Haberler

Kırgızistan'da Muhalefetten İktidara Sert Eleştiri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan'da meclis dışındaki muhalefet partilerinin liderleri, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in başında bulunduğu iktidarın politikalarına sert eleştiriler yöneltti.

Kırgızistan'da meclis dışındaki muhalefet partilerinin liderleri, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in başında bulunduğu iktidarın politikalarına sert eleştiriler yöneltti.

Meclis dışındaki güçlü siyasi bloğu oluşturan Bütün Kırgızistan Partisi lideri ve eski Meclis Başkanı Adahan Madumarov, Milliyetçi Ata Yurt Partisi lideri Kamçıbek Taşiyev ve eski Meclis Başkanı Ahmatbek Keldibekov, uzun bir aradan sonra birlikte basın mensupların karşısına geçti.

Muhalifler, iktidarın "adaletsiz" politikalarına karşı birlikte yasal zeminde mücadele etme kararı aldıklarını bildirdi.

Bütün Kırgızistan Partisi lideri Madumarov, yaptığı açıklamada, uluslararası ortaklarının Kırgızistan'a olan güvenini kaybettiğini belirterek, "Uluslararası arenada ülkenin ciddi sorunları var. Dışarıda düşman aramamalıyız. Onlar içeride. Beceriksizlik ülkemize zarar veriyor. Bundan sadece iktidar sorumludur." diye konuştu.

Madumarov, Rusya ve Kazakistan'ın, Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) üye Kırgızistan'dan ithal ettikleri ürünleri ülkeye geri göndermesini dış politikadaki başarısızlığın göstergesi olarak nitelendirdi.

"Anayasa referandumu halkın ve devletin çıkarlarına aykırı"

Milliyetçi Ata Yurt Partisi lideri Taşiyev de, 11 Aralık'ta yapılacak olan anayasa değişikliği referandumunun halkın ve devletin çıkarlarına aykırı olduğunu savundu.

Anayasada hangi maddelerin ve ne amaçla değişeceğini kimsenin hala bilmediğini söyleyen Keldibekov ise, "Referandumda nihai kararı halk verecek ve belki de referandum kabul edilecek. Önemli olan referandumdan sonra neler olacak. Bu referandumun halka faydası yok. Neticesini merak ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kırgızistan'da 11 Aralık'ta yapılacak anayasa değişikliği referandumuna meclis içindeki muhalefet de tepki gösteriyor.

Referandum, kamuoyunda Atambayev'in cumhurbaşkanlığı görevinden sonra başbakanlık görevine gelme hazırlığı olarak algılanıyor.

Atambayev, Kırgızistan'da iktidar değişikliğinin yaşandığı 2010 yılında referandumla kabul edilen Kırgızistan anayasasında uzman hukukçular tarafından bazı eksiklikler tespit edildiğini belirterek, "Ben iktidarımın süresini uzatmak istemiyorum. 2017 yılında görevimden ayrılacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Görev süresi ile ilgili olarak bir derdim yok. Halkımız başka cumhurbaşkanı seçecek. Ancak yargı reformumuz bir adım bile ileri gitmiyor. Mahkemeler adaletsiz kararlar alabiliyor. Ekonomimiz bundan olumsuz etkileniyor." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close