitsizlik olarak görüldüğünü sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Salonda sürpriz bir isim var

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

title