Kırmızı Güller Tezgaha Düştü
Türkiye gül üretiminin yüzde 70'inin karşılandığı Adana ve Mersin'de baharın gelmesiyle, güllerin tanesi seyyar satıcıların tezgahında 1 liraya kadar düştü.
Türkiye gül üretiminin yüzde 70'inin karşılandığı Adana ve Mersin'de baharın gelmesiyle, güllerin tanesi seyyar satıcıların tezgahında 1 liraya kadar düştü. Adana Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Süleyman Oğuz, havaların ısınıp sera örtülerinin açılmasıyla hızla tomurcuklanan güllerin üretici tarafından paraya çevrilmek için seyyarlara düşük fiyata satıldığını söyledi.
Sevgililer Günü'nde tane fiyatı 20 liraya kadar yükselen, günümüzde ithali 10, yerlisi 5 liradan çiçekçilerde satılan kırmızı güller, Adana'da işporta tezgahlarında satılmaya başlandı. Fiyat düşüklüğünün doğal ortamda hızlı üretim ve ilaç kullanılmasına ihtiyaç bulunmamasından kaynaklandığını belirten Adana Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Süleyman Oğuz şunları söyledi:
"Çiçeklerin maliyet giderlerinin sıfıra düştüğü, kendiliğinden geldiği bir dönem yaşanıyor. Bahar nedeniyle her yer yeşile büründü. Yani bu tam coşma zamanı. Aslında üretici bu gülleri budayıp, dinlendirmesi gerekiyor. Ancak uçlarda kalan gülleri alıp, seyyar satıcılara düşük fiyatlarla veriyorlar. Seyyarlar da bu gülleri düşük fiyatlarla tezgahlarında satıyor. Bu satışlar 15- 20 gün sürer. Bize kayıtlı işyerlerinde bu güllerden olmaz. O gülleri alıp, tezgahımıza koymayız. Ömrü çok kısa olur. Bu gülleri satarsak kendi prestijimiz düşer. Tüketiciyi aldatmış oluruz."
'ÇİÇEK ÜRETİMİNDE İYİ YERDEYİZ'
Adana'da gül üretimi yapan birçok kurumsal firma bulunduğunu vurgulayan Süleyman Oğuz "Çiçek üretiminde iyi bir yerdeyiz. Antalya, İzmir, Yalova, Adapazarı, Manisa süs bitkileri üretiminde önemli bir yer edindi. Ancak Adana bu konuda kendini iyi geliştirdi. Gül seralarında da kaliteli üretime geçildi" diye konuştu.
Oğuz, ithal güllerin ise sadece talebin aşırı oranda arttığı Sevgililer Günü'nde piyasada yer bulabildiğini, onun dışında pek fazla ihtiyaç duyulmadığını da kaydetti. - Adana