Haberler

Kimliğe 'Alevi' Yazılmamasına Soruşturma Yok

Kimliğe 'Alevi' Yazılmamasına Soruşturma Yok
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, nüfus cüzdanındaki din hanesine 'Alevi' yazılması isteğini yerel mahkeme reddedince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuran, buradaki dava lehine sonuçlanan Sinan Işık'ın, görevlerini ihmal ettiği iddiasıyla yargılanmalarını...

İzmir'de, nüfus cüzdanındaki din hanesine 'Alevi' yazılması isteğini yerel mahkeme reddedince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuran, buradaki dava lehine sonuçlanan Sinan Işık'ın, görevlerini ihmal ettiği iddiasıyla yargılanmalarını istediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi.

İzmir'de yaşayan, belediyede işçi 51 yaşındaki Sinan Işık, nüfus cüzdanındaki din bölümüne, 'İslam' yerine 'Alevi' yazılması isteğiyle mahkemeye başvurdu. 11'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda, Diyanet'ten de alınan görüş doğrultusunda, Aleviliğin bir din olmadığı kanaatiyle dava reddedildi. Yargıtay'dan da aynı sonuç çıkınca Işık, 2005 yılında AİHM'de dava açarak, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına alan 9'uncu, adil yargılama hakkını düzenleyen 6'ncı ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddesini ihlal ettiğini savundu.

Talebi değerlendiren AİHM, 2010 yılı Şubat ayında, kimlik kartlarında din hanesinin bulunmasının başlı başına insan hakları ihlali olduğuna ve devletin bu konuda tarafsız olması gerektiğine hükmetti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesinin ihlal edildiğini belirtti. Karar, hukukçular tarafından din hanesinin tamamen kaldırılması, aksi durumda kişinin kendi istediği inancın yazılması gerektiği olarak yorumlandı. Aradan geçen üç yıla rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmamasına kızan Işık, Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, AİHM kararını uygulamadığı gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet görevini yerine getirmediğini ileri sürdüğü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yargılanmasını istedi.

Suç duyurusunu değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu, yargılamanın kendi yetkileri dahilinde ve kovuşturmaya yer olmadığını, kusur yüklenemeyeceğini belirterek takipsizlik kararı verdi.

"İTİRAZ EDECEĞİM"

Bu kararın kendisinde şaşkınlık yaratmadığını dile getiren Işık, "Bir üst mercii olan Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracağım. Takipsizlik kararını doğru bulmuyorum. Ortada bir suç var ve bunun gereği yapılmalıdır" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close