Kestane Balı Üreticileri Ballarını Kovandan Çıkmadan Sattı
Dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balının bu yıl rekoltesinin bin ton olması bekleniyor. Bal üreticileri ise ballarını kovandan çıkmadan sattı.
Kestane balı üreticileri kötü geçen iki yılın ardından istedikleri verime bu yıl ulaştı.
İKLİMSEL ETKENLER ÜRETİMİ ETKİLEDİ
Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği Genel Sekreteri Abdurrahman Canlı, yaptığı açıklamada, 2014 ve 2015 yıllarında iklimsel etkenler nedeniyle üretilemeyen kestane balının bu yıl üreticileri sevindirdiğini söyledi.
BU YIL BİR TON BAL OLMASI BEKLENİYOR
Zonguldak il genelinde yaklaşık bin 600 arıcının 100 bin koloniye sahip olduğunu anlatan Canlı, bu yıl bin ton civarında bal alacaklarını düşündüklerini belirtti.
1 KİLOGRAM BALIN FİYATI 100 LİRA
Canlı, 1 kilogram balın kavanozlu fiyatının 100 lira civarında olacağını dile getirerek, "Arının satılması, kovanların yenilenmesi, balın üretimi, polen, arı sütü ve arı zehri üretimini de düşünürsek iki katına varan bir para döngüsü oluyor.
BÖLGEDE TAŞKÖMÜRÜNDEN SONRA İKİNCİ SIRADA
Zonguldak'taki arıcılığın katma değer üretimi tahmini 200 milyon lira civarında. Türkiye Taşkömürü Kurumundan sonra Zonguldak bölgesinde istihdam açısından kazanç getiren üretim açısından temel potansiyeli arıcılık sağlıyor" şeklinde konuştu.
PAZAR GÖRMEDEN SATIŞI YAPILIYOR
Pazara çıkmadan satışı yapılan kestane balına ilginin büyük olduğunu ifade eden Canlı, "Hiçbir üretici arkadaşımızın, 'Ben kestane balını ürettim nasıl satarım' derdi yok. Bin ton balın satılmasıyla ilgili bir endişe yok. Bu yıldan gelecek yıla bal kaldığına kimse tanık olmamıştır. Şu anda daha pazara inmeden daha doğrusu pazar yok, müşteri sizi arıyor, kapınıza geliyor alıyor. Bunun haricinde bir rafa koyayım satayım gibi bir şey yok. Kovanda bal siparişleri alınmıştır, ballar satılmıştır." dedi.
ÜRETİCİ MEMNUN
Kentte 5 yıldır arıcılıkla uğraşan Dursun Aydın ise kendi kovanlarında bulunan balların tamamını sattığını belirterek, "Müşterimiz bizi aramıştır, 3-5 kilogram siparişini vermiştir.
"ARILARIMIZI SAĞMADAN SATTIK"
Yani biz arılarımızı daha sağmadan sattık. Kestane balının insan sağlığı üzerine ciddi faydaları olduğu bilinmektedir." diye konuştu.
Her yıl Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesi ve civarına 700-800 adet kestane fidesi diktiğini vurgulayan Hasan Yılmaz, "30 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Bu yörede bildiğiniz bir ilaç olarak kestane balı kullanılır. Balımızın pazar sıkıntısı yok, bal kovandan daha çıkmadan satılıyor." ifadelerini kullandı.