KKTC'de "Türk Dünyası 1. Gençlik Formu" - Girne
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türk dünyasının ortak bir gelecek oluşturması için Türk devletleri arasında oluşturulacak gönül birliklerinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye her zaman Türk devletlerinin yanında olmaya devam edecek.
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türk dünyasının ortak bir gelecek oluşturması için Türk devletleri arasında oluşturulacak gönül birliklerinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye her zaman Türk devletlerinin yanında olmaya devam edecek." dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Türk Birliği Dayanışma Derneği'nin Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in himayesinde, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin desteğiyle düzenlediği "Türk Dünyası 1. Gençlik Forumu" Girne'de Acapulco Otel'de başladı.
Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Türkeş, formun açılışında yaptığı konuşmada, KKTC'de Türk dünyasından gelen gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, bilgi çağı olan 21. yüzyılda, Türk dünyası gençlerinin çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma ulaştırılması gerektiğini kaydetti.
Türk dünyasının ortak bir gelecek oluşturması için Türk devletleri arasında oluşturulacak gönül birliklerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Türkeş, "Türkiye her zaman Türk devletlerinin yanında olmaya devam edecek." dedi.
Türkeş, Türklüğün, ırkçılık olmadığını, tarih boyunca var olan belli bir yurtta yaşayan ortak geçmişi beraber yaşama iradesi olan aynı dili konuşan ve ortak bir gelecek hedefiyle heyecanlanan bir milletin ismi olduğunu belirterek, bugün bu bölgeyi dağıtmak isteyen küresel güçlerin ırkçı temelli girişimlerde bulunmasının 21'inci yüzyılın ayıbı olduğunu söyledi.
Türkçe dünyanın en yaygın 5. dili
Türkçenin dünyada en yaygın 5. dil olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Türkeş, bu ülkeler arasında Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan'ın yanında, 30 milyon Türk yaşayan Rusya Federasyonu ve 25 milyon Türk nüfusu olan Çin Halk Cumhuriyeti'nin de bulunduğunu dile getirdi.
Tuğrul Türkeş, Türk dünyasının güçlü ve zayıf noktalarını, risklerini değerlendirerek ortak bir gelecek belirlemesi ve sorunlarla ortak mücadele vermesi gerektiğini ifade ederek, bu bakımdan ortak dilin önemli bir avantaj olduğunu söyledi.
Türk dünyasının ortak bir gelecek oluşturması için Türk devletleri arasında oluşturulacak gönül birliklerinin büyük önem taşıdığına işaret eden Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman Türk devletlerinin yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.
"Yıllardır Kıbrıs Türk gençlerinin, uluslararası platformda becerilerini göstermeye, spor müsabakalarına katılmalarına 'medeni dünya' izin vermemektedir." diyen Türkeş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ayıbı da kendilerine yakıştırıyorlar, bana göre de çok yakışıyor. Bir gencin diğer ülkelerdeki yaşıtlarıyla spor yapması Kıbrıs sorunun çözümüne nasıl bir zararı olabilir? Nasıl değerlendiriyorlar? Yani bir taraftan diplomatik meselelerde konuşulması, müzakerelerde halledilmesi gereken konular varken bir taraftan da temel insani noktalarda izolasyonlar, tahditler, kısıtlamalar ve çirkin ayak oyunları. Sen 'KKTC olarak gel Rum tarafında spor kulübü gibi görün, sana ancak oradan izin vereyim' de müsabaka yap. Neticede bu genç başardı mı KKTC'nin başarısı olacak, senin kulübünde olsa ne olacak bilmem nerde olsa ne olacak? Bu kafaların değişmesi gerekir ve bu kafaları değiştirecek olanlar da sizlersiniz. İnşallah bundan sonraki siyasi nesil bunların üzerinde çalışacak. Bunları size bırakmamayı umuyoruz. Yani yeni nesle bu işleri bitirip daha temiz, huzurlu, güzel bir Türk dünyasında hayatınızı sürdürmenizi, gelişim, refah ve yeni nesillerin mutluluğu için çalışmanın daha doğru olacağını düşünüyorum."
"Kıbrıslı Türkler, haksız ambargolara maruz kaldı"
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da Türk dünyası gençlerini KKTC'de görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Türk dünyasındaki sorunların her Türk Devleti'nin sorunu olduğunu, sorunların aşılması, birlik ve beraberliğin sağlanması için çalışması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıslı Türklerin, kendine medeni diyen, insan haklarını savunduğunu iddia eden devletlerin uyguladığı haksız ambargolara maruz kaldığını, gençlerin spor müsabakalarına katılmaktan bile mahrum bırakıldığını dile getiren Denktaş, "Kıbrıslı Türk Gençler, Türk dünyası devletlerinden 'Türk Dünyası içinde yapılacak sportif, kültürel etkinliklerde yer alması ve el birliğiyle bu insanlık ayıbının ortadan kaldırılmasına katkı sağlamasını' bekliyor." dedi.
Serdar Denktaş, tüm dünyanın Kıbrıs'ta çözüm için baskı yaptığını ifade ederek, "Bu ülke bizim de evimizdir. Burada mutluluklarımız ve hüzünlerimizle yaşamak istiyoruz. Kimliğimizi 400 yıl koruduk. Bundan sonra da korumak ve insanca yaşamak istiyoruz." şeklinde konuştu.