Haberler

Kırsal Kalkınma İçin Dev İşbirliği

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hedef kırsal kalkınmayı yerinde gerçekleştirmek


*Prof. Dr. F. Akın Olgun "Kalkınmayı mevcut duruma göre daha iyiye götürme olarak tanımlarsak, kırsal kalkınmanın ekonomik, sosyal ve mekânsal boyutu olduğunu söyleyebiliriz. Kırsal kalkınmayı sağlayarak sadece o kesimde yaşayanların rahat ve refah düzeyini yükseltmiyoruz. Bu toplumun bütün kesimlerini etkileyen bir kavram."

*İzmir Büyükşehir Belediyesinin elinden gelen bütün olanakları kullanarak bir güven ortamı oluşturmaya çalıştığını ifade eden Kocaoğlu "İzmir olarak kırsalı kalkındırma konusunda hem fikiriz. Haziran ayında projenin bir kısmını bitirmeyi hedefliyoruz."

Ayşegül Altıntaş-Dilan Asmin Kaplan-Pelin Doğan

İZMİR (Ege Ajans)- İzmir ve çevresinde kırsal alanda kalkınmayı gerçekleştirmek için Ege üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ele ele verdi. Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Başkan Aziz Kocaoğlu arasında imzalanan protokol ile dev projeye start verildi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi kalkınmanın sağlanması ve kırsal kesim gelirlerinin arttırılması amacıyla bir protokol imzaladı. "İzmir'in Tarımsal Bölgelerinde Kırsal Kalkınmanın Arttırılması, Mevcut Ürün Sistemlerin İyileştirilmesi, Alternatif Ürün Sistemlerinin Bölgeye Kazandırılması, Tarımsal Üretimde Sürdürülebilmesi Sağlanması" adıyla yürütülen projenin protokol imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın Olgun, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkan ve temsilcileri, akademisyenler ve İzmirliler katıldı. İmza töreni Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın Olgun'un konuşması ile başladı. Prof. Dr. Olgun yaptığı konuşmada imzalanacak olan protokolün önemine değinirken "Bu proje önümüzde ki dönemlerde İzmir'in tamamını kapsayacak bir proje. Kırsallık veya kırsal kesim bizim için önemli. Her ne kadar sanayileştik veya diğer sektörlerde alan kazandık desek de tarım bizim için vazgeçilmez bir sektör. Diğer açıdan insanlar burada mutlu bir şekilde yaşıyorlar ve biz bu yaşamların sürdürülebilmesini sağlamak için buradayız. Tarım bizim yazılı olmayan kültürel mirasımız ve bu mirası devam ettirmek zorundayız" dedi. Kırsal kesimin yoksul veya orta gelirli insanların yaşadığı sınıfların oluşturduğu bir sınıf olduğunu belirten Prof. Dr. Olgun sözlerine "Biz bunların daha iyi koşullarda yaşamını sağlamak zorundayız. Kalkınmayı mevcut duruma göre daha iyiye götürme olarak tanımlarsak, kırsal kalkınmanın ekonomik, sosyal ve mekânsal boyutu olduğunu söyleyebiliriz. Kırsal kalkınmayı sağlayarak sadece o kesimde yaşayanların rahat ve refah düzeyini yükseltmiyoruz. Bu toplumun bütün kesimlerini etkileyen bir kavram" dedi.

300 KİŞİLİK BİLİM ORDUSU ÇİFTÇİNİN HİZMETİNDE

Halka hizmet sunmak, yeni bilgiler paylaşmak yeni projeler üretmek ve girişimci üniversite olabilmek gibi hedefleri olduğunu belirten Prof. Dr. F. Akın Olgun bu konuda hedeflerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birleştiğini belirterek "Belediye bu tür hizmetlere çok önceden başlamış ve bunu arttırmak istiyor. Biz fakülte olarak 300 kişilik büyük bir akademik güç olarak belediye ile birlikte bir araya gelerek İzmir tarımını ve İzmir kırsal alanını geliştirmek için bu projeye başladık. Hedefimiz güvenilir, çevreye dost ve sürdürülebilir katma değer yaratan, üreticiyi de tüketiciyi de gözeten bir tarımsal üretimin yaygınlaşması ve kurulması. Burada en temel hedefimiz yerinde kalkınma modelini gerçekleştirmek" dedi. Prof. Dr. Olgun konuşmasında öncelikli amaçlarını "Kırsal kesimde yaşayanların gelir düzeylerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, alternatif ve hayvansal ürün ve üretim sistemlerinin yaygınlaştırılması ve endemik bitkilerin korunması ve üretime kazandırılması, üreticilerin örgütlenme bilincinin geliştirilmesi" şeklinde sıraladı.

GELECEĞİN PLANLANDIĞI PROJE

Törende söz alan Ege Üniversite Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz bu yıl 60. yılını kutlayan Ege Üniversitesi'nin bölgenin ilk üniversitesi olarak sorumluluklarının farkında olduğunu belirterek "Bugünkü projenin geleceği planlamış bir proje olduğunu düşünüyorum. Biz burada çok farklı bir çalışma yaptık ama bu çalışma bütünüyle stratejik hedefleri ortak olan iki kurumun oluşturmuş olduğu bir proje. Geleceğimiz adına kırsal kalkınma hatta daha da önemlisi yerinde kalkınma önermesini yapıyor olmamız önemli. 70 bin nüfusluk Ege Üniversite ailesi bu projenin içinde ve destek vermek için hazır. Herkes heyecan ve istekle bu projeye sahip çıkıyor. Birkaç yıl sonra bunun sonuçlarına ulaşmanın hepimize onurlu bir gelecek için baki olacağını düşünüyorum" dedi.

Rektör Prof. Dr Yılmaz'ın ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yerelde ve kırsal kalkınma için bir yerlerden başlamak gerektiğini belirterek "Kentte yaşayan insanla etnik kökeni ve siyasi kimliği ne olursa olsun bir güven tesis etmek gerekiyor. Eğer bir işe başlayacaksanız ve omuz omuza verip çalışacaksanız mutlaka güveni hissetmeniz gerekiyor. Birbirinize güvendikten sonra el ele kol kola girip birlikte mücadele edebiliyor, hedefe yürüyüp başarılı olabiliyorsunuz" dedi. Güven olmazsa her şeyin hepsi sözde kaldığını, belki yarım yamalak bir şeyler yapıldığını fakat hedefe ulaşılmayacağını belirten Kocaoğlu "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 11 yıldır bütün sektörlerle uğraştık. Ama özellikle İzmir'in Türkiye tarımındaki yerini tarım ve hayvancılıktaki yerini 2004 yılında yaptığımız stratejik plandan bu yana biliyor, geliştirmeye çalışıyor ve bunu istiyoruz. İlk olarak iyi tarım organik tarım yapacağız diyorsak suyumuzu toprağımızı havamızı korumamız iyileştirmemiz gerekiyor. O zaman önemseyeceğimiz kırsalda yapılan arıtmaların, yapılan hava kirliliği denetimlerinin, organik laboratuvarlarda toprağın incelenmesinin ve organik gübrelemeye geçilmesinin hedeflenmesinin ve ilaç kullanımının azaltılması çalışmasının yapılarak çevreyi korumak ileriye taşımak olmalı" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin elinden gelen bütün olanakları kullanarak bir güven ortamı oluşturmaya çalıştığını ifade eden Kocaoğlu "İzmir olarak kırsalı kalkındırma konusunda hem fikiriz. Haziran ayında projenin bir kısmını bitirmeyi hedefliyoruz. Hiç ummadığınız bir anda bir filiz çıkıyor ve bu filizi büyütmek hep birlikte bizlere düşüyor. Ürettik diyelim nasıl pazarlayacağız? Önce gelen üründen İzmir'in beslenmesi gerekiyor. Bu durumu ancak yerel ürünlerle beslenme özelliği ile kazandırabiliriz. Daha sonrada bunu dünya pazarına sunarız. İzmir bunu yapar. Kentin kalkınmasına çok büyük katkıda bulunmayı hedefliyoruz" dedi. Konuşmanın ardından Başkan Kocaoğlu ve Prof. Dr. Candeğer Yılmaz kırsal kalkınma protokolünü imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close