Kırgızistan'da Hocalı Katliamı Kurbanları Anıldı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kırgızistan'da Hocalı Katliamı kurbanları anıldı Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçiliği binası Hocalı Katliamı fotoğraf sergisi ve belgesel gösterimi Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orudjev'in konuşması Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın konuşması Kırgızistan'da Hocalı Katliamı kurbanları anıldı Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde 1992'de, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 24. yılı nedeniyle Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te anma programı düzenlendi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Kırgızistan'da Hocalı Katliamı kurbanları anıldı
Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçiliği binası
Hocalı Katliamı fotoğraf sergisi ve belgesel gösterimi
Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orudjev'in konuşması
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın konuşması Kırgızistan'da Hocalı Katliamı kurbanları anıldı
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde 1992'de, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 24. yılı nedeniyle Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te anma programı düzenlendi.
Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçiliği tarafından büyükelçilik konutunda düzenlenen anma programında Hocalı Katliamı'nı anlatan fotoğraflar ile tarih kitapları sergilendi. Programda kurbanlar için saygı duruşunun ardından "Hocalı" belgeseli sunuldu.
Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orudjev, burada yaptığı konuşmada, Ermeni askeri güçlerinin, 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın 7 bin nüfuslu Hocalı kentinde "soykırım" yaptığına dikkati çekti.
Orudjev, Azerbaycan halkının tarihte birçok defa Ermeni askeri güçlerin saldırısına uğradığını anlatırken Dağlık Karabağ bölgesinde 1988 yılından itibaren meydana gelen olayların, Ermeni düşünürlerin, "denizden denize büyük Ermenistan" rüyasından kaynaklandığını vurgulayarak Ermenistan'ın, Hocalı Katliamı'nın üstünü örtmek için her yıl 1915 olaylarını gündeme taşımaya çalıştığını belirtti.
Orudjev, Azerbaycan yönetiminin, Hocalı Katliamı'nın dünya devletleri tarafından kınanması, adaletin yerini bulması için çaba sarf ettiğini kaydetti. Bu anlamda, Hocalı soykırımının dünyada bazı devletler ve uluslararası kurumlar tarafından kabul edildiğini anımsatan Orudjev, Devlet Başkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyeva'nın öncülüğünde başlatılan "Hocalı'ya Adalet" kampanyasının bu tür faaliyetlere bir örnek teşkil ettiğini hatırlattı.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç da, "Hocalı Katliamı, öyle 100 yıl, 200 yıl önce yapılmış, ne olduğu belirsiz bir konu değil. Tarihçileri çağıracağımız, 'bakalım konuşsunlar acaba katliam oldu mu, olmadı mı' diyeceğimiz konu da değil. Hocalı kentinde, uluslararası basının gözleri önünde 600 küsür sivil sadece Azerbaycanlı oldukları için öldürüldü" dedi.
Kılıç, Hocalı Katliamı'nın kasıtlı yapıldığını ifade ederek, "Yapanlar da bunu reddetmiyorlar. Evet, orduyu kullanarak 'biz yaptık' diyorlar. Aslında bunu yapanlar sözüne güvenilmeyecek insanlar da değil. Bugün kendi ülkelerinde önemli yerlere gelmiş insanlardır" diye konuştu.
Böylece, Hocalı Katliamı'nı çözecek bir hukuki belirsizliğin olmadığını ve her şeyin ortada olduğunu vurgulayan Kılıç, uluslararası toplumun artık gözlerini kapatmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Kılıç, "Hocalı olaylarının, uluslararası hukukta hak ettiği yeri alması, sorumluluların cezalandırılması, buna ad konması ve artık kaybettiğimiz kardeşlerimiz ruhlarının şad olması ve huzur içinde yatmalarının sağlanması gerek" dedi.
Programa Pakistan, Suudi Arabistan büyükelçileri, KKTC Kırgızistan Temsilcisi, Türk eğitim kurumlarının rektörleri, Ahıska, Uygur ve Kazak Türkleri diaspora başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Ermeni güçleri, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Hocalı kentinde yaşayan Azeri sivilleri katletmişti. Silahlı baskında, 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetmiş, bin 275 kişi rehin alınmıştı.