Kızından Sitem: İşini Yapmıyorsun
Financial Times Gazetesi, Türkiye'nin Gazze'ye İlişkin Çabaları ile İsrail'e Yönelik Eleştirilerinin Değerlendirildiği Haberinde Erdoğan'ın Başdanışmanı Davutoğlu ile İlgili Bir Anekdot da Yazdı.
Türk hükümetinin, Gazze'ye ilişkin çabalarının ile İsrail'e yönelik sert eleştirilerinin yurt dışında yankıları sürüyor. Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili bir anekdot da yazdı. Gazeteye göre, Kahire ve Şam'da sekiz-günlük "çılgın" görüşmelerden sonra Türkiye'ye dönen Ahmet Davutoğlu, kızının eleştirisiyle karşılaşıyor. Davutoğlu'na 10 yaşındaki kızı, "Her gün seyahat ediyorsun, seni göremiyoruz ama hala öldürülen çocuklar var. İşini yapmıyorsun" diye sitem ediyor.
Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı "Ankara, dürüst bir arabulucu olmaya çalışıyor" başlıklı haber analizinde Türkiye'nin Gazze krizi konusunda takındığı tavrını belirleyen "ikiz dürtüler"nden söz ediyor. Türkiye'nin bir yandan Gazze krizine ilişkin diplomatik çabalarına liderlik ihtirasının bulunduğunu, diğer yandan da Filistinlerin acılarına duyduğu sempatiden kaynaklanan bir "duygusal reaksyonu" gösterdiğini savunan gazete, Türkiye'nin bu "ikiz dürtüler"ni yansıtırken, Ahmet Davutoğlu ile ilgili bir anekdot da aktarıyor. Gazete, Davutoğlu'nu kaynak göstererek şöyle diyor:
"Kahire ve Şam'da sekiz-günlük çılgın görüşmelerden sonra Türkiye'ye dönen Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'un en üst düzeydeki dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu, kızının sitemiyle karşılıyor. Davutoğlu'na 10 yaşındaki kızı, "Her gün seyahat ediyorsun, seni göremıyoruz ama hala öldürülen çocuklar var. İşini yapmıyorsun" hükmünü veriyor."
-"GAZZE ANKARA'NIN İHTİRASLARI İÇİN BÜYÜK TEST OLDU"-
İngiliz gazetesi, Türkiye'nin, İsrail ile Suriye arasındaki aracılık rolü, Kafkaslar'da diyaloğu geliştirme çabaları ve Pakistan-Afganistan zirvesine ev sahipliği ile BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini kazanması gibi gelişmelere işaret ettikten sonra, "Ancak Gazze, Ankara'nın ihtirasları için en büyük testlerden biri oldu" ifadesini kullandı.
Gazze krizinin Ankara'nın bölgesel sorunlara ilişkin yeni geliştirdiği yeteneğini ortaya koymaya olanak sağlamakla birlikte "etkinin sınırlarını gözlerin önüne serdiğini, İsrail ile uzun bir süreden beri var olan bağları gerginleştirdiğini ve kamuoyunun baskılarının altında iken bir devlet adamı gibi hareket etmenin ne kadar zor olduğunu gösterdiği" yorumunu yaptı.
Ankara'nın uzun bir süre Osmanlı İmparatorluğunca yönetilmiş olan bir bölgede taraf tutmaktan kaçınan bir politika izlediğini, böylece on yıllarca hem İsrail ile askeri işbirliğini, hem de Filistinliler diplomatik ilişkileri sürdürdüğünü kaydeden gazete, ancak Gazze'deki dökülen kanın Türklerin arasında büyük bir tepki yarattığını, kamuoyunun bu hissiyatına bir yanıt olarak Erdoğan'ın Ortadoğu gezisine çıktığını, her gün Avrupa liderlerini aradığını, Ankara'daki AB Yüksel Temsilcisi Javier Solana ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'u ağırladığını yazdı.
-"DUYGUSAL TEPKİ TÜRKİYE'NİN TARAFSIZ MUHATAP POZİSYONUNU ZEDELEDİ"-
"Ancak, Türkiye'nin bölgesel arabulucu ihtirasına karşın çabaları, Filistin tarafına meyilli oldu ve İsrail'e yönelik eleştiriler tereddüte yer bırakmadı" diyen gazete, Batılı bir diplomatın Ankara'nın İsrail-Suriye arabuluculuğunun "artık suya düştü" ifadesine yer verdikten sonra şu yorumu yaptı:
"Ancak Sayın Erdoğan'ın duygusal tepkisi Türkiye'nin bölgedeki tarafsız muhatap pozisyonunu zedeledi, İsrail basınında yorumların yapılması ve Tel Aviv'deki Türk Büyükelçisine protesto iletilmesine neden oldu ve ABD'deki Yahudi lobi gruplarının arasında öfke yarattı. Olay, İsrail ile kalıcı bir çatlağa neden olması beklenemez. Ancak bazı analistler, Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki katliamların soykırım olarak tanınması çağrılarının bertaraf edilmesine yardımcı olan Yahudi gruplarının desteğini kaybederse, ABD ile ilişkileri için tehlikelerin olacağı uyarısını yapıyor."
-"TÜRKİYE GAZZE ÇÖZÜMÜNDE HALA ETKİLİ OLABİLİR"-
İngiliz gazetesi, düşünce kuruluşu Chatham House'den Fadi Hakura'nın "Türk dış politikasının Ortadoğu'daki gücü, tüm büyük oyuncularla var olan ilişki. İsrail karşıtı bir tutum alındığı izlemi yaratılarak bir barış anlaşmasına arabuluculuk yapma kabiliyetine zarar verildi" değerlendirmesine de yer verdi.
Buna karşın analizde "Ancak Türkiye, Gazze'deki şiddetin durdurulmasında başlıca rolü oynamamış olsa da, İsrail ile bağlarını ve Hamas ile geliştirilen siyasi ilişkileri kullanarak kalıcı bir çözüm bulunmasında hala etkili olabilir."(ANKA)
(CN/BÜN)