Kıkırdak Harabiyetinde "İlaçla" Tedavi Mümkün Olabilecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeşim Sert Karaaslan - Özellikle sporcularda sık karşılaşılan kıkırdak yaralanmalarında cerrahi müdahalenin önüne geçebilmesi için ağızdan hap şeklinde alınabilecek ilaç tedavisi üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Yeşim Sert Karaaslan - Özellikle sporcularda sık karşılaşılan kıkırdak yaralanmalarında cerrahi müdahalenin önüne geçebilmesi için ağızdan hap şeklinde alınabilecek ilaç tedavisi üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Eklemlerdeki kıkırdak harabiyetinin giderilmesine yönelik ABD'de yürütülen araştırma ile "glikozaminle birlikte hyaluronik asit" içeren hap şeklindeki ilacın kullanılmasıyla, vücudun hasarlı olan bölgedeki kıkırdağı yenilenmesi amaçlanıyor.

Hayvanlar üzerindeki denemelerin tamamlandığı ilacın, insanlarda uygulanabilmesi için belli bir süre daha beklenilmesi gerekiyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Galatasaray'ın alt yapı doktoru Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eklem kıkırdaklarında oluşan harabiyetin kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, ciddi operasyonların yapılmasına yol açtığını, hatta kimi zaman hareket kısıtlaması yapabildiğini söyledi.

Kıkırdak harabiyeti tanısı konulduğunda tedavi için kişinin kendi kanından alınan büyüme hormonunun sorunlu bölgeye enjekte edilmesi, kıkırdağın temizlenmesi, sağlam eklemden alınan kıkırdakla yaralı bölgenin desteklenmesi, kök hücre uygulanması, kıkırdak kültürü ya da kadavradan nakil yapılması gibi çeşitli yöntemlerin uygulandığını anlatan Doral, bunların tümünün uzun soluklu tedaviler olduğunu belirtti.

-"İlacın insanlarda uygulanabilmesi için en 3-4 yıla ihtiyaç var"-

Tıbbın, cerrahi müdahale gerektirmeyecek ve kişinin yaşam performansını uzun süre ötelemeyecek yeni tedavi seçenekleri üzerinde çalıştığını dile getiren Doral, bu aşamada son olarak "glikozaminle birlikte hyaluronik asit" içeren hap üzerinde araştırmaların yürütüldüğünü bildirdi.

Doral, bunun ilaç tedavisi olduğunu ve hastanın ilacı ağızdan hap şeklinde alarak tedavisini tamamlayacağını belirtti.

Araştırmanın ABD'de yapıldığını ve henüz faz aşamasında olduğunu anlatan Doral, "İlacın, bilimsel ve laboratuvar aşaması tamamlandı. Söz konusu ilaçla, vücudun hasarlı olan bölgedeki kıkırdağı yenilemesi amaçlanıyor" dedi.

Doral, ilacın ağrıyı azaltıcı etkisinin de bulunduğuna dikkati çekerek,

"İlaç, ağrıyı kesin azaltıyor, ancak daha kıkırdağı yenileyip yenilemediği henüz kanıtlanmış değil" diye konuştu. Doral, ilacın insanlarda uygulanabilmesi için en 3-4 yıla ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Yayıncı: Şükran Yücel - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close