Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı
Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı anısına İstanbul'da "Devletlerarası Kırım, Sürgün ve İsmail Bey Gaspıralı Kongresi" düzenlendi.
Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı anısına İstanbul'da "Devletlerarası Kırım, Sürgün ve İsmail Bey Gaspıralı Kongresi" düzenlendi.
Haliç Kongre Merkezi'nde, Yurtdıs¸ı Türkler ve Akraba Topluluklar Bas¸kanlıgˆı (YTB), İstanbul Üniversitesi, Dünya Kırım Türkleri Kültür ve İktisadi İşbirliği Derneği ile DERSAADET Kültür Platformu tarafından düzenlenen kongrede, sürgünün tarihçesi ve bıraktığı izler ele alındı.
Program, Kırım sürgününde şehit olanlar için saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.
DERSAADET Kültür Platformu Genel Başkanı Mehmet Kamil Berse, Kırım sürgününün bıraktığı derin izlerin yıllar geçse de kapanmayacağını söyledi.
Kırım'da yaşananların sürgün olmadığını belirten Berse, "Her ne kadar sürgün kelimesi kullanılsa bile bunun sürgün olmadığı bir gerçek. Ruslar tarafından yapılan soykırım ve sonrasında ortaya çıkan manzara yıllar geçse de kapanmayacaktır. Yapılan soykırımın envanterlerinin yabancı dillere çevrilerek sesimizin daha çok kişiye ulaştırılması bizim için önemli. YTB tarafından yapılan çalışmalar yaşanan trajediyi gözler önüne serdi" dedi.
YTB Başkanı Kudret Bülbül de yapılan çalışmalar sonrası önemli belgelere, dokümanlara ulaştıklarını ve yapılan çalışmaların birer arşiv niteliği taşıdığını aktardı.
Hazırlanan "1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalıs¸ması" ve "Kırım Tatar Tarihi Eserleri Envanteri Projesi" kapsamında son tanıklarla görüşüldüğünü kaydeden Bülbül, "430 bin Kırım Tatarı'nın maruz kaldığı 1944 sürgününün son tanıklarının yer aldığı çalışmada, 246 kişiyle mülakatlar yapıldı. Bu mülakatlar, tarihçiler, bilim adamları, belgesel ve program yapımcılarının önemli derecede istifade edebilecegˆi bir ars¸iv niteliği taşıyor" diye konuştu.