'Kızılordu'yla Konsere Varız
Birçok Kez Festival Yıldızı Seçilen Jandarma Bandosu, 30 Ağustos Resepsiyonunda Bu Kez Kadın Askerleriyle Dikkat Çekti.
Birçok kez festival yıldızı seçilen Jandarma Bandosu, 30 Ağustos resepsiyonunda bu kez kadın askerleriyle dikkat çekti.
Kadın askerler tam not alırken, Bando Şefi Jandarma Albay Suat Yılmaz, Türk halkının kendilerini sevmesini, "Kadın astsubayların eşlikleriyle gerçekleştirilen konserlerin beğeni kazanmasına" bağlıyor. Yılmaz planlama olursa Kızılordu’yla da konser verebileceklerini söyledi.
İLK kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, 30 Ağustos resepsiyonunda dikkat çektiler. 75 yıllık tarihinde birçok kez festival yıldızı seçilen Jandarma Bandosu, bu kez kadın askerleriyle huzurlardaydı. "Bir elinde silahı, diğerinde kemanı" olan kadın askerler, seçkin konuklardan tam not aldı.
Kadın askerlerle, hem kadın hem asker, hem müzisyen olmanın zorluklarını, Bando Komutanı ile kadın askerlerin Bando’ya ne kattığını konuşmak istedik. Randevu tarihini beklerken, Genelkurmay’dan bir zarf geldi. Bilgi için istenen sorularımız yanıtlanmış, fotoğraflar da bir CD’ye aktarılmıştı. İşte Bando Komutanı ve orkestranın 6 kadın askerinin sorularımıza verdiği yanıtlar:
İlham mehterden
Size Mehter Takımının "modern yüzü" denebilir mi"?
Mehter günümüz modern bandoların temelini oluşturuyor. Mehterin o muhteşem görüntüsünün yanında seslendirdikleri tüm eserler bizlere de ilham veriyor.
Türk halkı sizi nasıl sevdi? Son dönemdeki ilgiyi neye bağlıyorsunuz?
Kareografik gösterilerle, ilk kez Jandarma Bandosuna katılan bayan astsubayların eşlikleriyle gerçekleştirilen konserlerin beğeni kazanmasına bağlıyoruz.
Bando’ya girme kriterleri neler?
İcracı personelde, TSK Bando Okulu temel kaynağımızdır. Konservatuvar ve eğitim fakültelerinin müzik bölümü mezunları da sözleşmeli olarak alınıyor.
Diğer ülkelerin bandolarından, örneğin Kızılordu Korosu’ndan etkilenildi mi? Hiç ortak konser verildi mi?
Kızılordu Korosu ve bandosunun faaliyetleri, gösterileri sanatsal açıdan kendine özgü ve çok güzel olmakla birlikte, Jandarma Bando Komutanlığının faaliyetlerinin icrasında doğrudan etkilenme yok. Planlama olursa Kızılordu Korosuyla da konser verebiliriz.
Repertuvarınızda ne kadar eser var?
1200’ü aşkın eser mevcut ve zamanla ihtiyaca göre yenileniyor.
Bir konsere nasıl hazırlanılıyor? Personel askeri eğitim de alıyor mu?
Haftanın belirli günleri askeri eğitim faaliyetlerimiz var. Konserlere öncelikle repertuvar tespitiyle başlıyoruz. Seslendirilecek eserler ferdi çalışmanın yanısıra grup çalışması ve sonra toplu provalarla gerçekleştiriliyor.
Her gösteriye 3 ay çalışma
Hem çalıp, hem oynamak zor olmuyor mu? Sivillerden destek alınıyor mu?
Evet hem çalmak, hem de gösteride şekil disiplinini sağlamak, göz ve ruha hitap edecek görselliği yakalamak oldukça zor. Her bir gösteri, üç aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkıyor. Komutanlığımızda mevcut gösteri alanında her aşaması video kaydına alınıp her ders sonunda topluca personele hataları ve yapmaları gerekenleri izlettiriyoruz. Kareografik gösteriler personelimizce tasarlanıyor.
1932’de kuruldu
Jandarma Bandosu, Bahriye Mızıkası’ndan Yüzbaşı Mustafa Çayıroğlu tarafından 1932’de, 8 erle, Ankara Ulus’ta kuruldu. 1967’den bu yana Güvercinlik Orgeneral Eşref Bitlis Kışlasında çalışmalarını sürdüren Bando, Genelkurmay Başkanlığı adına, Garnizon Komutanlığı’nın planladığı karşılama, uğurlama, bayrak, cenaze, diploma, devir-teslim, açılış-kapanış ve milli bayramlar için hazırlanan törenlerde görev alıyor. Jandarma Bandosu yıllar içinde repertuvarını geliştirerek milli ve özel günlerde aranır hale geldi. Bando, Anıtkabir’de Atatürk’ün manevi huzurunda da konser verdi.
Biz kadınlar geldik ve eksik halka tamamlandı
ÊKadın personel Bando’yu nasıl değiştirdi?
J.Bnd.Kd.Çvş.Nilüfer Önersoy Bence bizler bandoya katılarak eksik olan son halkayı oluşturduk. Bayanların hayatın her kesiminde olabileceğini kanıtladık. Bandoda gerçekleşen güzel işler yelpazesine bizler de bir renk kattık. Yaptığımız görevlerde, konserlerde bayan astsubay görmek halkın hem çok hoşuna gidiyor, hem de çok şaşırtıyor. Bugüne kadar çevremizden hep olumlu tepkiler aldık.
Türkiye’de ilk olmayı istedim
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne nasıl ve neden girdiniz, Bando’ya nasıl katıldınız?
J.Bnd.Kd.Çvş.Fatma Ay Üniversite son sınıfta iken Jandarma Genel Komutanlığı’nın sözleşmeli kadın astsubay alımı için sınav yapacağını arkadaşımdan öğrendim ve sınava giriş koşullarını araştırdım. Türkiye’de bir ilk olma isteği ve ailemin de desteğiyle sınava girdim. Jandarma Okullar Komutanlığı’nda süren askeri eğitimimiz sırasında, Jandarma Bando Komutanlığı’nı gezme fırsatımız oldu. Orada Bando Komutanımızdan bandonun faaliyetlerini, projelerini dinlediğimde bu dünyanın bir parçası olmak istedim ve bando astsubayı olmaya karar verdim.
Kadın askerlik özveri gerektirir
Hem asker, hem kadın, hem sanatçı olmak nasıl bir duygu?
J.Bnd.Kd.Çvş.Gaye Korkmaz Her mesleğin kendine göre zorlukları var, fakat bazen asker olmanın diğer mesleklere göre biraz daha fazla zor tarafları var diyebiliriz. Bu meslekte kadın olmak ise özveri gerektiren bir durum, bando astsubayı olmak ise işin en güzel kısmı.
Monoton hayatıma renk kattı
Ağır bir askeri eğitimden geçiliyor. Kadın olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
J.Bnd.Kd.Çvş.Sema Yılmaz Askeri eğitimlerimiz olması gerektiği gibi zor koşullarda geçti ama aldığımız eğitimin bize nasıl faydası olacağını anladıktan sonra herşey daha da güzel gelmeye başladı. Fiziki faaliyetlerde ilk zamanlar zorlandık, ama insan isterse her şeyi başarabilir. Askerlik bana monoton olan hayatıma çok az kişinin sahip olabileceği bir renk de kattı.
Her eseri severek icra ediyorum
Repertuvarda en sevdiğiniz parçalar neler?
J.Bnd.Kd.Çvş.Selin Altıparmak Konservatuvar mezunu olduğum için bütün repertuvarı seviyorum. Bunun için konserlerde seslendirilecek her eseri severek ve aynı ciddiyetle icra ediyorum. En sevdiğim parçalar Muammer Sun’un "İzmir Rapsodisi" ile Bando Bnb. Kıvanç Tepe’nin "Festival" isimli eserleridir.
Bandoda aksayan yön yok
Bando komutanı olsanız nasıl değişiklikler yaparsınız?
J.Bnd.Astsb.Çvş.Nazan Zehra Yılmaz Benim şahsi kanaatime göre şu anda bizde uygulanan sistem gayet güzel ve başarılı. Zaten aksayan bir durum olsa bando olarak bu kadar başarıya sahip olmamız mümkün olmazdı. Ben de mevcut düzeni devam ettirirdim.
Birlikte albüm yaptılar
JANDARMA Bandosu’nun biri popüler sanatçılarla olmak üzere üç albümü bulunuyor. "Türk Marşları" adındaki ilk albüm, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman’ın emirleri doğrultusunda 1996’da yapıldı. 1999’da "Ezgiler" adlı albüm yapan Bando, 2000’de ise Levent Yüksel, Ercan Saatçi, Metin Özülkü, Ufuk Yıldırım, Çelik Erişçi, Volkan Konak, Mirkelam, Hande Yener ve Grup Düş gibi Türkiye’nin sevilen pop yıldızları ile birlikte ilk sözlü "Türk Marşları" albümünü, halkın beğenisine sundu. Bütün geliri Jandarma Asayiş Vakfı’na bırakılan albümün satışına müzik marketlerde devam ediliyor.
Mimarı II.Mahmud
1826’da Orduya Avrupa’da olduğu gibi askeri bandolar gerektiği yargısına varan II. Mahmud, Mızıka-i Hümayun’u kurdurdu. Batı örneğine uygun bandoların kurulması için İtalyan Guiseppe Donizetti, İstanbul’a getirilerek, İmparatorluğun Mızıkaları Genel Eğitmeni yapıldı. 1831’de Askeri Mızıka Okulu açıldı.