Kırsal Kalkınma İçin Hizmete Devam
Meyve Budama Kursu sertifika töreninde konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve 'İnegöl Tarımı'nı geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
İnegöl Belediyesi öncülüğünde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ziraat Odası ile Muhtarlar Dayanışma Derneği işbirliğinde Aşağıballık mahallesinde gerçekleştirilen Meyve Budama Kursuna katılan çiftçilere düzenlenen tören ile sertifikaları takdim edildi.
İnegöl Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen sertifika törenine İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ile belediye meclis üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Çelik, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, İnegöl Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Selahattin Dumanlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.
"HER YÖNÜYLE KENDİMİZİ YENİLEMEMİZ GEREKİYOR"
Törende konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir; "İnegöl Belediyesi, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası, Muhtarlar Dayanışma Derneği işbirliğinde kış aylarında çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarımız, seminerlerimiz ve kurslarımız devam etmekte. Bugünde Aşağıballık Mahallemizde meyve budama ile alakalı seminer için buradayız. Akabinde de kursumuza katılan çiftçilerimize sertifikalarını takdim edeceğiz. Ziraat ve tarım alanında pek çok gelişmeler olmakta. Bilhassa ilaçlama, gübreleme, tohumculuk ve meyvecilik alanında yeni gelişmeler mevcut. Bu yüzden her yönüyle kendimizi yenilememiz gerekiyor. İşte bu yüzden ürünlerimizden daha yüksek oranda verim alabilmek için bu tür eğitici seminer ve kurslara önem veriyoruz. Ben bu çalışmalarda emeği geçen Belediye Başkanımız Alinur Aktaş nezdinde diğer tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
BAŞKAN AKTAŞ'A TEŞEKKKÜR
Sertifika töreninde bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda çiftçi eğitim programlarına başlamış bulunmaktayız. Bu programlarımızı koordineli bir şekilde yürütmekteyiz. Şehitler Mahallemizle başladığımız eğitim programları kapsamında dün akşam Sungurpaşa köyündeydik, bugün de buradayız. Tabi amacımız İnegöl tarımını daha iyi yerlere getirmek. Şunu belirtmek isterim ki Belediye Başkanımız Alinur Aktaş tarımın öne çıkması adına bize her dönemde katkı ve desteklerini ortaya koymuştur. Kendilerine İnegöl tarımına vermiş oldukları özverili çalışmalarından dolayı huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu önemli çalışmaların artarak devam etmesi temennisiyle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ise şunları söyledi: "Tarım önemli bir sektör. Bizler de bu konuda katkı sunmak amacı ile belediyemizin öncülüğünde bazı eğitim planlamaları yapıyoruz. Amacımız çiftçilerimize yeni teknolojiler ışığında ürünlerinden daha fazla verim elde etmelerini sağlamak. Şu anda eğitim programlarımız gayet iyi gidiyor" dedi.
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Çelikte yaptığı konuşmasında, "Belediye Başkanımızın öncülüğünde çeşitli alanlarda kurslar ve eğitim programları düzenliyoruz. Başkanımızın bu yenilikçi vizyonu şehrimize olumlu yansıyor. Kendilerine gerçekten bu duyarlılığından dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi.
"TARIMI ŞEHRİMİZİN YENİ BİR GÜCÜ OLARAK ÖN PLANA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Meyve Budama Kursuna katılarak sertifika almaya hak kazanan Aşağıballık Mahallesinin üreticilerini en içten kalbi duygularıyla kutlayarak sözlerine başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve 'İnegöl Tarımı'nı geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
"HER ALANDA GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ"
Suriye ve Irak'taki tüm olumsuz durumlara karşı ülkemiz dik duruşuyla güçlü bir yapıya sahip olduğunu tüm dünyaya gösteriyor diyen Aktaş,"İç ve dış tüm mihraklara karşı ülkemiz dünyada 16. büyük ekonomiye sahip olup ilk 10'a girmeye çalışan, Uzak doğuya, Afrika'ya, Balkanlara ve Kafkaslara el uzatmaya çalışan bir Türkiye var çok şükür. Tüm dinamikleriyle büyüyen ve gelişen Türkiye için birlik ve beraberliğimizi daha fazla artırmak önemli bir elzemdir. Biz her alanda güçlü olmak zorundayız" dedi.
"ÇİFTÇİ EĞİTİM PROGRAMLARINI ÖNEM SİYORUZ"
Sanayileşen toplumlar hızla tarımdan uzaklaşıyor diyen Aktaş, "Bilakis bizim mevcut olan sanayi potansiyelimiz kadar tarım potansiyelimizde var. Bu potansiyelimizi daha da yukarılara çıkarmak için kendimizi yenilememiz gerektiğini unutmayalım. Bizlerin herkesten öğreneceklerimiz var. Bu yüzden gerçekleştirdiğimiz bu eğitim programlarını önemsememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu eğitim programların katılan üretici kardeşlerimizin buradan alacakları ve öğrenecekleri yeni bilgilerle ürünlerini daha kaliteli ve verimli hale getireceklerine yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.
KIRSALDA HİZMETE DEVAM
Bildiğiniz üzere Büyükşehir yasasından sonra kurduğumuz Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzle de tarıma verdiğimiz önem ve desteği daha da arttırarak devam ettiriyoruz diyen Aktaş, "Bu kapsamda alt yapı ve üst yapı çalışmalarımız, köprü yapım çalışmalarımız, meydan düzenleme çalışmalarımız, kırsal mahalle camilerimizde bakım, onarım ve çevre düzenlemesi çalışmalarımız, çocuk parkı ve futbol sahası yapım çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. İnegöl'ü tarım alanında hak ettiği yere gelmesi noktasında Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi kurulmasından tutunda erken uyarı sisteminin oluşturulması ve ürün toplama merkezlerinin kurulmasıyla amacımız tarım ihracatını ve tarım gelirlerini daha fazla artırarak, sektörün hak etiği yere gelmesini istiyoruz. Ayrıca yine çiftçimizi desteklemek adına arı kovanı, ceviz ve kestane fidanı, sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, salça çekme makinesi ve yonca dağıtımlarımız oluyor. Bu yıl 5.cisini gerçekleştirdiğimiz 'İnegöl Tarım Fuarı' ile şehrimizin üretim potansiyelini tanıtmayı, bölgesel üretimi teşvik etmeyi, kent ekonomisine katkı sağlamayı ve kırsal kalkınmayı hedeflemekteyiz diyen Aktaş, "Ayrıca şehrimizde önemli bir lokomotif güç olan Çilek ürününe dikkat çekmek ve Pazar alanını genişletmek adına konunun muhataplarının katılımıyla bildiğiniz üzere 2016 yılı içerisinde Çilek Çalıştayı'nı düzenlemiştik. İnşallah mayıs veya haziran ayı içerisinde de "Çilek Festivali"ni gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.
İNEGÖL BİR TARIM ŞEHRİ
İnegöl tarımını öne çıkarmak için kaliteli ürün üretmemiz, ürünümüzü pazarlamamız ve bu ürünü de doğru pazarlar ile buluşturmamız lazım diyen Aktaş, "Koordineli olarak yürütülecek çalışmalar ile tarım ürünlerimizden daha fazla verim alınabilir. Nitelikli bir tarım yapılabilmesi için artık sektörün yenilikçi yapısına ayak uydurmamızın zamanı gelmiştir. Buna göre artık bir yol haritası çizmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bizim tek amacımız şehrimize daha ne kadar hizmet edebiliriz onun derdi içerisindeyiz. İnegöl'ün nasıl mobilya yönü varsa, nasıl kaplıca yönü varsa, turizm yönü varsa, İnegöl'ün köfte ile ilgili bir yönü varsa, şunu açıkça söylemeliyiz ki İnegöl bir tarım şehridir. Yani ayçekirdeğinden meyvesine, fidancılığından çileğine ve diğer tüm ürünlerine varana kadar İnegöl bir tarım şehridir ama bunun altını doldurmak için çalışmalar yapmamız şart. Bu noktada yeni teknolojileri takip ederek işlerimizi nitelikli hale getirerek tarım ürünlerimizden daha fazla verim elde etmemiz gerekiyor" dedi.
MEYVE BUDAMA KURSLARI
Bilimsel veriler ışığında çiftçilerimizin yenilik ve gelişmeleri daha yakından görmeleri ve uygulamada daha yüksek verim elde etmeleri için düzenlediğimiz ve bugün sertifikalarını takdim edeceğimiz meyve budama kurslarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ziraat Odası ile Muhtarlar Dayanışma Derneği işbirliğinde gerçekleştiriyoruz diyen Aktaş, "Çiftçilerimize konusunda uzman ziraat mühendisleri tarafından verilen meyve budama kurslarında teorik bilgilerin yanı sıra bahçede uygulamalı olarak eğitim de veriliyor. Bu tür eğitimlerle tarım sektöründeki yenilik ve gelişmeleri çiftçimize daha kolay aktarmış oluyoruz. Ayrıca Gündüzlü, Dipsizgöl ve Küçük Yenice Mahallelerimizde de meyve budama kursu düzenleyerek kursa katılan çiftçilerimize sertifikalarını takdim edeceğiz" dedi.
Aktaş son olarak, "Tarımda yüksek standartları yakalamak ve nitelikli tarımı hayata geçirmek için düzenlediğimiz Meyve Budama Kursumuzu başarılı ile bitirip sertifika almayı hak kazanan tüm üreticilerimizi bir kez daha kutluyor, ilçe tarımının hem ulusal hem de uluslararası arenada söz sahibi olacağı günleri görmek dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından meyve budama kursuna katılan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.