Haberler

Kılıçdaroğlu Sanatçılarla Bir Araya Geldi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sanat Çalıştayı'nın açılışına katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada "Siyasetçiler hoşlanmasa da sanatçının önünde eğilmek durumundadır" dedi.

İzmir Seferihisar'da düzenlenen Türkiye Sanat Çalıştayı'nda sanatçılarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim amacımız sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır" dedi.

KILIÇDAROĞLU AMAÇLARINI SIRALADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'in Seferihisar ilçesinde Bilim, Yönetim, Kültür Platformu tarafından düzenlenen Türkiye Sanat Çalıştayı'nın açılışına katıldı. Toplantıda, sanatçılarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu "Bizim amacımız sanatçının özgürlüğünü, geleceği de dahil insanca yaşamasını güvence altına almaktır. Bizim amacımız sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Bizim amacımız özerk bir sanat kurumu aracılığı ile kaynakların verimli kullanılmasını ve eşit dağıtılmasını sağlamaktır. Bizim amacımız her uygar toplumda olduğu gibi Türkiye'de her yurttaşın sanat bilimlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Her toplum kesimi için sanatçıların da örgütlenme ve savunma haklarına sahip olmasını istiyoruz ve bunu savunuyoruz" diye konuştu.

SANATIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Sözlerine "Bugün sanatçıların bizi onurlandırdığı bir gün" diye başlayan Kılıçdaroğlu, sanatla ilgili şunları söyledi: "Sanat var olanla yetinmez çünkü kendisini yinelemek istemez. Sanat olağan akışına bırakıldığında güzeli, insancıllığı ve daha fazla özgürlüğü arama sürecinde kendini yeniden oluşturur. Sanatın bu öz yapısı tutucu ve baskıcı iktidarların sanatı tehlike olarak görmelerine yol açar. Tarihte bunun çok sayıda örneğini biliyoruz. Sanat kurumları daha özgür, daha insancıl ve daha demokrat olmak isterler ve bir toplumdan bekledikleri de odur. Bir yönetimin demokratlığının ve özgürlükçülüğünün ölçütü sanatçı ve sanat kurumlarına bakışıdır. Eğer o yönetim özgürlükçü pencereden bakabiliyorsa o ülkede sanatın gelişmesi sağlanır ve önü açılır. Sanatın var olabilmesi için sanatçıların insanca ve özgürce yaşayabilecekleri koşulların oluşturulması gerekir. Sanat, sanat dışı etkilerle yönlendirilmez."

"SİYASETÇİLER HOŞLANMASA DA..."

Konuşmasında Üç Silahşörler adlı romandan bir öyküyü de anlatan Kılıçdaroğlu, sanatçıların gücünün siyasetin çok daha ötesinde olduğunu savunarak, "Eserleriniz, aslında Türkiye'nin geleceği için çok önemlidir. Her birey siyasetçi olabilir, herkesin özellikleri vardır ama sanatın ve sanatçının kendine özgü özellikleri vardır. Bütün siyasetçiler hoşlansalar da hoşlanmasalar da sanatçının önünde saygı duymak ve onun önünde eğilmek durumundalar" ifadelerini kullandı.

ÇALIŞTAYA KATILAN SANATÇILAR

Toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan, Yazar Gürsel Korat, Yazar Adnan Binyazar, Yazar-Şair Metin Celal, Yazar Erendiz Atasü, Yazar Ahmet Ümit, Gazeteci-Yazar Selim Esen, PEN Türkiye Merkezi Eski Başkanı Tarık Günersel, Cumhuriyet Yayınları Genel Müdürü Turhan Günay, Tiyatrobilimci,-Oyuncu-Yazar-Yönetmen Özdemir Nutku, Yazar İbrahim Karaoğlu, Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni Yücel Erten, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Orhan Alkaya, Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü, Tiyatro Sanatçısı-Yazar Eren Aysan, Ressam Zafer Gençaydın, Yazar-Sanat Eleştirmeni Kaya Özsezgin, Akademisyen-Yazar-Ressam Prof. Dr. Hüsnü Dokak, Ressam Hanefi Yeter, Müzik Araştırmacısı-Yazar Ahmet Say, Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Tilbe Saran, Andante Dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serhan Bali, Sinema Eleştirmeni Vecdi Sayar, Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Heykeltıraş Filinta Önal, Fotoğraf Sanatçısı Mahmut Turgut, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Arslan Güven katıldı.

Çalıştay, basına kapalı olarak devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close