Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Kınık'tan Kıyıya Osmanlı Belgelerinde Osmaniye

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmaniye Belediyesi Osmaniye için tarihi bir hizmete imza attı.

Osmaniye Belediyesi Kültür Yayınları adı altında Osmaniye'nin tarihini anlatan 624 sayfalık 'Kınık'tan Kıyıya Osmanlı Belgelerinde Osmaniye' isimli bir kitap yayınlandı. Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, kitabın yazarlarıyla Kent Müzesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Osmaniye tarihinin anlatıldığı kitabı tanıttı.

100 Milyonu Aşkın Belge Tarandı

Osmaniye Belediyesi'nin desteğiyle, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanları Mehmet Akif Terzi ve Ahmet Ergün tarafından 14 ay süren çalışmada 100 milyonu aşkın Osmanlı belgesi taranarak Osmaniye ile ilgili 50 bin belgeye ulaşıldığı kaydedildi. 50 bin belge içerisinde değerlendirmeye layık 35 bin belge görüldüğü açıklandı. İlk elemede, kitapta kullanılabilecek belgeler 1500 belgeye indirildiği, bunların içerisinden de nihai olarak kitapta yer alınmasına karar verilen 121 konu başlığı altında 249 adet belgenin kitabın temelini oluşturduğu açıklandı.

Osmaniye'nin tarihini anlatan en kapsamlı eser

İlin tarihiyle ilgili birçok kitap ve yazı bulunduğunu ancak bu denli kapsamlı bir kitap olmadığını belirten Başkan Kadir Kara, Osmaniye'nin tarihinin resmi belgelere dayalı olarak hazırlanması gerektiğini düşündükleri için bu çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Başkan Kara, "Osmaniye tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bulunduğu jeostratejik ve coğrafi konumuyla geçiş noktası olmuş. Geçiş noktasında bulunması nedeniyle bütün medeniyetler bu bölgeyi ellerinde tutmaya çalışmışlar. Geçmişte bu bölgede sürdürülen yaşamı, belgelerle derlenen bir kitapla Osmaniyelilere ve gelecek nesillere aktarmanın bir görev olduğu bilinci içerisinde bu kitabı hazırlattık" diye konuştu.

Mehmet Akif Terzi ise Osmanlı Arşivi'nin Osmanlı Devleti'nden günümüze intikal etmiş belgelerin saklandığı, tasnifinin yapıldığı, tasnifinden sonra da araştırmacılara hizmet olarak sunulduğu bir birim olduğunu anlattı.

"Kınık'tan Kıyıya Osmanlı Belgelerinde Osmaniye" kitabını hazırlamak için 14 ay boyunca yaklaşık 100 milyon belge taradıklarını vurgulayan Terzi, şöyle devam etti: "Osmaniye'nin coğrafi olarak daha önce nerelere bağlı olduğu tespit edildi. Belgelerle beraber Divan-ı Hümayun defterleri, maliye defterleri tamamen tarandı. Kitap hazırlanırken yaklaşık 120 kaynak eserden faydalanıldı. Bunların tamamı akademik kaynaklardır. Bu bilgiler ışığında yaptığımız kitap çalışmasında çok enteresan bilgilere rastladık. Kitabımız akademik çevrelerde çok büyük ilgi uyandırdı"

Devlet Bahçeli'nin El Yazısı Kitabın Girişinde Yer Aldı

Kitabın ilk sayfasında ise taktimin ardından MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin kendi el yazısı ile kaleme aldığı yazıya yer verildi. Bahçeli, "Belgelerin titizlikle incelenmesi ve irdelenmesiyle vücut bulan bu tarih çalışmasının, hem bugünde hem de gelecekte muazzam bir kılavuz ve başvuru kaynağı olacağını düşünüyor, bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title