Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Kerkük İl Meclisi Üyesi Mehdi: "2003'te Kerkük'e Silahla Girmeliydik"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda düzenlenen Güncel Gelişmeler Bağlamında Irak Türkmenleri adlı panelde, Irak’ta yaşayan Türkmenlerin sorunları masaya yatırıldı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda düzenlenen Güncel Gelişmeler Bağlamında Irak Türkmenleri adlı panelde, Irak'ta yaşayan Türkmenlerin sorunları masaya yatırıldı. Özellikle Kerkük'te yaşayan Türkmenlerin silah bırakmasıyla zulüm gördüğünü söyleyen Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü ve Kerkük İl Meclis Üyesi Ali Sadık Mehdi, 2003'te silahla Kerkük'e girmeleri gerektiğini ifade etti.

Gelişmeler bağlamında Irak Türkmenleri adlı panelde konuşan Mehdi, en büyük hatalarının 2003'te Kerkük'e silahla girmemeleri olduğunu söyledi. Tek isteklerinin bir Irak vatandaşının yaşadığı gibi yaşamak olduğunu aktaran Mehdi, "1970'lerde önce Kerkük'ün her yerinde yalnız Türkmen doktorlar, eczacılar, avukat, terziler, marangozlar vardı. Saddam 2000'li yıllara kadar bunu ne kadar ortadan kaldırmak istese de başarılı olamadı. Maalesef 2003'ten sonra bu ortadan kalktı. Biz sağımızda Araplar solumuzda Kürtler olmak üzere ikisinin ortasında yaşıyoruz. Kerkük'te Kürt Vali var, bir kuruma gittiğinizde size Kürt mü Türk mü diye soruyorlar. 2003'ten sonra Kürt peşmergeler silah zoruyla yerlerimizi elimizden aldı. Kerkük'te Kürtler Kürtçülük yapıyorsa, biz de Türkçülük yaparız."

Kerkük'te özel bir bölge istediklerini anlatan Mehdi, şunları söyledi: "Biz Türkmenler başkalarının çatısı altında yaşamak istemiyoruz. Bize orada Türkiye gözünden bakıyorlar, eğer Türkiye ile ilişkileri iyi ise bize iyi davranıyorlar, ilişkileri kötü ise bize kötü davranıyorlar. Maalesef Sünni ve Şii savaşında Türkmenlerinde girmesi istendi, biz hiç mezhepçiliğin yanında olmadık. İŞİD en çok Türkmenleri vurdu. IŞİD zulmünden kaçan Türkmenler Türkiye'den beklediği desteği bulamadı" dedi.

"1 MART TEZKERESİNİN ÇIKMAMASI TÜRKMENLER İÇİN KÖTÜ OLDU"

1 Mart tezkeresinin geçmemesinin Türkmenler açısından çok kötü olduğunu vurgulayan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Türkücü, 1 Mart tezkeresinin onaylanmamasının ne kadar Türkiye'de iyi karşılansa da Türkmenler için kötü olduğunu söyledi.

1 Mart tezkeresi Meclisten geçmeyince ABD'nin Irak'ta bulunan Türkmenlerden intikam aldığını anlatan Türkücü, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye tezkereyi çıkarmayarak denklemin dışında kaldı, bizimde silahımız olmadığı için üç sıfır yenik duruma düştük. Bunun sonucunda yeni düzende yokmuşuz gibi davranıldı bize. 2003'ten önce Kerkük bir Türkmen şehri iken 2003'ten sonra Kerkük'ün yönetimine Kürtler geçti ve Kerkük bir Türkmen şehri olmaktan çıktı. Türkmenler her şeyden dışlanmalarına rağmen direnmelerine devam ettiyse de, yeni anayasadan en büyük payı Kürtler aldı, çünkü 1 Mart Tezkeresi geçmemiş ve Kürtler ABD'ye müttefik olmuştu. Maalesef IŞİD bölgeyi kasıp kavuruyor. IŞİD en çok Türkmenleri vurdu. Telafer, IŞİD tarafından dümdüz edildi. Biz bunu bırakın dünyaya duyurmayı Türkiye'ye bile duyuramadık. Türkiye olarak, Türkmenlere maddi yardımın dışında, Türkmenlere arka çıkamadık, yumruğumuzu masaya vurup seslerini duyuramadık." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title