Haberler

'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' Toplantısı Diyarbakır'da Yapıldı

'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' Toplantısı Diyarbakır'da Yapıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' Toplantısı Yapıldı. Toplantıda Konuşan Hollanda Wageningen Üniversitesi'nden Yardımcı Prof. Joost Jongerden, Türk Hükümetinin Kırsal Kalkınma Sayesinde PKK Destekçilerinin Sayısının Asgariye İneceğini Umduğunu Söyledi.

Diyarbakır'da 'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Hollanda Wageningen Üniversitesi'nden Yardımcı Prof. Joost Jongerden, Türk hükümetinin kırsal kalkınma sayesinde PKK destekçilerinin sayısının asgariye ineceğini umduğunu söyledi.

Kalkınma Merkezi Derneği, Heinrich Böll Vakfı ve Chrest Vakfı tarafından 10-11 Mart 2008 tarihlerinde Türkiye'de düzenlenen 'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' toplantısının ilk ayağı Diyarbakır'da yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Kalkınma Merkezi Derneği Temsilcisi Nurcan Baysal, 1990'lı yıllarda değişmeye başlayan kalkınma anlayışıyla ilgili olarak, "Bugün kırsal kalkınma dediğimizde sadece tarımsal kalkınmayı değil kırsal alanda topyekün yaşam kalitesinin artırılmasını kastediyoruz. Ancak tüm bu değişimlere rağmen bugün halen Türkiye'de ne kamu ne sivil toplum kuruluşları tarafından kırsal kalkınmaya gerekli önem ve ilgi gösterildiğini söyleyemeyiz. Türkiye'nin acil bir kırsal kalkınma yaklaşımına ihtiyacı vardır. Çünkü, Türkiye'nin yoksul nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı kırsal alanda yaşamaktadır. Tarım halen kırsal alanda istihdamın çoğunu teşkil etmektedir ve Türkiye'deki nüfusun yüzde 35'i halen tarım sektöründe çalışmaktadır. Kırsaldan kente göç süreci hızla devam etmektedir. Kırdan kopacak olan bu kitlenin topluma ve kentsel hayata entegrasyonunun nasıl sağlanacağı hayati bir soru olarak önümüzde durmaktadır. Bu toplantının Türkiye'de değişen şartlar altında kırsal kalkınma stratejisi nasıl olmalı, sivil toplum kuruluşları olarak işin neresinden tutarız, kırsal kalkınma pratikleri nasıl geliştirilebilir gibi konularda ufkumuzu açaçağını umuyoruz" dedi.

HÜKÜMET KIRSAL KALKINMA SAYESİNDE PKK DESTEKÇİLERİNİN SAYISININ ASGARİYE İNECEĞİNİ UMMAKTADIR Hollanda'nın Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Kurumu Sosyal Bilimler Bölümü Eleştirel Teknoloji İnşası Araştırma Grubu'nda yardımcı profesör olan Joost Jongerden, toplantıda nüfus yönetimi açısından ülkelerdeki kalkınmaya değinerek şunları söyledi:

"Hükümetlerin büyük ölçekli kampanyalar aracılığıyla doğrudan veya halkın pek bilgisi olmadan dolaylı yollarla üzerinde etkili oldukları kesim, nüfusun kendisidir. Burada söz konusu olan, doğum hızları ve eğitim düzeyleri üzerindeki etkiler, meta üretimi, insanların üretim zincirlerine dahil edilmeleri, nüfus kesimlerinin belirli yerlere ve etkinliklere yönlendirilmeleridir. 'Kırsal kalkınma' duyarlılığı aslında PKK'nın ortaya çıkışıyla ilgili bir tepkidir. Hükümet, kırsal kalkınma sayesinde PKK destekçilerinin sayısının asgariye ineceğini ummaktadır" dedi.

Miroğlu Oteli'nde yapılan toplantıya Türkiye Kalkınma Merkezi Derneği Temsilcisi Nurcan Baysal, Almanya Heinrich Böll Stiftungu Derneği Temsilcisi Ulrike Dufner, Hollanda Wageningen Üniversitesi'nden Yard. Prof. Joost Jongerden, Slovenya Prlekija Kalkınma Ajansı'ndan Goran Soster, Polonya İş Geliştirme ve Girişimcilik Merkezi'nden Halina Siemaszko, Macaristan UNDP Kalkınma Ajansı'ndan Marta Marczis, Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan ve davetliler katıldı.

(SK-AŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close