Haberler

Kırsal Hizmetler'den 22,2 Milyon Liralık Yatırım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven, tarımsal faaliyetleri ve jeotermal kaynakları geliştirmek için gerçekleştirdikleri projelere 22,2 milyon Türk lirası harcadıklarını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven, tarımsal faaliyetleri ve jeotermal kaynakları geliştirmek için gerçekleştirdikleri projelere 22,2 milyon Türk lirası harcadıklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Güven, Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında, CHP Grubu'nun talebi üzerine, gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin sunum yaptı.

Güven, Başkanlık olarak Ankara'da tamamlanan projelere 22,2 milyon Türk lirası harcadıklarını, öncelikle yapmak istedikleri işin, ilçe ilçe sebze ve meyve yetiştiriciliğini geliştirmek olduğunu belirtti.

İlçelerden de "yeni alternatif ürünler yetiştirmek" konusunda talepler geldiğini kaydeden Güven, "Tohumlarını alıp maliyetinin yüzde 75'ini karşılamayı, yüzde 25'ini de vatandaşın karşılamasını istedik. En azından vatandaşın riskini minimize etmeyi düşündük." ifadelerini kullandı.

Hobi bahçelerini değil profesyonel anlamda meyve yetiştiriciliğini desteklediklerini vurgulayan Güven, bu yüzden 5 dekar sınırını getirdiklerini, 5-20 dekar arasındaki projelere destek sağladıklarını iletti.

Destek verdikleri çiftçilerin bütün fidanlarını karşıladıklarını belirten Güven, şöyle devam etti:

"5 dekarın altı, hobi bahçeciliğine giriyor. Oradan sağlanan ürün, ticari bir değer kazanmıyor. Vatandaşlarımız para kazanamayınca, birkaç sene sonra bu ağaçlara bakmaz oluyor, sonrasında da bizim yatırımlarımız boşa gitmiş oluyor. Kalkınmaya yönelik bir Daire Başkanlığı olduğumuz için bu sınırlamayı getirdik."

Hayvan yemlerine yüzde 25 hibeli destek projesi

Ankara'nın, yaş yem açısından çok açığı olan bir il olduğuna da dikkat çeken Güven, hem sulu hem kuru tarım yapılan bölgelerde yeteri kadar hayvan yemi ekilmediğini belirtti.

Daha önce hiç hayvan yemi ekmemiş vatandaşlara yönelik, yaş yem ihtiyacının en verimlisi olan silajlık mısırla beraber Macar fiy, Adi fiy, Koronya gibi hayvan yemlerine yüzde 25 hibeli destek projesi başlattıklarını kaydeden Güven, bu projeyi başlattıktan sonra gelen talep üzerine 4 adet birer tonluk silaj mısır paketleme makinesi aldıklarını ifade etti.

Söz konusu destek projesinin 2 senedir devam ettiği bilgisini veren Güven, şunları kaydetti:

"Hizmet alımıyla, Ankara'nın pek çok bölgesinde silajlık mısırı paketliyoruz. Silajın bu sene biçilmesine de başlıyoruz. İlçelerde toplantılar yapıyoruz. Bu yıl koordineli biçme ve paketleme hizmeti yapacağız. Tarım Kredi Kooperatifleri ve TİGEM'le görüşmeler yapıyoruz, toptan paketlenen mısırın satışına aracı olacağız. Yani vatandaş bu silajının satılacağını bilirse, daha çok ekecektir. Biz bunun peşindeyiz."

Güven, sunumunda, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerinde yaşanan ani su baskınları sonucu birçok tarlanın heba olması nedeniyle o bölgelerde 629 çiftçiye 698 bin kilogram tohum desteği verdiklerini, bu desteğin maliyetinin 1 milyon 35 bin lirayı bulduğunu bildirdi.

"Kırkım eğitimi verdik, başarılılara da makinesini hediye ettik"

Ankara Keçisi'nin hem yününden hem etinden daha fazla faydalanabimek için de çalışmalar yaptıklarını aktaran Güven, şöyle devam etti:

"Yün kalitesini artırmak için de çalışmalar yapıyoruz. Çünkü Ankara'da koyun yünü ve tiftik yeteri kadar para etmiyor. Koyun zaten satılmıyor, çiftçi koyun yününü ya yorgan yapıyor ya da bırakıyor, toplamıyor bile. Tiftik de devlet desteği olduğu için para ediyor ama o da yeteri kadar değil. Çünkü tiftiğin kalitesi düşük. Bunun birinci nedeni kırkım makinesiyle kırkım yapılmaması. Elde makasla yapıldığı için yün zarar görüyordu. Tekstilcilerle görüşmeler yaptık. 'Yünün kalitesi artarsa biz alırız.' dediler. Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle, kırkım eğitimi verdik, başaranlara da makinesini hediye ettik."

Meclis üyelerine, 2017 yılında yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Güven, arıcılık malzemesinde mevcut arıcılara destek vermeye devam edeceklerini, "arı keki" tesisini kuracaklarını, Ankara'daki mevcut 700 arıcı ile Büyükşehir Belediyesinin desteklediği bin 600 arıcıya, faselya bitkisini (arı otu) vereceklerini bildirdi.

İstiridye mantarı seralarının ihalesini tekrar yapacaklarını ve toplam 5 istiridye mantarı serasını sadece kadınlar için yapmak istediklerini ifade eden Güven, seracılığı teşvik edeceklerini ve alçak kesimlerdeki ilçelere öncelik vereceklerini kaydetti.

Güven, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek koyun yıkama hizmetiyle, 10 adet mobil koyun banyosunun ilçelere dağıtılacağını, hayvanların burada ilaçlanacaklarını ve hastalıklardan arınacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title