Kıbrıs'ta Masaya Dönüş Umudu Zayıf
Atina'yı ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, mevkidaşı Samaras'la yaptığı görüşmenin ardından garantör devletler olarak Yunanistan ve Türkiye'nin Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamasından yana olduğunu söyledi.
Atina'yı ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Başbakan Antonis Samaras'la görüştü. Görüşmelerin ardından gazeteciler Davutoğlu'na Kıbrıs'ta doğalgaz arama krizi nedeniyle Türk ve Rum tarafı arasında kesilen müzakerelerin yeniden başlama ihtimali olup olmadığı soruldu.
Konunun kapsamlı şekilde ele alındığını söyleyen Davutoğlu " Kıbrıs'ta doğalgaz araştırmasından doğan anlaşmazlıklarla istişareye ihtiyacı vardı" diye konuştu.
Davutoğlu müzakere masasına dönülmesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Her iki taraf da müzakerelerin çözüm odaklı başlaması şeklinde güçlü iradeye sahip. İki tarafın da ortak görüşü, doğal kaynakların Kıbrıslıların bütününe ait olduğudur. Çözüm sürecine katkı sağlayacak bir imkandır şu aşamada doğalgaz, hedefimiz bu konudaki görüş ayrılıklarını giderip müzakerelerin başlamasını sağlamak."
Ankara'ya göre doğalgaz barışın anahtarı
Rum yönetiminin bütün adanın temsilcisiymiş gibi tek taraflı adım atmasına karşı olduklarının altını bir kez daha çizen Davutoğlu,
"Müsteşarlarımız bu gece ve yarın da görüşmeleri sürdürecek, son derece olumlu bir atmosfer var. Bunun bir imkan olduğunu kendisine (Samaras) de söyledim. Öyle bir pozisyon belirleriz ki bütün taraflar kazançlı çıkar; ortak doğalgaz Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasında barış köprüsü olur."
Davutoğlu'nun kastettiği görüşmeler doğalgaz konusunda. Ankara, Kıbrıs sorununun alt başlığı haline gelen doğalgaz konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı çıkıyor, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynaklarından adanın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor.
'Bildiride Kıbrıs konusu yok'
Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e gönderdiği doğalgaz arama gemisi Barbaros'un geri çekilmesini işaret eden Atina yönetimi ise, Davutoğlu'nun Yunanistan ziyaretinden Kıbrıs konusunda somut bir ilerleme çıkmayacağının işaretini verdi.
Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Cumartesi günü iki ülkenin yayınlayacağı ortak bildiride, Kıbrıs'ta masaya geri dönülmesi için neler yapılması gerektiği konusunun yer almayacağını söyledi.
Venizelos Yunan basınına yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs'ta müzakerelere geri dönüş için fikir birliği var. Ama bunun nasıl olacağı henüz konuşuluyor. Doğal kaynakların paylaşımı konusunda görüşüyoruz, henüz hiçbir şey sonuçlanmadı" dedi.
Kıbrıs Rum yönetimi adada tek taraflı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye Türkiye'nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim'de müzakerelerden çekilmişti. Türk bandralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 20 Ekim sabahı, KKTC ile Türkiye'nin yaptığı anlaşma çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge'ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı.
Kaynak: Al Jazeera