Kestane Dal Kanserine Çözüm Aranıyor
AK Parti Samsun Milletvekili Prof.Dr.Tülay Bakır, Samsun'un Salıpazarı ilçesinden gelen kestane dal kanseri şikayetlerini dikkate alarak, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı işletme müdürleri ve konunun uzmanı olan Ankara Üniversitesi Ziraat...
AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, Samsun'un Salıpazarı ilçesinden gelen kestane dal kanseri şikayetlerini dikkate alarak, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı işletme müdürleri ve konunun uzmanı olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Aydın ile birlikte kanserin önlenmesine yönelik bir çalışma başlattı.
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde köylülerden ve muhtarlardan kestane ormanlarında yaşanan kestane dal kanserine yönelik şikayetleri dikkate alan AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, konusunda dünyaca tanınan ve otorite olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Aydın, Orman Genel Müdürlüğü Ormancılık Karantina Şube Müdürü Ali Osman Güzel, Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, Samsun Orman İşletme Müdürü Hüseyin Özbay, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Mevlüt Şahin, Bafra Orman İşletme Müdürü Ahmet Ulukanlı, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nden orman mühendisi Kadir Topçak, Sinop Orman İşletme Müdürlüğü'nden orman mühendisi Kadri Topuç ile birlikte Orman İşletme Müdürlüğü misafirhanesinde kahvaltıda bir araya geldi.
SALIPAZARI VE VEZİRKÖPRÜ'DE KESTANE AĞIRLIKLI BAL ORMANLARI KURULDU
Kestanelerde dal kanserine yönelik yapılan çalışmalar ve bal ormanları kurma çalışmaları hakkında bilgi veren Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, "Samsun'da kestanelerde dal kanseri var. Bölgede olduğu gibi Türkiye'de ve bütün dünyada dal kanseri, kök çürüklüğü hastalıkları yaygın olarak var. Bizler de Orman Bölge Müdürlüğü olarak bu hastalıklarla mücadele ediyoruz. Milletvekilimiz Prof. Dr. Tülay Bakır'ın bu konuda bizlere verdiği desteği çok önemsiyoruz. Milletvekilimiz ile birlikte 'bu hastalığa karşı nasıl mücadele edebiliriz, ormanlarımızı iyileştirerek nasıl verimli kestane ormanları oluştururuz, bu ormanlarımızdan orman köylümüze nasıl gelir elde edebiliriz?' diye çalışmalarda bulunuyoruz. Bu noktada Milletvekilimiz Prof. Dr. Tülay Bakır öncülük ettiler. Son yıllarda kestane ormanlarımızda dal kanseri hastalığı iyileşme sürecine girdi, bu sürecin devam ettiğini görmekteyiz. Ormanlarımızın daha sağlıklı olacağını görüyoruz. Orman köylülerine gelir getirmesi, bal üretiminin artırılması için Salıpazarı'nda Tepaltı köyünde 60 dönümlük kestane bal ormanı hazırladık, bu sonbaharda dikimlerini yapacağız. Vezirköprü'de 500 dönüm bal ormanı kurduk. Arıcılığa hizmet edebilecek akasya, ıhlamur, nar ve benzeri bitkilerden oluşan kestane ağırlıklı bal ormanı kurduk. Özellikle arıcılara akasya, ıhlamur gibi fidanları ücretsiz olarak veriyoruz" dedi.
MİLLETVEKİLİ PROF. DR. TÜLAY BAKIR, KANSERİN PEŞİNE DÜŞTÜ
Salıpazarı'ndan gelen şikayetler üzerine harekete geçen Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, "Bu toplantıyı önceden kararlaştırdık. Bu konunun hem yetkililerinin hem de bu konuda dünyanın da tanıdığı otorite olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Aydın'ın burada olmasını çok istedim. Bakan Yardımcımızla bu konuda görüştüm ve gerekli hassasiyetinin gösterileceğini söyledi. Belki bizim amaçlarımızdan birisi Salıpazarı ormanlarını incelemenin yanında, tüm Karadeniz'deki kestane ormanlarının değerlendirilmesi, hem de bunun uluslararası bir toplantıda ama temelinde sadece hastalıkları değil, bölgemiz ve bütün dünya açısında ekonominin ağırlıklı olduğu bir toplantıyı tercih ettim. Kestane bitkisi yaprağından köküne kadar her yönüyle çok değerli bir ağaç. Yüzyıllarca yaşayabilen bir ağaç. Salıparazı'ndaki parti örgütüm, köylülerimiz ve muhtarlarımızın bana ilettikleri bu konuyu araştırmak ve incelemek için buradayız" diye konuştu.
"KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ KANSERDEN DAHA TEHLİKELİ"
Kanserden daha önemli tehlikenin kök çürüklüğü olduğunu belirten Prof. Dr. Salih Aydın, "Ben 10 yıldır orman hastalıkları üzerinde çalışıyorum. Kestane dal kanseri dışında, kestane çalışmalarımızın devamı olarak kök çürüklüklerinin de olduğunu belirledik. Türkiye'nin her yerinde bunun raporları var. Doğu Karadeniz'den Gürcistan'a kadar var. Gürcistan'da da bir laboratuvar kurma teşebbüsümüz var. Balıkesir'in İvrindi ilçesinde çok ciddi kurumalar var. Orada bir zamanlar çok kaliteli kestane ormanları varmış, şu anda kaybolmak üzere. Kanser iyileşiyor ama iyileşmeyen yerler de var. Şu anda daha ciddi sorun kök çürüklüğü. Bunlara önlem alınması lazım. Kanserden daha tehlikeli olarak bunu görüyoruz. Gerekli zaman ayrılırsa çok temiz kestane bahçeleri kurulabilir. Ormanlar temiz kestane bahçelerine dönüştürülebilir. İyi çeşitler aşılanabilir. Buna çok güzel bir örnek Bandırma'nın Çakır köyü. Onlar kanseri çok güzel çözmüşler. 'Fosforoz asit zehirli madde, ormanlarda uygulanmaz' diye bir yanlış anlama var. Fosforoz asit zehirli bir kimyasal değil, bitkilerde ve insanlarda hiçbir etkisi yok. Tarımda da bugün ilaç atılsın, o ürün bugün toplanabiliyor. Ben de zararlı maddelerin ormanlara girmesini istemem. Emniyetli bir madde. Değişik tedavi yöntemleri ile kestaneler iyileştirilebilir" şeklinde konuştu.
Samsun Orman İşletme Müdürlüğü'nde toplanan heyet, kestane ormanlarında inceleme yapmak üzere Salıpazarı'na hareket etti. - SAMSUN