Kızılırmak Deltası'nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TÜBİTAK ve OMÜ işbirliği ile lisans ve lisansüstü öğrenciler için “Kızılırmak Deltası'nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü” projesinin açılışı yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TÜBİTAK ve OMÜ işbirliği ile lisans ve lisansüstü öğrenciler için "Kızılırmak Deltası'nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü" projesinin açılışı yapıldı.
Bafra ilçesindeki Kızılırmak Deltası'nda yapılan açılışa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Proje kapsamında 20 tane konu ile ilgili farklı üniversitelerden ve farklı branşlardan öğrencilerin olduğunu belirten Proje Yürütücüsü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan, "Bu öğrencilerimizi eğiten yaklaşık 15 tane konuları ile ilgili uzman öğretim üyesi arkadaşlarımız var. 11 tane de rehber arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız ile birlikte Kızılırmak Deltası'ndaki bütün yaşam alanlarını tek tek dokunarak ve hissederek deneyimlemeye çalışıyoruz. Bunun için bu alandaki yaşam alanları, ıslak çayırlar, sazlıklar, kıyı kumulları, su basar ormanları, balıklar, kuşlar, tarım, doğal kaynaklar ve benzeri birçok yaşam unsuru bir arada yaşadığı için burası bir eğitim laboratuvarı gibi faaliyet göstermektedir. Burada toplam 10 günlük bir eğitimiz olacak. Sabah 05.00'te başlayıp gece 23.00'e kadar devam eden bir uygulamalı bilim okulu olacak" dedi.
Kızılırmak Deltası'nın çok farklı güzellikleri olan bir alan olduğunu ifade eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Doğa ortamında, ekolojik bir yaşam içersinde bu eğitimi alıyor olmak ve hocalarımız tarafından verilmesi çok güzel. Kızılırmak Deltası doğal yaşamı ile turizm potansiyeli ve ekonomisi ile son derece önemli ve üniversite açısından baktığımızda özellikle biz bu alanda Orman ve Su İşleri Müdürlüğümüz ile birlikte kuş halkalama çalışmaları yapıyoruz. Göç eden kuşlar burada konaklıyorlar ve kuş türleri hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Burası korunması gereken ve çok farklı güzellikleri olan bir alandır" diye konuştu.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da önemli sulak alanlarından birisi olduğunun altını çizen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Burada birçok canlı doğal yaşamını sürdürmek adına bulunuyor ve bunların korunması adına da başta Valiliğimiz olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımız ile işbirliği içersinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buranın tanıtımının yapılması ama bu tanıtımı yaparken de doğal dengenin bozulmadan korunması adına önemli gayretlerimiz var. Geçtiğimiz yıllarda burada Trakuş Derneği ile işbirliği içersinde bir foto safari düzenledik. Bu etkinlikte daha önce tespit etmediğimiz yeni bir kuş türünün daha burada var olduğunu öğrendik. En son sayı 342 kuş türünün burada yaşadığı veya göç yolu olarak burayı kullandığını biliyoruz. Her bir faaliyette yeniden keşfettiğimiz alanlar, canlılar çıkabiliyor ve doğanın yapısını bu boyutuyla da yeniden keşfetmiş oluyoruz. Burada Valiliğimiz öncülüğünde birçok kurum ve kuruluşumuzun işbirliğinde gerçekleştirilen önemli altyapı çalışmalarımız oluştu. Buradaki temel yaklaşımımız bölgenin doğal yapısına zarar vermeden burayı tanıtabilmek ve aynı zamanda turizme de kazandırabilmektir. Önceliğimiz buranın doğal yapısının korunması ve bu amaçla yapılan çalışmalarda gereken hassasiyetin gösterilmesidir. Delta içerisinde yollarımız önceki yıllarda daha kötü durumdaydı, yol yapma ihtiyacı gündeme geldi. Bu yol yapma noktasında da asfalt mı, parke mi gibi bir takım öneriler doğdu. Ama buranın doğal yapısını bozmaması adına biz doğal bir malzeme ile bu yolu biraz iyileştirdik" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından öğrenciler Kızılırmak Deltası'nı gezerek delta içersindeki canlı türleri hakkında bilgi sahibi oldular. - SAMSUN