Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Kıbrıs'ın Hiç Bilmediğimiz Geçmişi Sarı Kehribar'da

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mehmet Yaşın, yeni romanı Sarı Kehribar'da Kıbrıslı üç kızkardeşin 1920'lerin başından 1960'lara kadar adadaki hayatlarına odaklanıyor.

Romanın ana karakterlerini oluşturan İpçizade kardeşlerin gerçek ile kurgu arasında gidip gelen yaşamları, bu kültürel zenginliği kademeli olarak ve pek az bilinen kişisel hikâyelerle anlatıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurduğu resmi anlatının dışında kalan bir Türklük yaşantısının yanı sıra, birer kadın olarak da farklı biçimde deneyimlenmiş fakat benzer biçimde gölgede bırakılmış yaşam hikâyelerini bu romanda bulmak mümkün.

Mehmet Yaşın, Sarı Kehribar'da polisiye romanlara özgü bir girişle, okuru tarihin ve kültürün kollarına bırakıyor; gerçekle kurmaca arasındaki serbest bölgede dolaştırıyor.

İçerdiği 150'ye yakın görsel malzemeyle birlikte adeta bir müze-roman olan Sarı Kehribar, Osmanlı-Levant ülkesi Kıbrıs'ın yirminci yüzyıldaki çalkantılı siyasi geçmişinden sıyrılarak bugüne kalmayı başaran ve adanın zengin kültürel geçmişini yansıtan, aynı zamanda Türk kamuoyunda pek bilinmeyen detaylarını da ortaya çıkartıyor.

Türk edebiyatında örneğine pek rastlanmayan resimli tarih

Polisiye filmleri andıran bir trafik kazası etrafında başlayan roman, okuru, sağlam kurgulanmış ve Türk romanı bakımından orijinal karakterlerin dünyasına götürüyor. Arkeolojik kazıyı andıran alt metinlerle bir ülkenin ve bölgenin tarihsel, toplumsal, kültürel dönüşümünün hikâyesi ortaya çıkıyor. Bireylerin fotoğraflı tarihi üzerinden, Levant dünyasının, Türk edebiyatında örneğine pek rastlanmayan resimli tarihine bir belgesel filmi andırır biçimde geçiş yapılıyor. Bu roman aynı zamanda, Kıbrıs'ta iki bölge arasında geçişler yeniden başladıktan sonra, bütün adaya şamil olay örgüsü, karakterler ve mekânsal anlatılarla yazılmış, Rumca ve İngilizce dilleri dahil, ilk roman oluyor. Özellikle otobiyografik, deneysel, belgesel niteliklere sahip Sarı Kehribar gibi romanda görsellik yepyeni bir katman olarak anlatıma ekleniyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title