KKTC'de Yeni Koalisyon Hükümetine 'Onay'
KKTC'de yeni koalisyon hükümetine 'onay' KKTC'de Hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Ömer Kalyoncu, Ulusal Birlik Partisi ile birlikte oluşturdukları yeni Bakanlar Kurulu'nu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu.
KKTC'de yeni koalisyon hükümetine 'onay'
KKTC'de Hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Ömer Kalyoncu, Ulusal Birlik Partisi ile birlikte oluşturdukları yeni Bakanlar Kurulu'nu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu. KKTC' Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kalyoncu'yu kabulde yaptığı kısa konuşmada, Bir görev verdim şimdi sonucunu alacağım Ömer beyden. Gerekli açıklamayı o yapacak ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümet kurma görevini Kalyoncu'ya 6 Temmuz'da vermişti.
KALYONCU YENİ KABİNEYİ AKINCI'YA SUNDU
Kalyoncu, Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler- Ulusal Birlik Partisi CTP BG-UBP'nin kabinesinin; Başbakan Ömer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Sağlık Bakanı Salih İzbul ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüstten oluştuğunu açıkladı.
Ömer Kalyoncu, yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sunmasının ardından basına açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı'nın yeni kabineyi onayladığını ifade eden Kalyoncu, yeni kabinenin bugün Resmi Gazete'de yayınlanacağını kaydetti.
ANAYASAL SÜREÇ
KKTC Anayasası'nın 109'uncu maddesine göre Cumhurbaşkanı'nca atanan Bakanlar Kurulu'nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulacak. Meclis tatildeyse derhal toplantıya çağrılmasını düzenleyen Anayasa'ya göre, Bakanlar Kurulu'nun programı ise, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak. Programın Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu'na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemeyecek. Anayasa'ya göre Başbakan'a karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebiliyor.
CTP-BG İLE UBP ARASINDA KOALİSYON PROTOKOLÜ İMZALANDI
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) arasında koalisyon protokolü bugün KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde imzalandı. Protokole, CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün imza koyarken, yeni hükümetin Başbakanı Ömer Kalyoncu da imza törenine katıldı. Talat ve Özgürgün'ün konuşmasının ardından, protokol imzalandı.
TALAT PROTOKOL 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
CTP-BG Genel Başkanı Talat, protokolün Hükümetin Çalışma Düzeni, Cumhuriyet Meclisi'nin Çalışma Düzeni ve Koordinasyonu ve Bakanlıkların Dağılımı başlıklı üç bölümden oluştuğunu belirtti.
Hükümetin Cumhurbaşkanlığı tarafından onayladığını söyleyen Talat, bundan sonraki süreçte protokolün yürürlüğe girmesi ile birlikte yarın Meclis'in olağanüstü toplanacağını ve hükümetin Meclis'e sunulacağını, en geç bir hafta sonra da hükümet programının Meclis'e sunulacağını kaydetti. Talat, Hükümetimiz çok önemli bir yük omuzluyor, biz iki parti olarak bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu ilk iki büyük partinin Meclis'te büyük çoğunlukla oluşturacağı hükümet ve haliyle bu hükümetin de önemli hedefleri yerine getirmesi söz konusu olacak dedi. Hükümetin reform ve dönüşümler yapacağını söyleyen Talat, Kıbrıs Türk halkının bugüne kadar olmasını istediği ama çeşitli nedenlerle, belki zayıf hükümetler belki de popülizm nedeniyle gerçekleştiremediklerini, hayata geçirmeyi hedefliyoruz diye konuştu. Talat, koalisyonun amacının Anayasa da dahil, önemli reformları kotarmak, sürdürülebilir ekonomik yapıya ulaşmak için gerekli tedbirleri almak ve devam eden müzakere sürecine destek olmak olduğunu kaydetti.
ÖZGÜRGÜN SİYASİ TARİHTE DÖNÜM NOKTASI OLACAK BİR İLK
UBP Genel Başkanı Özgürgün de, ciddi problemlerin olduğu bir dönemden geçildiğini, bunları aşabilmek adına hem CTP-BG hem de UBP'nin, bugün, siyasi tarihte dönüm noktası olacak bir ilke imza attığını belirtti. Özgürgün her iki partinin de başarma dışında bir şansı olmadığını bilerek, başarılı olma dışındaki alternatifleri bir kenara bırakarak, halka ve geleceğe dönük projeler, yasalar, kararlar ve çalışmalar yapacaklarını vurguladı. Yapılması gereken önemli işler olduğuna işaret eden Özgürgün, yoğun bir çalışma içine girileceğini kaydetti. Özgürgün, Biz iki genel başkan olarak görev almamamıza rağmen hükümetin başarılı olacağına, Başbakan ve Bakanlar Kurulu'nun çalışmaları en iyi şekilde yapacağına inancımız tamdır dedi.
CTP-BG İLE UBP KOALİSYONU KIBRIS TÜRK SİYASİ TARİHİNDE BİR İLK OLDU
Kıbrıs Türk siyasetinin iki büyük partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP), bugün açıklanan koalisyon hükümetiyle siyasi tarihlerinde ilk kez birlikte hükümet kurmuş