Haberler

Kırklareli Lüleburgazlı Cam İşçilerine Eskişehir ya da Çıkış Teklifi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde de işten çıkarıldıktan sonra valilik yasağı üzerinde yürüyüşlerini durdurup bir akaryakıt istasyonunda bekleyen ve dün eylemlerini sonlandıran 90 cam işçisi fabrika yöneticileri ya Eskişehir fabrikasında çalışmalarını ya da tüm alacaklarını alarak...

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde de işten çıkarıldıktan sonra valilik yasağı üzerinde yürüyüşlerini durdurup bir akaryakıt istasyonunda bekleyen ve dün eylemlerini sonlandıran 90 cam işçisi fabrika yöneticileri ya Eskişehir fabrikasında çalışmalarını ya da tüm alacaklarını alarak ayrılmalarını teklif etti.

Lüleburgaz'ın Büyükkarıştıran Beldesi'nde kurulu Paşabahçe Kırklareli Cam Fabrikası'nda çalışan 90 işçi, fırının kapatılması nedeniyle işten çıkarıldı. Lüleburgaz'da 17 gün hak arayışında bulunan işçiler sonuç alamayınca geçen Cuma günü kendilerine destek veren aileleri ve sendikacılarla birlikte Şişecam'ın İstanbul Tuzla'daki genel merkezine yürüyüş başlattı. Ancak Kırklareli Valiliği yürüyüşü yasakladı. Bunun üzerine işçiler, geçen Cumartesi gecesi Lüleburgaz'daki bir akaryakıt istasyonunda bekleme kararı aldı. İki gündür akaryakıt istasyonunda duran işçiler otobüsle İstanbul'a gitmek üzere akaryakıt istasyonundan ayrıldı. İstanbul için hazırlık yapan işçiler, fabrika yöneticilerinden gelen 'işe dönüş' şartları nedeniyle programı iptal etti.

Lüleburgaz Kristal-İş sendikası önünde basın toplantısı düzenleyen 90 işçi ve aileleri, fabrikanın kendilerine Eskişehir'de çalışabileceklerini, istemeyenlerin ise tüm hakları, tazminatları ödenerek işten ayrılabilecekleri bildirildi. İşçiler adına konuşan Aydın Şahin, mücadelelerinin bir kazanımla sona erdiğini ve isteyen işçilerin Eskişehir fabrikasında yeniden çalışmaya başlayacağını söyledi. Şahin, "Dün itibariyle mücadelemiz büyük bir kazanımla neticelendi. Paşabahçe Kırklareli Cam Fabrikası'nda işten çıkarılan 90 cam işçisi olarak başlattığımız işe iade mücadelesinin 20'nci günündeyiz. Şişecam merkezinde dün yapılan toplantının ardından başvuruları halinde 90 arkadaşımızın da Eskişehir'de işe başlayabilecekleri, Eskişehir'e gitmek istemeyenlerin de teşvik uygulamasından faydalanacakları kararı alındı. Bugün itibariyle 90 cam işçisinin işe iadesinin yolu kesin olarak açılmıştır. Cam işçisinin iş, aş, adalet yürüyüşü kararlılıkla sürdürülmüş ve başarı elde edilmiştir. Kazanılan bu zafer tüm cam işçilerinin ve en sonunda tüm işçi sınıfının zaferidir. 90 Trakyalı cam işçisinin mücadelesinde sendika yöneticilerinin isteksiz tutumuna rağmen, Trakya'da çalışan diğer arkadaşlarımızın ve Lüleburgaz halkının büyük payı olmuştur" dedi.

"YA ESKİŞEHİR YA TAZMİNATLI ÇIKIŞ"

Şişecam fabrikasında 4 yıldır çalışan 25 yaşındaki Emre Yaman, tüm işçilerin ailesine danıştıktan sonra bir karar vereceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Son gelinen noktada bize işveren Eskişehir teklifi sundu. Gidip orada çalışmak isteyen arkadaşlarımız karar verecekler. İsterseler gidecekler, gitmek isteyen arkadaşlarımız fabrikamızda teşvik düşünecekler. Şuanda herkes aynı şeyi düşünüyor. Eğer Eskişehir'e gidersek bizim için yeni bir başlangıç olacak. 25 senedir Trakya'dayım, burada doğdum, büyüdüm, ailem, arkadaşlarım burada. Şimdi oraya gidersem evimi taşımak zorunda kalacağım. Ailemden ayrılacağım. Oraya gitmek bizim için zor. Aldığım maaşla geçinemeyeceğim. 1800 lira maaş alacağım. Ev kirası, elektrik, su, doğalgaz nasıl ödeyeceğim. O yüzden zor bir karar, herkes bunu düşünüp bir kaç gün sonra kararı şirkete bildireceğiz"

Fabrikada işten çıkarılan ve 20 yıllık işçisi olduğunu anlatan Ersoy Saltık ise "Ben 43 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Dünkü karara kadar hiç bir kazanım yoktu, dünkü karardan sonra bir adım oldu. İstediğimiz gibi olmadı ama bir kazanılmış hakkımız var. Şuan karar önümüzde ama tek başımıza değil ailemize danışacağız, şapkamızı önümüze koyacağız. Enine boyuna Eskişehir'deki fabrikaya gitmek için düşüneceğiz. Cuma gününe kadar karar vereceğiz. Gitmek istersen dilekçe vereceğiz çalışmak istiyoruz diye, istemezsek kendi kararımız olacak. Herkes kendi kararını verecek, ben evliyim, oğlum Aydın'da üniversite okuyor, eşim burada çalışıyor. Kızım burada liseye gidiyor. Tek başıma verebileceğim bir karar değil, geleceğimizi ailemle birlikte oturup konuşmamız gerek. Herkesle görüştükten sonra sağlıklı bir karar vereceğiz. Tüm arkadaşlarımız aynı şeyi yapacak, önce ailesi ve yakınlarıyla görüşecek daha sonra bir karar verecek. Gitmek istemeyenler fabrikadan tüm hakları, kıdem tazminatı gibi alacaklarını alıp ayrılacak" şeklinde konuştu.

İşten çıkarılan 90 işçi, aileleriyle görüştükten sonra ya Eskişehir fabrikasında çalışmayı kabul edecek yada tüm hakları ve tazminatlarını alarak işten ayrılacak. Her ikisini de kabul etmeyen işçiler ise 'işe dönüş' davası açacak. İşlerin yönetime kararı 2-3 gün içinde bildirecekleri belirtildi.

Kırklareli Lüleburgazlı Cam İşçilerine Eskişehir ya da Çıkış Teklifi
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title