Kıbrıs Müzakereleri
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, bir sonraki görüşmelerinde mülkiyet başlığının müzakeresine başlayacaklarını açıkladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, bir sonraki görüşmelerinde mülkiyet başlığının müzakeresine başlayacaklarını açıkladı.
Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.
Yaklaşık 4 saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, Rum lider Anastasiadis'le federal yetkiler kapsamındaki çalışmalara devam ettiklerini belirterek, "Bir sonraki görüşmemizde mülkiyet başlığının müzakeresine başlayacağız." dedi.
Müzakereler kapsamında temmuz ayı içerisinde Anastasiadis'le altı kez bir araya geleceklerini dile getiren Akıncı, federal yetkiler başlığının üç alt başlığı olduğunu, bunlardan birinin federal yetkilerin kendisi olduğunu kaydetti.
Akıncı, geçmişten beri var olan mutabakatta, yetkilerin iki kurucu devlete ait olması şeklinde olduğuna işaret ederek, eğitim, sağlık, kültür ve tarım gibi konularda iki kurucu devletin yetkili olacağını anlattı.
Federal yetkiler konusunda zaten uzlaşmanın mevcut olduğunu ifade eden Akıncı, bugün daha da yakınlaşma sağlandığını ve müzakerecilerin de yapacağı çalışmalarla bu konuyu aşacaklarına inandıklarını belirtti.
Güney Kıbrıs'taki orman yangını
Rum halkının, Trodos'taki yangından dolayı 2 kişinin ölümünden duyduğu acıyı paylaştıklarını Anastasiadis'e ilettiklerini söyleyen Akıncı, Rum lidere, böyle büyük bir felaket karşısında bile işbirliği yapamamış olmanın üzüntüsünü ifade ettiklerini bildirdi.
Tüm bunlara neden olanın Kıbrıs sorunu olduğuna işaret eden Akıncı, bu sorunun birtakım politik hassasiyetler yarattığını ve bunların böylesi büyük felaketlerde bile iki toplumun işbirliğini engellediğini, bu gibi durumlarda bu tür politik engellerin aşılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, iki toplumun kararıyla kurulmuş olan bir kriz komitesi olduğunu belirterek, bu gibi durumlarda bu kriz komitesinin nasıl devreye gireceği ve nasıl işbirliği altyapısını hazırlayacağı hususunun yeniden gündeme alınmasını kararlaştırdıklarını sözlerine ekledi.
Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.