Kıbrıs Müzakereleri
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine ilişkin, "Dönüşümlü başkanlığı içermeyen bir anlaşmayı halka sunmamız mümkün değildir.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine ilişkin, "Dönüşümlü başkanlığı içermeyen bir anlaşmayı halka sunmamız mümkün değildir. Bu çok nettir. Öyle bir şey söz konusu olamaz." dedi.
Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.
Yaklaşık üç saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.
Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede merkezi yönetimin karar alma süreçlerinde eksik kalan noktalar üzerinde durulduğunu belirterek, görüşmede birtakım yakınlaşmalar elde edildiğini kaydetti.
Güvenlik ve garantiler konusu
Bir gazetecinin, "Görüşmede, güvenlik ve garantiler konusu ele alındı mı? sorusu üzerine Akıncı, bu başlığın müzakere edilen konuların en sonunda ele alınacağını Rum lider Anastasiadis ile birlikte kararlaştırıldığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerde güvenlik ve garantiler konusunun muhtelif boyutları olduğunu belirterek, şuları söyledi:
"Konunun bir boyutunda Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de var. Sadece Kıbrıs'ın iki halkı değil, 3 ülkeyi daha ilgilendiren bir boyutu var. Onların imzası olmadan, bu anlaşma herhangi bir noktasından değişikliğe uğrayamaz. Şimdi biz o konuyla ilgili olarak kendi düşüncelerimizi Rum tarafıyla da paylaştık. Dolayısıyla Kıbrıs Türk halkı açısından olay sade güvence, güvenlik boyutuyla ilgili değil, onun yanı sıra bir de kuracağımız federal statünün yaşamasının bir şekilde garanti altına alınması meselesidir. Bir tarafın kaygılarını, diğer taraf için tehdit unsuru oluşturmayacak bir tarzda ele alınmasıyla güvenlik ve garantiler konusunda çıkış yolları bulunabilir. Biz bu çerçevedeki düşüncelerimizi gerek ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland olsun, gerek başkaları olsun aktarıyoruz. Sayın Anastasiadis ile de çeşitli vesilelerle bu konudaki düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Bunlar, Kıbrıs Türk halkının haklı endişeleridir."
Dönüşümlü başkanalık konusu
Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un "Kıbrıs'ta olası bir çözümde dönüşümlü başkanlığı asla kabul etmeyeceği" şeklindeki açıklamasına da değinen Akıncı, "Bir çözümde dönüşümlü başkanlığın mutlaka olması gerekir. Bunu yeri geldikçe vurgulamaktayız. Dönüşümlü başkanlığı içermeyen bir anlaşmayı halka sunmamız mümkün değildir. Bu çok nettir. Öyle bir şey söz konusu olamaz." değerlendirmesinde bulundu.
Ortada bir Amerikan planı yok
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland ile görüştüğünü belirterek, Nuland'ın görevde bulunduğu süre içerisinde Amerikan yönetiminin Kıbrıs ile ilgilenen yetkililerinden biri olduğunu kaydetti.
"Bizimle görüşmek isteyen ve sürece katkı koymak isteyen herkesle biz görüşürüz." diyen Akıncı, Nuland ile görüşürken Anastasiadis kendi düşüncelerini, ben de kendi düşüncelerimizi Amerikan yönetimine aktarmış oluyoruz. Kendisi, kendi düşüncelerini elbette söyleyebilir. Bu süreç Kıbrıslıların sürecidir. Bu çerçevede de bu süreç devam ediyor. Yani, ortada olağanüstü ya da olağandışı bir şey yok. Ortada bir Amerikan planı da yok. Dolayısıyla herhangi bir spekülatif durum söz konusu durum yok." diye konuştu.
Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.