Haberler

Kerem Kınık: "Afrika'da Hemşire, Hekim, Ebe Gibi Sağlık Insan Gücü Yetiştirmeyi Hedefliyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "Afrika'nın 1,2 milyar nüfusu var. Afrika kıtasında 54 ülkenin tamamında ise 222 bin doktor var. Bu 1 milyarı aşkın nüfusa yetecek oran değil. Bu oranın yukarı çıkarılması gerekiyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "Afrika'nın 1,2 milyar nüfusu var. Afrika kıtasında 54 ülkenin tamamında ise 222 bin doktor var. Bu 1 milyarı aşkın nüfusa yetecek oran değil. Bu oranın yukarı çıkarılması gerekiyor. Amerika'da bu personel sayısı yaklaşık 2 milyon. Avrupa'da ise 2,5 milyon hekim var. Afrika'da hemşire, hekim, ebe gibi sağlık insan gücü yetiştirmeyi hedefliyoruz. İlkini Somali'de açtığımız Sağlık Meslek Yüksekokulunu, Uganda'ya ve diğer ülkelere de yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

Wow Kongre Merkezi'nde 30 ülkenin katılımıyla düzenlenen 34. Afrika Sağlık Kongresi'nde "Afrika'da Çalışan Türk Kuruluşları: Ne Yapıyoruz ve Saha Deneyimleri" başlıklı oturumda konuşan Kınık, Afrika'daki sağlık sorunlarını, Kızılay'ın yaptığı çalışmaları ve ileriye dönük projelerini anlattı. Afrika Sağlık Kongresi'nde Kızılay'ı temsil etmekten mutluluk duyduğunu belirten Kınık, Kızılay olarak bugün birçok coğrafyada insani krizlerin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi. Kınık, bu noktada Güney Asya'da Bangladeş ve Pakistan'da, Ortadoğu'da Filistin, Irak ve Suriye'de, Afrika'da Somali'de temsilciliklerinin bulunduğunu vurguladı.

"Somali için 15 bin ton yardım malzemesini deniz yoluyla ulaştırdık."

Afrika coğrafyasının büyük bir bölümünde insani krizlerin devam ettiğine değinen Kınık, bu coğrafyada yaşanan her acının, tarihi ve insani bağlardan dolayı herkesi derinden üzdüğünü dile getirdi. Somali'nin, Türk Kızılayı olarak Afrika'daki önemli çalışma alanı olduğuna dikkati çeken Kınık, Somali'de yaşanan kuraklık nedeniyle gıda üretiminde büyük düşüşler yaşandığını ve buna bağlı olarak açlıktan ölümlerin başladığını hatırlattı.

Kınık, bu ölümlere uluslararası kamuoyunun gözlerini kapadığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkati çekmesiyle Türkiye olarak bölgeye yönelik kapsamlı bir insani yardım operasyonu başladığını söyledi. Güney Sudan, Yemen ve Doğu Afrika'nın "Umudu Ol" sloganıyla bir kampanya başlatıldığını belirten Kınık, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının önemli bir bölümünü de bu kampanyaya destek vermeye davet etti. Hayırsever halkımız da yardımlarını esirgemedi. Güney Sudan, Somali, Kenya, Kuzey ve Güney Nijerya'da 20 milyon insan açlık ve 1,4 milyon çocuk yetersiz beslenme tehdidi altında. Böylesi zor bir durum karşısında insanların acil ihtiyaçlarının karşılanması, risklerin ve savunmasızlığın ortadan kaldırılması için kararlılıkla bir araya gelerek işbirliği içinde çalışılması hayati bir önem taşıyor. Kampanya kapsamında Somali için 15 bin ton yardım malzemesini deniz yoluyla ulaştırdık. Yemen'e yine deniz yolu ile içerisinde ilaç ve sahra hastanesinin de olduğu 11 bin ton insani yardım malzemesi gönderdik."

Kızılay olarak Afrika kıtasına yapılan yardımlara ilişkin bilgi veren Kınık, 2000 yılı ve sonrasında Afrika'da 29 ülkeye yardımda bulunduklarını aktardı. Kınık, Türkiye'nin ülkeye sığınan milyonlarca göçmene de yardımda bulunduğunu anlattı. Afrika'daki sağlık insan gücünü yetiştirmeyi amaçladıklarına işaret eden Kınık, şöyle konuştu:

"Afrika'nın 1,2 milyar nüfusu var. Afrika kıtasında 54 ülkenin tamamında ise 222 bin doktor var. Bu 1 milyarı aşkın nüfusa yetecek oran değil. Bu oranın yukarı çıkarılması gerekiyor. Amerika'da bu personel sayısı yaklaşık 2 milyon. Avrupa'da ise 2,5 milyon hekim var. Afrika'da hemşire, hekim, ebe gibi sağlık insan gücü yetiştirmeyi hedefliyoruz. İlkini Somali'de açtığımız Sağlık Meslek Yüksekokulunu, Uganda'ya ve diğer ülkelere de yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Sudan'ın Güney Darfur Eyaletinin başkenti olan Nyala şehrine gıda yardımlarının yanı sıra 2006 yılında Sağlık Bakanlığımızla birlikte 50 yataklı bir sahra hastanesi kurduk. Sahra Hastanesi'nde sağlık hizmeti sunulan kişi sayısı 2011 yılı sonunda 600 bini buldu."

Kınık, 2007 yılında başlatılan Çad İnsani Yardım Operasyonu kapsamında Çad'ın başkenti N'Djamena Devlet Hastanesi'nde açılan bir eczane ile muhtaç durumda bulunan hastalara ücretsiz ilaç temini yapıldığını anlattı.

Batı Afrika ülkeleri Moritanya, Senegal, Nijer'e ise toplam değeri 9,5 milyon dolar olan gıda yardımında bulunduklarını ifade eden Kınık, şöyle devam etti:

"Kuraklığın hüküm sürdüğü Etiyopya, Somaliland ve Puntland'a yakın zaman önce 11 bin ton insani yardım malzemesi gönderdik. Bunun da değeri yaklaşık 5,4 milyon dolardır. Yine aynı dönem içinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kamerun, Kenya, Tunus, Mozambik, Mali, Gine Bissau, Gine, Sierra Leone ve Liberya'ya gerek nakdi, gerekse ayni yardımlarımız oldu. 2012 yılından itibaren de söz konusu ülkelerin bazılarında her yıl kurban kesim faaliyeti yürütülmektedir. Her yıl milyonlarca dolar değerinde kurbanlık satın alınıp kesilerek, milyonlarca ihtiyaç sahibinin sofrasına kurban eti ulaştırılmaktadır."

.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er de Türkiye'nin Afrika'nın gelişmesine yönelik sağlık alanında TİKA'nın yürüttüğü faaliyetleri hakkında şunları söyledi:

"Türkiye'nin kalkınma yardımları tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte, kalkınma yardımlarının kurumsallaşması 1992 yılında TİKA Başkanlığının kurulmasıyla başlamaktadır. Türkiye'nin kalkınma yardımlarıyla ilgili son yıllarda gözle görülür artış gerçekleşti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) DAC gözlemcisi olan Türkiye, 2015 yılında 3,9 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye resmi kalkınma yardımları toplamını 2016 yılı geçici verilerine göre, yüzde 64'lük rekor bir artış ile 6,2 milyar dolara çıkarmıştır. Türkiye özellikle mültecilere yönelik olmak üzere insani yardım alanındaki performansıyla DAC üyesi olmayan ülkeler kategorisinde hacimsel ve oransal olarak birinci olmuştur."

Oturumda İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, "Türkiye İHH perspektifinden Afrika deneyimleri ve sorun alanları", Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı Yahyahan Güney "Türkiye gönüllü organizasyonlarından profesyonel STK olmaya giden süreç, zorluklar ve tercihler" konularında sunum gerçekleştirdi.

Kerem Kınık:
Kaynak: AA / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

title