Kırklareli'deki Fetö'nün Darbe Girişimi Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan 81 sanığın yargılandığı davada...
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan 81 sanığın yargılandığı davada tanık beyanları okundu.
Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan duruşmada, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında yer aldığı 31 tutuklu sanık hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı İzzet Koçer duruşmada, talimatla ifadesi alınan tanıkların beyanını okudu.
Tanıklardan AK Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Tanzer Koç'un beyanında, darbe girişimi gecesine ilişkin ifadeleri yer aldı.
Koç, beyanında, İstanbul'a gitmek üzere sabaha karşı askeriyeden çıkan birliği otoban girişinde durdurduklarını anlattı.
O gece olay yerinde Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, Kaymakam Vekili Tarkan Keskin ile İlçe Emniyet Müdürü Ali Koca'nın da bulunduğunu belirten Koç, beyanında şunları kaydetti:
"Darbe girişimin yaşandığı gece kışladan zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan birliklerin önüne otoyol girişinde sivil araçlarımızı çektik. Durdurulan Yarbay Latif Çiçek bize, araçlarımızı sürekli yoldan çekmemezi istiyordu, ben de kendisine 'Bize ezmeden geçemezsin.' dediğimde o da bize "Tankın önüne yat bakalım nasıl ezerim.' dedi. Ben de çok sinirlendim ancak başsavcımız ile emniyet müdürümüz devreye girerek beni sakinleştirdi. Çiçek, başsavcımıza hitaben 'Biz emir aldık, İstanbul'a gideceğiz. Ne yaparsanız yapın gideceğiz.' diyordu. Askeri araçların üzerilerinde de personel hazır halde bulunuyordu."
Kaymakam Vekili Tarkan Keskin de beyanında, yarbay Çiçek'in, o gece kendilerine yolu açmaları yönünde sürekli çabalarının olduğunu anlattı.
Çiçek'e İstanbul'a gitmeleri yönünde hiçbir emrin bulunmadığını belirtmesi üzerine aralarında zaman zaman sözlü tartışmanın yaşandığını aktaran Keskin, beyanında şu bilgilere yer verdi:
"Yarbay Çiçek o gece bize sürekli yolu açmamız yönünde ikazlarda bulunup, darbeye karşı gittiğini göstermek istiyordu. Çiçek sürekli telefonla konuşuyordu. Bazı rütbeliler ise bize karşı gelmedi. Ancak Çiçek, direnmeye çalışınca derdest edildi."
Yarbaydan "ateş edin" talimatı
Vatandaşlardan Tarkan Oruç ise otoyol girişinde durdurulan Latif Çiçek'in personele vatandaşın üzerine "ateş edin" yönünde talimatta bulunduğunu aktardı.
Oruç, Çiçek'in talimatına askeri personelin uymadığını ifade etti.
Vatandaşlardan Volkan Dağner de beyanında Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcısı Gül'ün askeri personeli geri dönmeleri yönünde ikna çalışmalarına Çiçek'in sürekli itiraz ettiğini belirtti.
Gül'ün Çiçek'e 'Beni ezmeden hiçbir yere gidemezsiniz.' dediğini vurgulayan Dağner, o gece çok korktuklarını aktardı.
Askerlerden Avni Küçükdağ da beyanında, tutuksuz yargılanan sanıklardan Bayram Polat'ın o gece kendilerine hitaben 'İstanbul'a gövde gösterisine gidiyoruz.' dediğini duyduğunu kaydetti.
Duruşmaya ara verildi.