Kızılcık Ağacını Çakıyla Sanat Eserine Dönüştürüyor
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde emekli devlet memurunun, kızılcık ağacına çakıyla çeşitli motifler işleyerek hazırladığı bastonlar ilgi görüyor.
MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde emekli devlet memurunun, kızılcık ağacına çakıyla çeşitli motifler işleyerek hazırladığı bastonlar ilgi görüyor.
Gövdesi kızılcıktan, sapı ceviz ağacından yapılan, kezzapla renklendirilen, geleneksel yılan motifiyle yaşamın, yeniden doğuşun ve nesillerin sürekliliğini simgeleyen Devrek'e özgü bastonlardan esinlenen 63 yaşındaki el sanatı ustası Zafer Yiğit, evinin alt katını dönüştürdüğü atölyesinde çakı ve törpüyle ürünler hazırlıyor.
Gençlik yıllarında baston ustasının yanında çalışarak öğrendiği işi geliştiren Yiğit, genellikle Osmanlı çileği olmak üzere tercihe göre yılan, lale ve gül motiflerini çakısıyla kızılcık ağacına işliyor.
El işçiliklerinin bütün marifetlerini sergilediği bastonları talep gören usta, ağaç dalını adeta sanata dönüştürüyor.
"Bir bastonun yapımı 10 günü bulabiliyor"
Zafer Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öncelikle minyatür bastonlar hazırlayarak kendisini geliştirdiğini, yıllarca hobi olarak yaptığı işi emekliliğin ardından ticarete dönüştürdüğünü söyledi.
Bastonlarını özel siparişler alarak hazırladığını, yurt içi ve dışından talepler geldiğini dile getiren Yiğit, "Atölyeme ilgi giderek artıyor. Ürünlerim tamamen el işçiliği olduğundan hazırlanması biraz zaman alıyor. Sağlamlığıyla öne çıkan kızılcıktan başka bir ağaç kullanmıyorum. Bu ağacın en bol olduğu yer de Ereğli'dir. Bastonu işlemesine göre 3-10 günde hazırlayabiliyorum. Fiyatları ise üzerindeki işçiliğe göre değişiyor" şeklinde konuştu.
Yiğit, yakın zamanda ürünlerinin görülebileceği sergi açmayı planlandığını, özellikle kendine has görünümü ve tadıyla öne çıkan Osmanlı çileğinin de tanıtımını bastonlarıyla yapmak istediğini sözlerine ekledi.