Kızılcahamam'da Gerçeği Aratmayan Tatbikat
Ankara Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Kızılcahamam’da 6 Kurum ve kuruluşun katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi.
Ankara Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Kızılcahamam'da 6 Kurum ve kuruluşun katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanan senaryoda; 6 Ekim 2015 tarihinde saat 08.14'te merkez üssü Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde bir depremin meydana geldiğinin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından depremin büyüklüğünün 6.7 ve derinliğinin 8 KM olduğunun bildirilmesi üzerine, Ankara Büyük Şehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Ankara İl AFAD Müdürlüğü, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kızılay ve GEA ekiplerinin olay bölgesine en kısa sürede ulaşması, ayrıca olayın büyük boyutta olması nedeniyle bölge illeri olan Eskişehir, Bolu, Çankırı, Kırıkkale valiliklerinden yardım talep edilmesi planlandı. Tüm ekiplerin çalıştırıldığı arama, kurtarma, KBRN, yangın ve tahliye alan tatbikatları Kızılcahamam'da gerçekleştirildi.
Tatbikatın amacının; AFAD çatısı altında kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, İl Afet Müdahale Planı'nın uygulanabilirliğini artırmak, ana ve destek çözüm ortağı kurumlarda farkındalık oluşturmak ve planlardaki olası çakışma ve eksiklikleri tespit edebilmek olduğunu belirten İl AFAD Müdürü Ömer Akbaş, tatbikata destek veren kurumlara teşekkür etti.
Tatbikatı yakından takip edenlerin arasında, Ankara Vali Yardımcısı Ahmet Kurnaz, Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Kızılcahamam Belediye Başkanı Muhittin Güney ve kurum müdürleri vardı.
Senaryo gereği ilk tatbikat, deprem sonrası Kız Meslek Lisesinde çıkan yangınla başladı. Binadan dumanların yükselmesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Merdiven boşluklarının yıkılması sonucu binaya iplerle tırmanan itfaiye ekipleri yaralıları kurtardı. Dumandan etkilenen bir kişi, itfaiye ekiplerinin yardımıyla dışarıya alındı. Son katta mahsur kalanlar ise motorlu kurtarma halatıyla aşağıya indirildi. Gerekli önlemler alındıktan sonra ambulanslı ekip yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Öğrenciler okuldan tahliye edildi.
Depremde oluşan heyelan bölgesinde ise arama çalışmaları köpek ve iş makineleriyle yapıldı. Arama köpekleri heyelan bölgesinde bir yaralıyı tespit etti ve yaralıyı kurtarma çalışması başladı. Bölgeye ambulans sevk edilerek çalışmalara devam edildi.
Deprem anında oluşan otomobil kazasından sonraki anları canlandıran ekipler, kaza yapan araçtaki kimyasal maddelerin zarar vermesini önlemek için yapılması gerekenleri gösterdi. Kaza bölgesinde soğuk, ılık, sıcak bölge diye üç bölge oluşturuldu. Ekipler, soğuk bölgede kimyasal maddeden etkilenmemek için radyoaktif elbise giydi. Soğuk bölge ile sıcak bölge arasında kayıt masası kuruldu. Radyoaktif madde tespit edilen yerler işaretlendi. Yaralılar çıkarılmadan önce toz dökülerek radyoaktif alanlar kapatıldı. Araç içerisindeki kişilere ilk müdahale yapıldı. Yaralılara maske takıldı ve koruyucu elbise giydirildi. Daha sonra ilk yardım ekipleri sıcak bölgeye girerek yaralıları sıcak bölgeden çıkarıp soğuk bölgeye taşıdı. Soğuk alanına çıkarılan yaralılar dezenfekte işleminden geçirildi. Dezenfekte edilen yararlılar sağlık ekiplerine teslim edildi. Ekipler de duş yardımı ile temizlendi.
Tatbikat sonunda protokol, tüm ekibi tebrik ederek kullandıkları mobil koordinasyon merkezlerini gezdi. - ANKARA