Haberler

Kırım Tatar Sürgünüyle İlgili Tasarı Kanada Parlamentosunda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanada Federal Parlamentosuna, Kırım Tatarlarının 1944 yılında maruz kaldığı sürgünün "soykırım" olarak kabul edilmesini öngören bir yasa tasarısı sunuldu.

Kanada Federal Parlamentosuna, Kırım Tatarlarının 1944 yılında maruz kaldığı sürgünün "soykırım" olarak kabul edilmesini öngören bir yasa tasarısı sunuldu.

Ana muhalefet Muhafazakar Partinin Edmonton Milletvekili Kerry Diotte tarafından hazırlanan yasa tasarısı, "1944 Kırım Tatar Sürgününü Soykırım Olarak Tanıma ve 18 Mayıs Gününü Kanada'da Anma Günü Olarak Kabul Etme" adıyla parlamentoya verildi.

Muhafazakar Partinin Manitoba Milletvekili James Bezan da C-306 yasama numarası ile işleme alınan tasarı hakkında parlamentonun alt komisyonunda bir sunum yaptı.

Parlamento genel kurulunda tasarıyla ilgili tartışmalar 7 Aralık'ta başlayacak. Tasarı sahibi milletvekillerinin sunumları ve soruların cevaplandırılmasının ardından oylama yapılacak ve kabul edilmesi halinde tasarı kanunlaşacak.

"Tarihin kara bir sayfası"

Milletvekili Diotte, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tasarının tarihin kara bir sayfasını kınayan, özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ilkesel desteği ifade eden niteliklerde olduğunu bildirdi.

Diotte, "Stalin yönetimindeki Sovyet rejimi, 1944'te yüz binlerce suçsuz erkek, kadın ve çocuğu Kırım'daki evlerinden kopararak sadece milliyetlerinden dolayı sürgün etti. SSCB dağılana kadar hareket, ifade, din ve ibadet özgürlüğünden mahrum edildiler. Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur." ifadelerini kullandı.

Kanadalı milletvekili, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin, Kırım Tatarlarını yeni bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Kırım Tatarlarının bugün öz yönetim organlarına, ibadet yerlerine ve bağımsız medya kuruluşlarına saldırıyla da karşılaştığına dikkati çeken Diotte, "Kanada her zaman Ukrayna'nın yılmaz ve sadık dostu olmuştur. Bu konudaki liderliğimizi yeniden sergilemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Açlıktan öldüler

Kırım Tatar sürgünü, dönemin SSCB lideri Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944 tarihinden başlayarak Kırım Tatarlarının Özbekistan ve Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine sürgün edilmesi olarak biliniyor.

Resmi kayıtlara göre, 193 bin 865 kişi evlerinden ve yurtlarından alınarak başta Özbekistan olmak üzere Rusya'nın muhtelif bölgelerine sürüldü. Sadece Özbekistan'a sürülen 10 binden fazla Kırım Tatarı, açlıktan hayatını kaybetti. 150 binden fazla sürgün alan Özbekistan'da, sürülen Kırım Tatarlarının yüzde 20'sinin ilk bir yıl içinde öldükleri kayıtlara geçti.

Kırım Tatar kayıtları, Tatar nüfusunun yüzde 46'sının 1944 sürgününde açlık, susuzluk ve hastalıktan öldüğünü gösteriyor.

Kaynak: AA / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title