Kent Konseyi'nde Coşkulu Toplantı
Bursa Kent Konseyi, 25 Haziran'da yapılacak olan seçimli genel kurul öncesinde gönüllü katılımcılarını, Merinos AKKM'deki toplantıda biraraya getirdi.
Bursa Kent Konseyi'nin (BKK) bireysel ve kurumsal katılımcılarıyla buluşan BKK Başkanı Semih Pala, kent konseyinin gönlünce çalışma yeri değil, gönüllüce çalışma yeri olduğunu belirterek, bireysel ve kurumsal katılımcıların şehre bir şeyler vermek için çalışmalara katılmasını istedi.
BKK, 25 Haziran'da yapılacak olan seçimli genel kurul öncesinde gönüllü katılımcılarını, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Yıldırım Salonu'ndaki toplantıda biraraya getirdi. BKK Yürütme Kurulu üyelerinin, 4 Meclis ve 30 çalışma grubunun üyelerinin, resmi kurumların, üniversitelerin, sivil ve resmi toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve mahalle muhtarların temsilcileri katıldığı toplantı, samimi bir ortamda yapıldı. Program, BKK'yi tanıtan video gösterisiyle başladı.
BKK Başkanı Semih Pala, Yerel Gündem 21 sürecinden itibaren gönüllü katılımcıların desteğiyle Türkiye'nin en güçlü ve en aktif kent konseyi olan Bursa Kent Konseyi'nin başkanı olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Bu güzel örneğin Türkiye'nin her tarafına yayılması gerektiğini belirten Pala, kent konseylerinin birçok yerde kurulamadığını, kurulsa da işletilemediğini anlatan Pala, Bursa'nın ise bu konuda çok yol aldığını ifade etti. Demokratik yapının, insan haklarının, katılımcı düşüncenin gelişmesi için kent konseylerinin gelişmesi gerektiğini belirten Pala, "Bursa Kent Konseyi modeli, Türkiye'ye örnek olarak ortaya çıktı. 'Toplumsal Denge Çizgisi' anlayışıyla çalıştık. Biz ideoloji üretmedik. Prensipler ortaya koyduk. Herkese ve her kesime açık şekilde çalıştık. Kent Konseyi bir çatı kuruluşu ve organizasyon kuruluşudur. Amir değildir. Sahip olduğumuz gücü, partnerimiz Büyükşehir Belediyesi'nden alıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin sosyal konulara yatkın olması da Kent Konseyi'nin büyümesini sağladı. Bizlere her türlü desteği veriyor. Kendisine tüm katılımcılarımız adına teşekkür ediyorum" dedi.
Kent Konseyi'nin yasal katılımcılarını konuklara hatırlatan Pala, düzenlenen çalışmalara katılamayan kurumlara yazılı olarak görevlerini hatırlatacaklarını dile getirdi. BKK'de gönüllülük esasının geçerli olduğunu söyleyen Pala, "Bireysel ve kurumsal katılımcılar BKK'ye bir şeyler almak için değil, bir şeyler vermek için gelmeli. BKK gönlünce çalışma yeri değil, gönüllüce çalışma yeridir. Topluma fayda sağlamak için koşturuyoruz. Bursa'nın tüm kurum ve kuruluşlarının gönüllü yapılan çalışmalar katılmasını arzuluyoruz. Kazandığımız tecrübeleri 'Kent Konseyi El Kitabı'nda yayınladık. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Bizler demokrasi kültürünün, uzlaşma ve hoşgörü anlayışının, özgürlüklerin ve insan haklarının geliştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, 2009-2014 arasında yapılan çalışmaların anlatıldığı bir sunum yaptı. BKK'nin organizasyon yapısı hakkında da katılanlara bilgi veren Keskin, meclisler, çalışma grupları ve katılımcı kurumların işbirliğiyle yapılan faaliyetleri anlattı. 5393 sayılı kanunla kent konseylerinin destekleme görevinin belediyelere verildiğini belirten Keskin, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin BKK'nin Türkiye'nin en aktif kent konseyi olmasında da büyük katkısı olduğunu ifade etti. BKK'nin yürütme kurulunun seçimle işbaşına geldiğini hatırlatan Keskin, "Son genel kurulumuz 25 Haziran'da yapılacak. 2009 yılındaki seçime katılanların yüzde 78'ini sivil toplum kuruluşları oluşturdu. Bu tablo 2011 yılında yapılan seçimlerde de değişmedi. 5 yılda meclisler tarafından 5 bin 627 faaliyet, çalışma grupları tarafından da 2 bin 389 faaliyet düzenlendi" dedi.
Konuşmaların ardından konuklar, tekno Mehter Marşı eşliğinde Bursa Kent Konseyi bayraklarını salladı.