Kirazlı'da 'Herfene' Geleneği Yaşatılıyor
Tortum şelalesi, Yedi Göller ve Öşvank Kilisesi ile turizm merkezi olan Erzurum'un Uzundere ilçesinin Kirazlı Mahallesi'nde asırlık 'herfene' geleneğinde evlerde hazırlanarak getirilen organik ürünler tüketildi.
Tortum şelalesi, Yedi Göller ve Öşvank Kilisesi ile turizm merkezi olan Erzurum'un Uzundere ilçesinin Kirazlı Mahallesi'nde asırlık 'herfene' geleneğinde evlerde hazırlanarak getirilen organik ürünler tüketildi. Mahalleye kurulan dev çadırda düzenlenen herfene gecesinde yöre halkının evinde yaptığı veya ürettiği, cağ kebabından tandır ekmeği ve ketesine, pestilinden cevizine, dut kurusundan incir dövmesine kadar zengin bir sofra kuruldu. Gecede Türkiye'nin dört bir tarafından gelen davetlilere ürünler ikram edildi. Davetliler birbirinden lezzetli yiyecekleri, aşıkların atışması ve yöresel tiyatro oyunları eşliğinde tüketti.
Tortum Gölü yakınında, Uzundere ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Mahallesi, geçtiğimiz hafta sonu tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Meydana kurulan ve tüpgazlarla ısıtılan dev çadırda masaların üzeri, her evden plastik tabaklara konularak gönderilen yiyeceklerle doldu taştı. Büyük bir bölümü organik olan yiyecekler, masalarda yer kalmadığı için üst üste bırakıldı. Kaymakam Hacı Arslan Uzan, Uznedere Belediye Başkanı Halis Özsoy, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Kocak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci ile çok sayıda davetli katıldı. Yüzlerce konuğa herfene geleneğine uygun olarak yöreye özgü cağ kebap, yaprak sarması, tandır ekmeği, kete, pestil, su böreği, dut ve pestil çullaması, civil peynir, ceviz, dut kurusu, incir dövmesi, pestil, kaysefe, patates közleme ve kızartması gibi yiyecekler sunuldu. Yine evlerde yapılan kızılcık, vişne, pestil şerbetleri şişelerle servis edildi.
Belediye Başkanı Halis Özsoy, Kirazlı Mahallesi'nde uzun yıllardan bu yana herfene geleneğinin yaşatıldığını bildirdi. Özsoy, "Herkes evinde yöreye özgü yapmış olduğu yiyecek ve içeçekleri getiriyor. Sohbet ederek, yöresel türkü, manileri söyleyerek, orta oyunlarını oynayarak ve kendine özgü sorunlarını tartışarak mutlu bir akşam geçiriyor. Bu aslında bir paylaşmadır. Biz böyle otantik kültürün yaşatılmasına katkı sağlıyor ve Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.
Çadır önünde yakılan herfene ateşinin çevresinde bu kez mahalle halkının yöresel 'deve' oyunu sergilendi. Gün boyu yemek ve yiyecekleri hazırlayan kadınlarının da izleme olanağı bulduğu etkinlik davul- zurna eşliğinde halay çekmilmesi ile son buldu. Sanatçı Cumhur Seval de halay başı olarak mahalle halkını coşturdu.
- Erzurum