Kırım ile Eskişehir Okulları Arasında "Kardeşlik Protokolü"
Kırım Özerk Cumhuriyeti ile Eskişehir'deki bazı okullar arasında karşılıklı iş birliğini kapsayan protokol, törenle imzalandı Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov: "Bu protokol, orada bu...
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ile Eskişehir'den 13'er okul arasında törenle "kardeşlik protokolü" imzalandı.
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Eskişehir Valiliğinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, görevini Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'ndan yeni devraldığını hatırlattı.
Meclis tarafından yapılan çalışmaları daha fazla canlandırmayı ve kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını belirten Çubarov, "Okullar bizim için önemlidir. Bu protokol, orada bugün kurulan ya da gelecekte kurulacak Kırım Tatar dilindeki okullara çok yardımcı olacaktır" dedi.
Kırımoğlu da "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği" çerçevesinde Kırım Tatarlarına yer verilmesinden minnettarlık duyduklarını dile getirdi.
Eskişehir'in, Kırım asıllı Türkler için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, şöyle devam etti:
"Kırım, Ruslar tarafından işgal edildiğinde birçok soydaşımız buraya geldi ve yerleşti. Şimdi Eskişehir'de 100 binden fazla Kırım asıllı Türk vatandaşı yaşamaktadır. Eskişehir'de ve vatanlarında olan Kırım Tatarları arasında sıkı bağlar var. Bu bağlar çerçevesinde ilk Kırım Tatar filmi 'Haytarma'nın galası, Eskişehir'de yapılacak. Bu filmde halkımızın İkinci Dünya Savaşı sonrasında en büyük faciası, dramatik günleri aksediliyor. Topyekun sürgünü, soykırımı... Haytarma ile halkımızın dramını Türkiye'ye anlatmak bizim için çok önemlidir. Biz akrabayız, kardeşiz, birbirimizin dertlerini çok iyi bilmemiz lazım. Burada imzalanacak protokoller, Türkiye Türkleri ve Kırım Türkleri arasında daha sıkı bağlar olmasına bir vesile olacaktır."
"Bu çok önemli bir başlangıç"
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak üzerlerine düşen misyonu yerine getirmeye çalıştıklarını anlattı.
Türk dünyasındaki gönül bağlarını daha da kuvvetlendirerek ortak kültür mirasına sahip çıkmayı, geleceğe güçlü bir şekilde yol almayı hedeflediklerini bildiren Tuna, şunları kaydetti:
"Eskişehir'deki okullar ile Kırım'daki milli mektepleri bundan sonra birbirlerine kardeş yapacağız ve ilişkilerinin devamını sağlayacağız. Bu çok önemli bir başlangıç. Bundan sonra Türk dünyasının kalbinin attığı, buluşma noktası olan Eskişehir'de artık çocuklarımıza da bu ilişkinin sürmesinde bir görev vereceğiz. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Kırım'da Cengiz Dağcı'nın mezarının ve yolunun yapılması konusunda da kararımız var. Ayrıca sloganımızın sahibi İsmail Gaspıralı ile ilgili kütüphaneye destek verilmesi konusunda bir etkinliğimiz olacak. Bu milli mekteplerden, protokolden sonra Kırım'dan en az 100 öğrencinin şehrimize davet edilmesi, ağırlanması konusunda da kararımız mevcut. Bu konuda iş birliğimiz sürecek."
"Türkvizyon Şarkı Yarışması"nda Kırım'ın da yer alacağı bilgisini veren Tuna, organizasyonun Türkiye ayağı seçmelerinin yapılması ve finallerin Türk dünyasında yayınlanması konusunda TRT ile iş birliği protokolü imzaladıklarını sözlerine ekledi.
Daha sonra Kırım ile Eskişehir'deki 13'er okul arasında karşılıklı iş birliğini öngören protokol, Çubarov, Kırımoğlu, Tuna ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem tarafından imzalandı.
Karşılıklı hediyeler verilmesiyle sona eren törende, Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Arif Dede, Kırım Müslümanları Müftüsü Emirali Ablayev, Bahçesaray Valisi İlmi Umerov, Haytarma filminin yapımcısı Lenur İslamov ve oyuncuları, Kırım Tatar Meclisi üyeleri ile bir grup iş adamı hazır bulundu.
Kırım Tatar heyeti, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i de makamında ziyaret etti. - Eskişehir