Kışanak: İçme Suyunu Sulamada Kullanmayın
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, içme suyunun bağ-bostan sulamada kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Amed Stratejik Plan toplantıları kapsamında ilçelerdeki muhtarlarla yapılan toplantılar devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak bu kez de Eğil ilçesinde faaliyet gösteren muhtarlarla bir araya geldi.
DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Kemal Buluş, Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak ve daire başkanlarıyla birlikte Eğil'e gelen Kışanak, burada Eğil Belediyesi Eşbaşkanı Mahmut Yokuş ile birlikte muhtarların sorunlarını dinledi.
Kışanak, muhtarların da yerel yönetimlerin bir parçası olduğunu, halkın sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda "Asıl iş sizden başlıyor" diye konuştu." Yeni bir seçimden çıktınız halk sizlere de görev verdi. Bize düşen elbirliğiyle halkımıza hizmet üretmektir" diyen Kışanak, bu toplantıların önümüzdeki dönem yapılacak çalışmalara ışık tutacaklarını söyledi. Yeni yasa ile birlikte sınırları genişleyen Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 2 bin yerleşim birimine hizmet götüreceğini söyleyen Kışanak, belediyenin örgütleme hazırlıklarının altyapısını oluşturduğunu söyledi.
DİSKİ'nin 17 ilçede tuttuğu hizmet binalarıyla mekan ve personelini oluşturduğunu ve 2014 yılı çalışmalarının hazırlığını tamamladığını söyledi. Kışanak, Eylül ayı itibarıyla sahada çalışacak olan DİSKİ'nin abone durum tespitlerini yaparak kayıt altına alacağını aktardı.
ELEKTRİK BORÇLARI CİDDİ BİR SORUN
Birikmiş elektrik borçları nedeniyle ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını belirten Kışanak, "Sadece Eğil ilçesinin yaklaşık 2 trilyon birikmiş elektrik borcu var. Bu borçlar abonelikleri devraldığımız an bize geçecek ve bizim de bu borcu ödeme durumumuz yok. TEDAŞ'la, hükümetle, ilgili bakanlıkla bunların görüşmelerini yapıyoruz. Umarım olumlu yaklaşırlar ve en kısa zamanda bu sorunu çözeriz. Hiç değilse geçmiş borçların faizlerinin silinmesi ve şimdilik acil olarak talep edilmekten vazgeçilmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
KİMSE HALKIMIZI SUSUZ BIRAKAMAZ
DİSKİ'nin görevi devraldıktan sonra sorumlulukları almaya hazır olduğunu söyleyen Kışanak,şunları söyledi: "Tabi ki biz çalışmamızı yürüteceğiz. Geçmiş borçlarla ilgili ciddi sıkıntı var. Sizlerden de bu konuda katkı bekliyoruz. Sizlerde hem TEDAŞ hem hükümete yakın çevreler nezdinde dilekçeler verin ve toplumsal baskı oluşturun. Bununla başa çıkmak kolay olmayacak. Biz asla hiçbir ilçemizin ve köyümüzün elektriğinin kesilmesine ve buna bağlı olarak suyunun kesilmesine izin vermeyeceğiz. Kimse bizim halkımızı susuz bırakamaz. Bu konudaki tutumumuz nettir. Sizlerden de destek bekliyoruz.
Kışanak, yol hizmetlerinin yerinde ve daha etkin şekilde yapılması için 9 ayrı bölgede örgütlenme gerçekleştirdiklerini bildirdi. Eğil'de bir itfaiye aracının bulunduğunu ancak dar sokaklara girebilmesi için uygun bir aracın daha en kısa zamanda alınacağını bildiren Kışanak, ayrıca ulaşımla ilgili köylülerin taleplerini de dikkate alacaklarını belirterek şunları söyledi: "Ulaşımla ilgili iki otobüsle Diyarbakır'a ulaşım sağlanıyor. Köylerin talepleri de var. Bu konuda asfalt çalışması bittiğinde toplu taşıma güzergahı oluşacak. Bakımsız, çukurlar oluşmuş yerlerde bakım onarım çalışması yapılacak. Önümüzdeki 5 yıl her geçen yıl asfalt çalışmasını arttırarak sorunu çözeceğiz" diye konuştu.
Kışanak, yasa gereği feribotun belediyeye devredilmesi gerekirken üç aydan beri kaymakamlığın devretmemek için direndiğini ancak bugün çıkan yazıyla birlikte feribotun anahtarını teslim alacaklarını müjdeledi.
ARTIK SU ARITMA TESİSİ YAPILACAK
Eğil ilçe merkezinde DİSKİ'nin içme suyu pompa istasyonu ve kanalizasyonun yenilendiğini söyleyen Kışanak, en fazla iki yıl içerisinde tamamlayacağı atık su arıtma tesisi için de kaynak arayışına girdiğini belirtti.
Köy halkının bilinçli şekilde çalışmalara katılmaları ve birlik içerisinde bu çalışmaları yürütmesi konusunda muhtarlardan öncülük etmesini isteyen Kışanak temiz içme suyunun bilinçli kullanılmasına değindi. Köylerdeki içme suyunun bağ bahçe sulamasında kullanıldığı için yetmediğine dikkat çeken Kışanak, içme suyunun şebekeye ulaşmasının zahmetli ve masraflı bir iş olduğunu belirterek, bunun çok yanlış bir tutum olduğunu söyledi. Kışanak şöyle konuştu: "Sizin kuyu açarak, bir liraya mal edeceğiniz su DİSKİ'ye 20 liraya mal oluyor. Bu kabul edilemez. Bostan ektiğiniz yerde kuyu kazıp sulama yapabilirsiniz. İçme suyu pahalı bir sudur. Bu halkın değeridir. Lütfen içme sularını bağ bahçe sulamasında kullanmayın. Hayvanların su içilmesi için gölet yapılması gerekiyorsa, kuyu açılması için araç gerece ihtiyacınız varsa size destek olalım. Muhtarlardan öncülük etmesini bekliyoruz."
Eğil ilçesinin tarihi yapılarını ve kültürel değerlerini korumak, tanıtmak ve turizme açmak istediklerini belirten Kışanak, "Eğer Diyarbakır evimizse Eğil de misafir odamızdır. Biz böyle yaklaşıyoruz" şeklinde konuştu. Toplantının ardındna Kışanak, Eğil Belediyesi Eşbaşkanı Mahmut Yokuş ile birlikte feribotu teslim almaya gitti. Feribota binen Kışanak, "Halkın malını tekrar halka teslim ediyoruz" diye konuştu.