Kısırlık Tarih Oluyor
Bilimadamları kısırlığın giderilmesine yardımcı olabilecek bir gen buldu.
Bilimadamları meyve sinekleri üzrinde yaptıkları araştırma sonucunda kısırlığı ortadan kaldırabilecek bir gen bulduklarını açıkladı.
ARAŞTIRMAYI SİNEKLER ÜZERİNDE YAPTILAR
Edinburgh Üniversitesi'nden bilimadamlarının meyve sinekleri üzerinde yaptığı araştırma, SRPK geninin olmamasının, yumurtanın sağlıklı gelişimi ve doğurganlık için gerekli olan kromozomların birbirine sarılmasını engellediğini gösterdi.
Araştırmacılar, kromozomların DNA'ya sahip olduğunu ve bölündüğünde kısırlığın meydana gelebileceğini belirtti.
Bilimadamlarından Profesör Hiroyuki Ohkura, meyve sineğinin yumurtalarının insanlarda kısırlığın ya da düşük doğurganlığın nedeninin anlamada iyi bir örnek teşkil ettiğini belirtti.
Ohkura, meyve sinekleri ve insanlardaki kromozomların birbirine sarılması sürecini inceleyerek ve SRPK gibi genleri belirleyerek doğurganlığın daha iyi anlaşılabileceğini vurguladı.
Araştırma, "Journal of Cell Science" dergisinde yayımlandı.
ABD'Lİ BİLİMADAMLARI DA KISIRLIK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
ABD'li bilim adamlarının yaptığı çalışma da kanser sonucu erkeklerde ortaya çıkan kısırlığı önlemede ümit ışığı yaratmıştı.
Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi, tümörle birlikte sperm oluşturan hücreleri öldürdüğü için erkeklerde üremeyi engelliyor. Bilim dünyasında çığır açan bir çalışma olarak nitelenen, maymunlar üzerinde yapılan araştırma, dondurularak saklanan spermatogonial kök hücrelerden elde edilen spermin yumurtayla döllenebileceğini göstermişti.
ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi ve The Magee Kadın Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde yapılan araştırmada, kanser sonucu erkeklerde oluşan kısırlığı engellemenin yolunu arayan bilim adamları, daha önceden dondurulan kök hücrelerden sperm elde edilip edilmeyeceği sorusuna cevap aramış ve maymunlar üzerinde çalışmalar yapmışlardı.
Bilimadamları, maymundan aldıkları kök hücrelerini, kemoterapi uygulanan maymunlara tekrar nakletmişti. Araştırmada, ilaç tedavisinin ardından kök hücrelerin nakledildiği 12 yetişkin maymundan 9'unun ve 5 genç maymundan 3'ünün yeniden sağlıklı sperm üretebildikleri gözlemlenmişti.
Araştırmacılar bundan sonra yaptıkları yeni bir bilimsel çalışmayla da, maymunlardan bu şekilde elde edilen spermlerin yumurtayla döllenebildiğini ortaya koymuş ve yapılan bu araştırma Cell Stem Cell adlı bilimsel dergide yayımlanmıştı.