Kiraz Üretiminde Dünya Birincisiyiz'
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu belirterek, "Yaklaşık 155 milyon dolarlık bir kiraz ihracatına imza atıldı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu belirterek, "Yaklaşık 155 milyon dolarlık bir kiraz ihracatına imza atıldı. Şili ve ABD kiraz ihracatında Türkiye'nin en önemli rakipleri. Rekabet açısından güvenliğe ve kaliteye büyük önem veriyoruz" dedi. Çalı, Türkiye'de kiraz ihracatının birim fiyatı 2.5 dolar iken, UYMSİB üzerinden yapılan ihracatın birim fiyatı 4.8 dolar. İhracatta katma değeri yüksek ürünler olsun diye çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde 18'inci Ulusal Kiraz - Vişne Çalışma Grubu Toplantısı yapıldı. Montania Hotel'de düzenlenen toplantıda konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl İspanya'da düzenlenen 7'nci Uluslararası Kiraz Sempozyumu'na kendisiyle birlikte Türkiye'den 4 kişinin katıldığını belirten Çalı, ülkelerin çeşit geliştirme ile ilgili 10, 20 hatta 30 yıllık projelerine tanık olduklarını kaydetti.
Kiraz ve vişne gibi meyvelerde yer alabilen Drosophila suzuki zararlısı hakkında uyarıda bulunan Dr. Çalı, "Özellikle Avrupa, Balkanlar ve ABD'de bulunan bu zararlı ile ilgili kesin önlemler alınmalı. Ülkemizde var olduğuna ilişkin bir kayıtla karşılaşmamış olsak da, etkili ve karantina önlemlerinin şimdiden bulunması gerekiyor. Çünkü bu zararlının ABD'de 3 yıl önce yapılan bir araştırmada yaklaşık 500 milyon dolarlık bir zarara yol açtığı bildirilmiştir" diye konuştu.
'ÜLKELER SAPSIZ KİRAZA İLGİ GÖSTERİYOR'
Sapsız kirazın piyasada önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Çalı, "Piyasada önemli bir yere sahip olan ve hasatında kolaylık sağlayan sapsız kiraza, ülkelerin yoğun ilgi gösterdiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu anlamda UYMSİB olarak, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. UYMSİB olarak üzerinde durduğumuz bir başka önemli konu da, Çin Halk Cumhuriyeti'ne ve Uzak Doğu'ya pazarın açılması konusu. Bu bağlamda, elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. 1.4 milyar nüfusu bulunan ve oldukça tüketici bir toplum olan Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaş meyve sebze ürünlerinin pazarlanması için gerekli izinleri almaya çalışıyoruz" diye konuştu.
'TÜRKİYE 2.5, UYMSİB 4.8 DOLARA SATIYOR'
Türkiye'nin kiraz ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çalı, 2013 yılında Türkiye'nin yaklaşık 55 bin ton kiraz ihracatı yaptığını belirterek, "Yaklaşık 155 milyon dolarlık bir kiraz ihracatına imza atıldı. Şili ve ABD kiraz ihracatında Türkiye'nin en önemli rakipleri. Bu anlamda rekabet açısından avantajlı olmak adına gıda güvenliğine ve kaliteye büyük önem veriyoruz. Türkiye'de kiraz ihracatının birim fiyatı 2,5 dolar iken, UYMSİB üzerinden yapılan ihracatın birim fiyatı 4,8 dolar. İhracatta katma değeri yüksek ürünler olsun diye çaba sarf ediyoruz. Umuyorum bu fiyat daha da artacaktır" dedi.
'YAĞMUR ÇATLAKLARININ DA SİGORTA KAPSAMINA ALINMASINI TALEP EDİYORUZ'
Son günlerdeki yağışlardan dolayı kirazın zarar görmesi nedeniyle üreticilerin de mağdur olduğunu dile getiren Çalı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Yağmur nedeniyle kirazın üzerinde oluşan çatlaklar, hem üreticiyi, hem de ihracatçıyı güç durumda bıraktı. Bu konuda Tarım Sigortaları (TARSİM) güzel çalışmalara imza atmakta. Fakat bizler, kiraz üzerinde oluşan yağmur çatlaklarının da sigorta kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Ziraat Odaları nezdinde girişimlerimiz devam edecektir." - Bursa