Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Kilis'in Birkaç Kilometre Yakınlığında Çatışmalar Sürüyor, Savaşçıların Sınırı Serbestçe...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kilis'in birkaç kilometre yakınlığında, "laik muhalefet ile El-Kaide bağlantılı gruplar arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği, Kilis sınır kapısının kapalı olmasına rağmen savaşçıların sınırı serbestçe geçebildiği" öne...

Kilis'in birkaç kilometre yakınlığında, "laik muhalefet ile El-Kaide bağlantılı gruplar arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği, Kilis sınır kapısının kapalı olmasına rağmen savaşçıların sınırı serbestçe geçebildiği" öne sürülüyor.

"Türkiye- Suriye sınırı tehlikede" başlığıyla Rusya'nın Sesi'nin yansıttığı haberde, " Suriye'de, Türkiye'nin Kilis iline birkaç kilometre yakınlığında, "laik' muhalefet ile El-Kaide bağlantılı gruplar arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Kilis sınır kapısı kapalı olmasına rağmen savaşçılar sınırı serbestçe geçebiliyor. Türkiye'nin topraklarına mermiler de düşüyor" dedi.

Ankara Strateji Enstitüsü Uzmanı ve Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur da Rusya'nın Sesi radyosuna verdiği demeçte, Suriye'deki aşırıcı grupların aktifleşmesi nedeniyle Türkiye'nin sınır bölgelerinde oluşan güvenlik sorunları hakkında "Şimdi tabi Kilis hadisesi önemlidir" derken şöyle konuştu:

"Yani, Kilis'te sınırda yaşanan çatışmalar sebebiyle Türkiye tarafına bir havan topu mermisinin düştüğünü gördük. Türkiye de angajman kuralları gereği misliyle buna mukabele etti. Şimdi bunu biz Suriye'de savaşan El-Kaide bağlantılı grupların veya radikal selefi örgütlerin Türkiye'ye karşı hareketliliğinin bir işareti olarak mı okumalıyız? Yani, o havan topu mermisi doğrudan Türkiye'yi hedef alarak yapılmış olan bir saldırının tezahürü mü? Türkiye bu radikal gruplardan bir tehdit algılıyor mu? Suudi Arabistan'la aradaki ilişkilerin mesafeli olması bu tehdidi arttırır mı? Şu anda Cumhurbaşkanımız hac vesilesiyle Suudi Arabistan'da, ondan evvel de Dışişleri Bakanı Davutoğlu gitmişti. Mısır darbesi sonrasında ayrılan yolları tekrar birleştirmek, ilişkilerdeki kırılmaları, dökülmeleri tamir etmek için diplomatik alanda atılan adımlar var. Bunlar ne derecede başarılı olacak? Bilmiyoruz. Ama Riyad'ın doğrudan Suriye'deki örgütleri Türkiye'ye saldırmaları için kışkırttığını söyleyebilmek için elimizde çok somut veriler bulunmuyor. Fakat bu örgütler, yani El-Kaide bağlantılı bu örgütler Kilis'te Türkiye'nin sınırında ateş açan o "Irak-Şam İslam Devleti' denen örgüt Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşturduğu kanaatindeyim. Türkiye daha önce El-Kaide kaynaklı teröre hedef oldu. Önümüzdeki dönemde de biz bu grupların makul Suriye muhalefetine yönelik tehdit oluşturmayı sürdüreceklerini görüyoruz. Yalnız Beşer Esad rejimine karşı değil, muhalefete yönelik saldırılarını ve eylemlerini arttıracaklarını düşünüyorum. Hal böyle olunca da, bu makul muhalefeti destekleyen Türkiye de muhtemel hedefler arasında yer alacaktır. O yüzden Türkiye'nin Suriye sınırında ciddi bir sınır güvenliği problemi var. Kilis hadisesinin arkasında yer alan örgüt ve türevleri Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşturuyorlar."

Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Çocukları Suç ve Suçlulardan Koruma Vakfı Başkanı Ünal İnanç ise soruna farklı yaklaşırken şöyle dedi:

"Patlamayan havan topu bir şanstır. Patlayanları da gördük. Ama bu talihsiz şansları Türkiye tarafı yarattı. "Müslüman Kardeşler' diye bir örgüt. 1980'li yılların başında Suriye'de bir patlamaya neden oldu. Arkasından bizim Kırıkkale'deki cephanelik fabrikaları uçtu. "Müslüman Kardeşler'den yana yine tavır koyuyoruz. Mısır filan diyoruz. Güzel. Hiç aklımıza gelmiyor şöyle çepeçevre Ermenistan sınırından başlayan Akdeniz'e kadar uzanan bir Kürdistan'ın oluşması. Bu kargaşayı bitirmek için Dünya'da belli kurallar var: Terörle pazarlık olmaz. Terörist ile işbirliği asla olmaz. Gelecek karanlık gözüküyor. Türkiye'de Suriyelilerin durumları perişan. Belli sayıda gelenler ki, çok fazla, bir o kadar da canını kurtarmak için kaçak gelenler var. Yok efendim, El-Kaidecilermiş, yok Kürt gruplarıymış, yok kaçakçılarmış. Bir İslami bayram yaşıyoruz - Kurban Bayramı. Bu bayramda yapılan dualar hürmetine Allah bu belayı Türkiye'nin başından kurtarsın."

Kaynak: ANKA / Güncel
title