Haberler

Kışanak: Anadilde Eğitim Hizmetini Yerel Yönetimler de Sunabilir

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, anadilde eğitiminde merkezi hükümetin imtina etmesi halinde, bu hizmeti yerel yönetimlerin sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kayapınar Belediyesi'nin anadilde eğitim vermek amacıyla kurduğu Ali Erel İlkokulu'nun açılışına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır milletvekilleri İmam Taşçıer, Nursel Aydoğan, ilçe belediye eş başkanları, HDP, DBP ve DTK yöneticileri katıldı.

Açılışta konuşan Demokratik Toplum Kongresi üyesi İrfan Babaoğlu, anadilde eğitim görmeden asimilasyonun bitmeyeceğini belirtirken, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise, çocukların dilini ilerletmek için Ali Erel Okulu'nun açılışının çok önemli olduğunu söyledi.

Okulun açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Gültan Kışanak, emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bu tür çalışmaların önemli olduğunu ve çoğaltılması gerektiğini söyleyen Kışanak, anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan çocukların, diğer çocuklara göre hayata bir adım geride başladığını, özgüvenlerinin sarsıldığını kaydetti. Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O nedenle bugün burada yaptığımız çalışma son derece önemli, çocuklarımız kendi anadilinde okula başlıyorlar. Kendi anadillerinde eğitime adım atıyorlar. Bir özgüven kaybı yaşamadan kendi dilinden, kendi kimliğinden gurur duyarak eğitim görebileceğini bugün burada yaşayacaklar."

Yerel yönetimler de sunabilir

Anadilde eğitim veren okullar açmak için çok ağır bedeller ödediklerini vurgulayan Kışanak, kendi çabalarıyla, emekleriyle, ailelerin, eğitimcilerin, emekçilerin ve toplumsal alanda çalışma yürütenlerin desteğiyle ikinci okulu açtıklarını ifade etti.

Anadilde eğitimin temel hak olduğuna işaret eden Kışanak, anadilde eğitimin önündeki engellerin, demokrasinin, çözümün, barışın önündeki engeller olduğuna dikkat çekti. Kışanak, engellerin ortadan kaldırılması ve kamusal bir hak olarak Kürtçe eğitim veren okulların hızlı bir şekilde açılması gerektiğini belirtti. Kışanak, şöyle konuştu:

"Bu ülkede Kürtler de vergi veriyorlar, Kürtlerin çocukları da Kürtçe eğitim veren okullarda ücretsiz olarak eğitim görme hakkına sahiptir. Merkezi hükümet bunu yapmaktan imtina ediyorsa eğitimi yerel yönetimlere devretsin, biz buradayız, hazırız, halkımızın toplumun ihtiyaçlarına uygun eğitimin planlamasını ve çalışmalarını yürütebilme imkanlarına sahibiz. Eğitimin amacı toplumun ihtiyacını karşılamaktır. Bizim ihtiyacımız da anadilde ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim kurumalarının olmasıdır. Bunu yapmaya bizim imkanlarımız var. Derhal bu yasal engelleri kaldırsınlar, kamusal bir hak olarak ilkokuldan itibaren çocuklarımıza anadilinde eğitim veren kurumları açıp hayata geçirelim."

'Bunun adı ayrımcılıktır'

Kışanak, "Milyonlarca çocuk, Türkçe eğitim gören okullara gidebiliyor da, neden milyonlarca Kürt çocuk da, kendi anadilinde kamusal hizmet sunan okullara gidemiyor. Bunun adı ayrımcılıktır, bunun adı ırkçılıktır, bunun adı faşizmdir. Bunu kabul etmiyoruz. Biz kendi imkanlarımızla bu sorunu aşmak için gayret ediyoruz." şeklinde konuştu.

Öğrencilere başarılar diledi

Okula başlayacak çocuklara başarı dileyen Kışanak, konuşmasını şöyle tamamladı: "Anadilinde eğitim veren okullara erişemeyen yüz binlerce, milyonlarca Kürt çocuk var; ama siz bugün bu şansı yakaladınız, burada eğitime başlıyorsunuz. Sizlere de hayat boyu başarılar diliyorum."

Kışanak'ın ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise, 90 yıl boyunca Kürt dilinin yasaklandığını belirterek, Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesini istedi.
Konuşmaların ardından çocuklarla birlikte okulun açılışını yapan Kışanak, okuldaki çocuk oyun odasında çocuklarla oyun oynadı. Sınıfları gezen Kışanak, anadilde eğitime başlayan çocuklarla sohbet ederek, başarılar diledi.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close