Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

'Kimlikli Bir Kent Yarattık'

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP tarafından Nusaybin'de düzenlenen Kentsel Politikalar Konferansı'nda bölge ve Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal gelişmişlik olarak cumhuriyet tarihi boyunca adeta derin dondurucuya konulduğunu söyledi.

BDP Genel Merkezi tarafından düzenlenen ve GABB tarafından desteklenen "Kentsel Politikalar Konferansı" Nusaybin Belediyesi'ne ait Mitanni Kültür Merkezi Apê Musa Konferans Salonu'nda başladı. 3 gün sürecek olan konferansa BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Başkanı Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın yanı sıra BDP'li tüm il ve ilçe belediye başkanları, belediye bürokratları, şehir plancıları, sosyal hizmet uzmanları, bölgedeki mimar ve mühendis oda başkan ve yöneticileri katıldı.

Fotoğraf sergisi açıldı

Nusaybin Belediyesi tarafından 1970-1978 yılları arasında Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Harbol, Hasana ve İşe köylerinde yaşayan Asurî Keldanilerin yaşamlarını konu alan "Asurî Keldani Köyleri; Harbol, Hasana, İşe" adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Daha sonra konferansa geçildi. Ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, yerel yönetimlerinden deneyimlerinin paylaşıldığı böylesi bir konferansın kadın kenti Nusaybin'de yapılmış olmasından dolayı memnuniyetlerini ifade etti. Nusaybin'e Qamışlo'nun komşu olduğunu ve kentlerinin üç tarafının mayınlı olduğunu belirten Gökkan, "21. yüzyılda Rojava üzerinde bir ambargo uygulanmaktadır" diyerek bunu kınadı. Gökkan, Rojava'daki kargaşa içinde kadınların öncülük ederek bir mücadele yürüyüşü gerçekleştirdiğini ve bunun toplumun özgürlüğünü beraberinde getirdiğini söyledi.

Daha sonra BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Başkanı Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, açış konuşmasında siyasal sürece ilişkin değerlendirme yaptı. Yerel yönetimlere yönelik olarak 14 Nisan 2009'da başlatılan operasyonun büyük mücadele ile elde edilen kazanımları itibarsızlaştırılmayı hedeflediğine dikkat çekerek bunun Cumhuriyet tarihi boyunca yürütülen politikanın bir devamı olduğunu söyledi.

Diyarbakır derin dondurucuya konulmuştu

Demir Çelik ve Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran'ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Kent Politikaları, Yerelleşme Politikaları ve Kentsel Kimlik" başlıklı bir sonum yaptı. "Kent politikaları", "kent kimliği" ve "yerelleşme" konusunda ne anlaşılmasını gerektiğini anlatarak konuşmasına başlayan Baydemir, Diyarbakır'daki uygulamaların merkezi hükümetin yerele dayattığı politikalardan bağımsız olarak ele alınamayacağını söyledi. Baydemir, Diyarbakır'ın şehirleşme, göç, işsizlik, sanayi tesisi, gelişmişlik endekslerine ilişkin tablolar verdi ve "Cumhuriyet tarihi boyunca adeta Diyarbakır ve Güneydoğu derin dondurucuya konulmuştu" dedi. Diyarbakır'ın ticaretinin çok büyük bir bölümünün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne olduğuna dikkat çeken Baydemir, ekonomik ve sosyal kalkınma için gerekli olan koordinasyon, iletişim ve işbirliğinin valilik ve belediye arasındaki merkezli yapı nedeniyel oluşma yapı nedeniyle oluşmadığını söyledi.

Hizmet üretme ilkelerini uyguladı

Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin "dürüstlük, şeffaflık ve demokratik katılımcılık", "sunulan hizmetlerin her aşamasında hesap verebilirlik", "hizmette yerindenliği ön plana çıkarma, kararları halkla birlikte alma", "hizmet üretiminde sosyal ve çevresel etkilerin gözetilmesi" ve "hizmet sunumunda cinsiyet eşitlikçi yaklaşım ve politikaların benimsenmesi" gibi ilkeleri 10 yıl boyunca uygulandığını söyledi.

Kimlikli bir kent yarattık

İmar ve Ulaşım mastır planlarını eş başlı olarak hayata geçirdiklerini, aktif katılan STK'ların yanısıra ihtiyaç analizleri için halk arasında saha araştırmaları yaptıklarını ifade eden Baydemir, tüm imar ve ulaşım politikalarını sosyal bir proje olarak ele aldıklarını söyledi. Ulaşımda genel trendin aksine kamu eliyle toplu taşıma yapmaya başladıklarını ve bunu yurttaşı sübvanse etmek amacıyla yaptıklarını vurgulayan Baydemir, ulaşım konusunda tamamladıkları ve halen sürdürdükleri projelerini anlattı. Baydemir, yaptıkları her çalışmada kimlikli bir kent yaratmayı, kaybolmaya yüz tutmuş dil, inanç ve kültürleri koruyup geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Meslek gruplarını siteleştirirken onları örgütlü bir yapıya kavuşturmayı teşvik ettiklerini, imar planları yaparken tarım alanlarını korumayı, kavşak düzenlemelerini yaparken araçların durmadan daha az yakıt yakarak çevreye zarar vermemeyi hedeflediklerini anlatan Baydemir, "Tüm çalışmalarımda ekolojik bir bakış açısını oturtmaya çalıştık" dedi.

Baydemir, yol, su, kanalizasyon ve yeşil alan gibi çalışmalarda çok önemli bir başarı elde ettiklerini, bu başarı ve kaliteyi kırdan kente göçü önlemek için köylere de yaptıklarını belirtti.

Sosyal politikalarının esasında göçle gelen nüfusu kentte kattıklarını, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı ile uluslararası ödüllü sosyal bir belediyecilik modelini ortaya çıkardıklarını anlatan Baydemir, kadın dostu kent yaratma ve kadın odaklı çalışmaların bir başka oturumda Başkanvekili Hafize İpek tarafından aktarılacağını belirtti.

Anadilde ilk kreş ve ilk konservatuarı açtıklarını, kentin dili ve kültürünü hizmetlere ve kent kimliğine yansıttıklarını ifade eden Baydemir, geleneksel bire oyununun ligi konusunda bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Ekonomi ve dayanışma güçlendirilmelidir

Baydemir sunumunun ardından 2014-2019 dönemine ilişkin olarak yerel kalkınma için öz kaynak oluşturulması gerektiğini ve bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Baydemir, ekonomiyi geliştirme, sosyal dayanışmayı güçlendirme, ekolojik eksenli büyümeyi sağlama ve halkın yaşam kalitesini artırmaya dönük çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

5 yıllık kalkınma programı oluşturulmalı

Bölgenin, kentlerin ve ilçelerin 5 yıllık kalkınma programlarının hazırlanması bu konudaki çalışmaların belediye ve STK'lar tarafından yapılmasını öneren Baydemir, BDP Yerel Yönetimler Komisyonu'nun yeniden şekillendirilmesi gerektiğini belirtti. Öz kaynak oluşturmanın önemine bir kez daha dikkat çeken Baydemir, okul, ibadet yeri, sağlık, sosyal ve turizm tesis alanı gibi kamusal amaçlar dışında imar tadilatı taleplerinden mutlak olarak kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Baydemir, yerel yönetim planlama süreçlerinin, eylem ve işlemlerinin her aşamasında yerel halkların inançlarına saygı ile dilinin, kültürünün, kimliğinin esas alınması ve öne çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Aynı oturumda Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, "Kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi yönetimi", Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nden (GABB) Aslan Özdemir ise "Kent sorunlarının kaynağı, kentleşme-kentlileşme sorunu" konusunda sunumlar yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title