Haberler

"Kent Yaşamında Ulaşılabilirlik ve Belediyeler Toplantısı"Nın Final Toplantısı Gaziantep'te...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde yürütülen "Kent Yaşamında Ulaşılabilirlik ve Belediyeler Toplantısı"nın final toplantısı Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde yürütülen "Kent Yaşamında Ulaşılabilirlik ve Belediyeler Toplantısı"nın final toplantısı Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan toplantının açılış programına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Bakanlık müşavirleri Ayhan Metin ve Kenan Önal, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep ve çevre illerin Aile ve Sosyal Politikalar müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör yaptı. Güngör, belediyelerin halkın huzuru, sağlığı ve mutluluğu için önlemler almak zorunda olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Belediye başkanının görevleri arasında; belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak ve bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülere yönelik hizmetleri yürütmek ve özürlüler merkezini oluşturmak vardır. Ayrıca yer binaları ile toplu taşıma araçlarının engellilerin erişmesine uygun hale getirilmesi için verilen 7 yıllık sürenin bugün dolaması nedeniyle, kurumlarımızın yasal yükümlülüklerini hatırlatmak, konunun önemini, yapılması gerekenleri ve sorunları anlatmak, tartışmak ve ortak çözümler üretmek gerekir. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin'in talimatı ve özel gayretleriyle 2012 yılı Ocak ayından itibaren 7 bölgeyi kapsayacak şekilde ve 15 farklı şehirde düzenlediğimiz ulaşılabilirlik bilgilendirme toplantılarına belediyelerimizden ve diğer kurumlarımızdan 25 binin üzerinde yönetici, idari ve teknik personellerin katılımı sağlanmıştır. Belediye kanunu, belediyelerimize imar ve planlama, su ve kanalizasyon, ulaşım, çevre, temizlik, sosyal yardım, kültür ve turizm, gençlik ve spor gibi çok farklı görevler verilmiştir."

Belediyelerin hizmetlerini ve buna bağlı olarak yatırımlarını yaparken, hizmetin sayısal çokluğu kadar, hizmetin niteliğine, tekniğe ve uluslararası standartlarına uygun olmasına da dikkat etmesini hatırlatan Güngör, "5378 sayılı Özürlüler Yasası ile getirilen sorumluluk, hizmet alanları itibarıyla en çok belediyelerimizi ilgilendirmektedir. Belediyeler, diğer kurum yöneticileri ve çalışanlarımız engellilerin ulaşılabilirlik hizmetlerine yasal bir sorumluluk olarak değil, temel bir insan hakkı olarak bakmalıdırlar. Meseleye bu yönüyle baktığımız sürenin 7 yıl verilmiş olması, bugün sürenin bu gün dolması veya bu gün itibarıyla verilmiş olması, sürenin bir yıl daha uzatılmasının da hiçbir önemi yoktur. Gelecek vizyonumuzu oluştururken bu düşünceyle her alandaki eylemlerimizin merkezine oturabilmektir" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de, yapılan çalışmalarla standart hizmetlere detaylar eklediklerini belirtti. Çiftçi, şunları söyledi:

"Bugün birçok kişi için sıradan bir gün ama engelliler için faaliyet gösteren bizler açısından çok önemli bir gün. Bir kanun çıkmıştı 2005 yılında. Bu kanun 7 Temmuz 2012 tarihinde dolmaktaydı. Biz bu kanunun süresinin çok anlamlı olduğunu düşünmüyoruz ama bütün bu geçen süreci nasıl değerlendirdik ve bu kanun ne demek istiyor aslında bunları paylaşmak istemiştik. Çok yoğun bir çalışma temposunun ardından Türkiye'nin bütün bölgelerini dolaşarak bu çalışmaları tamamlamış olduk. Amacımız aslında bir zihinsel dönüşüm sağlamaktı. Çünkü bunu kafalarımızda eğer oturtamazsak ekiplerimizle hiçbir şey yapamayız. Bu konuda gerekli hassasiyeti ve beceriyi kazanmak durumundaydık. Standartların içinde detaylar yer almıyordu. Kapılar uygun olmalı yazıyordu ama genişliği yazmıyordu. Asansör olmalıydı ama nasıl olması gerektiği yazmıyordu. Teknik detaylar da standartlara eklendi. Eksikler hızla giderilmeye çalışılıyor. Geç oldu ama biz temiz iş yapmayı benimsiyoruz."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, toplantıların ülke genelinde 14 ülkede gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Özürlülerin özgürce yaşayabilecekleri ortamlar oluşturma gayreti içinde olduklarını dile getiren Asan, "Bugün bu toplantıların en sonuncusu yapılıyor. Kocaeli, Adana, Kayseri, Trabzon, Diyarbakır, İzmir, Erzurum, Antalya, Ankara, Bursa, İstanbul, Van, Samsun ve Malatya olmak üzere 14 ilde bu toplantılar gerçekleşti. Toplantıların finali ise Gaziantep'te gerçekleştirildi. Bu toplantılardan sonra amacımız zihnimizi yeniden yapılandırmak, var gücümüzle önümüzdeki bir yıl içerisinde ne gerekiyorsa hep birlikte tamamlamaktır.

Toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan ve maalesef çok uzun süre de yanlış yaklaşımlar toplumdan, yaşamdan, hayattan dışlanan engelli vatandaşlarımız için Başbakanımızın ilkesel tutumu doğrultusunda, birçok ilk ve öncü olan yasal düzenlemeler yapıldı. Uluslararası birçok sözleşmede taraf olundu. Ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirildi. Bugün özürlülerimizin her alandan özgürce ve rahatça yararlanabilmesi için her türlü imkanlar sunulmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

"2005 yılında Özürlüler Kanunu'nu kabul ettik ama yaptığımız çalışmalar çoğu özürlülerin bakımıyla ilgiliydi ki bunlar biliyorsunuz en öncelikli sorunlardan biriydi" diyen Asan, şöyle devam etti:

"Oralarda çok büyük başarılar gösterdik ama ulaşılabilirlikle ilgili konulara geldiğimizde maalesef bu alanda zayıfız. Bir işin yapılmasında zihinsel dönüşüm çok çok önemli ama kanunlarda da bir boşluğun hiçbir şekilde oluşmamış olması gerekir. En gelişmiş toplumlarda bile kanundaki boşlukları suistimal edenler olacaktır. Gelişmiş ülkelerin en önemli özellikleri kanunlarında iyi tarama ve boşluk bırakmamaktır. Bize düşen görev engelli kardeşlerimizin kimseye çok fazla muhtaç olmadan hayatlarını sürdürülebilmelerini sağlamaktır."

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, daha önce yerel yönetimlerin bilgisizlikten dolayı bu tür çalışmalar yapmadığını açıkça ifade ederek, "Gaziantep'te böyle bir toplantının yapılması bizim için önem arz etmekte. Daha önce bilgisizlikten ötürü bu tür çalışmalar yapılmadı. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için yerel yönetimlerin neler yapması gerektiğini, ben de dahil olmak üzere yerel yöneticilerin zamanında çokta bildiğini sanmıyorum. Eski imarla uğraşmayalım yeni imar alanlarına bakalım. Çünkü 50-60 yıl önce yapılan bir binada otopark beklenmez. Bizim çocukluk yıllarımızda Gaziantep'teki otomobil sayısı bir elin parmakları kadardı. O dönemde otopark beklenmezdi. Sonra Türkiye hızlı bir gelişme tablosu çizdi. Herkese bir otomobil devri başladı. Bu otomobiller nereye konulacak? Caddeler sokaklar yetmiyor. Otomobilleri evlerin altına park etmemiz gerekir. Bizler sadece seyrettik. Ama bugün bu bilinç bizleri de insanların hayatını kolaylaştırmak zorunda olduğumuzu bize ifade etmektedir. Gaziantep'te bu yeniliğe adapte olmak için bir çaba var. İlçe belediyelerimize teşekkür ederim. Geç kaldık ama her şeyin bir başlangıcı vardır. Bu şehirde yaşayan insanların hepsi bizim için birinci sınıf vatandaştır. Görev olarak bu insanların hayatını kolaylaştırmak ve yeni gelişmelere ayak uydurmak zorunda olduğumuzu gayet iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakanlık müşavirlerine, "Kent Yaşamında Ulaşılabilirlik ve Belediyeler Toplantısı"na verdikleri emeklerden ötürü teşekkür belgesi takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararına tepkiler art arda geldi! Görevden uzaklaştırılan CHP'li başkan için dikkat çeken ifadeler

Görevden uzaklaştırılan CHP'li başkan için dikkat çeken ifadeler

title