Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

'Kestane Yılı', Bursa'dan Başlatıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da düzenlenen 'Kestane Eylem Planı Çalıştayı' ile birlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ilan edilen 'Kestane Yılı' da başlatıldı.

Bursa'da düzenlenen 'Kestane Eylem Planı Çalıştayı' ile birlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ilan edilen 'Kestane Yılı' da başlatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın talimatıyla 100 bin kestane ağacı fidani dikecek olan Bursa, Balıkesir, Artvin ve Kütahya Bölge müdürlükleri, kestanede kaliteyi arttırmak için çalışmalara başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013'ü, 'Kestane Yılı' olarak ilan etti. Kestane üretimini, kalitesini ve ihracatını arttırmak için önlemler alan Bakanlık, 'Kestane Eylem Planı Çalıştayı' ile çalışmaları Bursa'dan başlattı. Gönlüferah Otel'de düzenlenen çalıştaya Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun ve Balıkesir, Artvin, Kütahya bölge müdürlüğü temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa'nın kestane ağaçlarında yaşanan hastalık nedeniyle kestane üretimine önem vermediğini belirterek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın başlattığı Kestane Yılı ve 100 bin fidan projesiyle kestane üretiminin yeniden artacağını söyledi.

'MEYVE VERİMİN ARTTIRACAĞIZ'

Orman Genel Müdürü Yardımcısı Yunus Şeker de, toplamda 260 bin hektar kestane alanının bulunduğunu aktararak, kestane ile ilgili farkındalık oluşturmak, meyve verimini, odun ham maddesi üretimini ve arıcılıkta kullanımını arttırmak için bu çalışmalara başladıklarını bildirdi. Şeker, kestane ağaçlarına zarar veren dal kanseri ile ilgili de mücadelenin devam ettiğini kaydetti.

'TÜRKİYE KESTANE ÜRETİMİNDE 4'ÜNCÜ SIRADA'

Bursa Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun ise, dünyadaki en büyük kestane üreticisinin Çin olduğunu belirterek, Türkiye'nin 49 bin ton ile 4'üncü sırada geldiğini kaydetti. İhracatta da Çin'in birinci sırada yer aldığını dile getiren Coşkun, Türkiye'nin 7 bin 885 ton ile 6'ıncı sırada bulunduğunu söyledi.

Bursa'nın kestane şekeri üretimi ve satışında önemli bir sektör oluşturduğunu ifade eden Köksal, "Kestane üretiminde 15 bin 179 ton ile birinci sırada Aydın geliyor. Bursa kestane kanseri nedeniyle üretimdeki payını kaybetti. Bölge Müdürlüğü olarak Bursa ve Yalova'da 2011 yılından bu yana 81 bin adet kestane aşısı yaptık. 63 hektar sahada özel ağaçlandırma gerçekleştirdik. 7 bin 100 adet aşılı kestane ağacı bu sahalara dikildi. 2013 yılı Bakanlığımızın talimatıyla Kestane yılı oldu. 100 bin adet kestane fidanının toprakla buluşturma talimatı verdi. Bölge olarak bin adedi Yalova'da, 16 bini Bursa'da olmak üzere 17 bin adet kestane fidanı toprakla buluşturduk. Fidanlıkta 36 bin kestane fidanımız mevcut. Sonbaharda 50 bin adet kestane fidanı elde edebilecek şekilde tohumunu hazırladık" dedi.

Konuşmaların ardından akademisyenler ve bakanlık yetkilileri çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title