Haberler

Kestane Kanseriyle Mücadele Seferberliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da kestane üretiminde büyük düşüşe sebep olan dal kanseri ve mürekkep hastalığıyla mücadele seferberliği başlatıldı.

Bursa'da kestane üretiminde büyük düşüşe sebep olan dal kanseri ve mürekkep hastalığıyla mücadele seferberliği başlatıldı.

Orman Bölge Müdürlüğü'nün hazırladığı projenin BEBKA tarafından kabul edilmesi ile beraber kestane ağaçlarında dal kanseri ve mürekkep hastalığının yayılmasını önlemek için Bursa genelinde üreticilere eğitimler verilecek. Eğitimler İnegöl'den start aldı.

Dr. Kıymet Senan Coşkunsu Savaş'ın konuşmacı olduğu eğitime Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bozan, Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Orman Kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri ile orman köylüleri katıldı.

Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bozan, "Kestane dal kanseri ve mürekkep hastalığının yayılışını önlemek için alınacak tedbirler hakkında eğitim veriyoruz. Yöre halkının geçim kaynaklarından biri olan kestanede verim düşüşüne sebep olan dal kanseri ve mürekkep hastalığının yayılmasını önlemek için gerekli araştırmalar sürüyor. Bölge halkının yapılan teknik çalışmalardan haberdar edilmesini hedefliyoruz" dedi.

170 bin 510 dekar ormanlık alanda kestane yetiştirildiğine dikkat çeken Bozan, "Ayrıca vatandaşların özel mülkiyetlerinde bulunan kestane bahçeleri de mevcut. Verimli alan 60 bin dönüm, İnegöl'de ise bin 510 dönümdür. Sürdürülebilir orman yönetimi ilkeleri çerçevesinde ormanlarımızdan ve doğal kaynaklarımızdan çok yönlü faydalanma prensibini benimsemiş bir teşkilatız. Kestane ormanlarından başta bal üretilmesinin yanında, ağacı odun, meyvesi gıda maddesi olarak kullanılıyor. Kestane, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağıdır. 1992 yılı ve sonrasında hızla yayıldığı bilinen dal kanseri ve mürekkep hastalığı sebebiyle 1994-2003 yılları arasında kestane üretiminde verim yüzde 33 oranında düşmüştür. Meyve üretimindeki düşüş, bölge halkının ekonomisine de olumsuz yansıdı. Kestane ağacı, odun hammaddesi, meyvesi ve estetik fonksiyonları sebebiyle önemli orman ağaçlarından biri olup, ülkemizde ve bölgemizde geniş doğal yayılış alanlarına sahiptir. Kestane ormanlarında verimli ve kaliteli bal üretimi yapılmaktadır. Kestane odunu, özelliklerinden dolayı dayanıklıdır. Kerestesi mobilyacılıkta ve gemi yapımında kullanılır. Kestane meyvesi, bölge halkı tarafından yaygın olarak kestane şekeri yapımında kullanılmaktadır. Yüksek gıda değerine sahip olması, uzun süre depolanabilmesi ve un şeklinde öğütülebilmesi sebebi ile tarih boyunca insanların önemli gıda kaynağı olmuştur" diye konuştu.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Türkiye'nin kestane üretiminde dünyada 3'üncü sırada olduğunun altını çizen Bozan, "TÜİK 2012 bitkisel üretim istatistikleri verilerine göre, Türkiye'de 1992 yılında 1 milyon 954 bin meyve veren ağaçtan 85 bin ton kestane meyvesi elde edilirken, 2012 yılına gelindiğinde bu rakam 1 milyon 939 bin ağaçtan 57 bin 881 ton kestane meyvesine düşmüştür. Üretimde yaşanan verim düşüşünün sebepleri, dal kanseri ve mürekkep hastalığıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Dr. Kıymet Senan Coşkunsu Savaş, "Kestane hastalıkları ve Türkiye'de ve dünyada mevcut durum", "Hastalıkların gelişimi, yayılışı ve mücadele yöntemleri" konusunda bilgiler verdi. Eğitim seminerinde, kestane hasat ve aşı tekniği konularında da bilgiler verildi. Bu eğitimlerin Bursa'nın diğer ilçelerinde de yapılacağı bildirildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title