Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama! Yangına müdahale devam ediyor

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Kent Konseyi Gençlerinden Coşkulu Toplantı

Kent Konseyi Gençlerinden Coşkulu Toplantı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi, dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ına sebep olan kronik hastalıklara tiyatro, film gösterisi ve konserle dikkat çekti.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu tarafından lise öğrencilerine kronik hastalıklara yol açan faktörlerin anlatılması için hayata geçirilen "5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür Projesi", final sunumuyla sona erdi. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği faaliyet, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu, Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar, Gençlik Meclisi üyeleri ve lise öğrencileri katıldı.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi ve ´5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür Projesi´ Koordinatörü İsmail Dal, proje için geniş bir ekiple çalıştıklarını söyledi. Projeyle, gençler üzerinde kronik hastalıklar oluşmadan engellenmeyi hedeflediklerini söyleyen Dal, 13 okulda kronik hastalıklara sebep olan sigara, alkol, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam ve şişmanlığın zararlarını anlattıklarını belirtti. Dal, "Proje kapsamında öncelikle eğitmen eğitimi düzenledik. Eğitmen olan genç ve gönüllü arkadaşlarımız tek tek okulları gezerek projemiz hakkında bilgiler verdi. Daha sonra okullarda eğitimlerimize katılan öğrencilerden ekipler oluşturarak tiyatro, kısa film ve müzik atölyeleri kurduk. Atölye çalışmalarındaki ortak çıktı, kronik hastalıklara daha fazla dikkat çekmekti" dedi.

Bursa Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu ise, gençler için gençlerle beraber proje ürettiklerini söyledi. Gençlerin yaşadığı sıkıntıları en iyi onların bileceğinin altını çizen Hacıoğlu, "Gençlik Meclisi üyelerimiz yaptıkları araştırmalar sonucunda kronik hastalıklara sebep olarak risk faktörlerine dikkat çekmek için böyle bir projeye ihtiyaç duydu. Başarılı çalışmalarından ötürü kendilerini kutluyorum" diye konuştu.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, farklı kesimlerden gençleri bir arada görmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Bursa Kent Konseyi çalışmaları hakkında bilgi veren Pala, Gençlik, Kadın, Engelliler ve Çocuk Meclisi ve 34 çalışma grubu ile 35 ayda 4 bin 80 etkinlik yaptıklarını ifade etti. Türkiye'nin en güçlü, en dinamik ve en aktif kent konseyi olduklarını anlatan Pala, "Türkiye'nin en iyisi olmak kolay değil. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ve siz gönüllülerimizin destek ve katkılarıyla bu süreci devam ettirmek istiyoruz. Toplumsal denge çizgisi anlayışıyla herkese ve her kesime hitap ediyoruz. Ekip çalışması her zaman hayatta başarıyı getiriyor. Planlı ve programlı çalışıldığı takdirde her işin üstesinden gelinebiliyor. Sizlerin gençlik meclisleri gibi sivil toplum kuruluşlarına katılmanız çok önemli. Genç yaşta neler öğrenirseniz ilerisi için faydası olacaktır. İyi insanlarla arkadaşlık kurun, ortamlarınızı ona göre seçin" şeklinde konuştu.

"Sigara içenler hayatlarından ortalama 22 yıl kaybediyor"

Prof. Dr. Halil Özgüç ise, gençlere 'Kronik Hastalıklar, Nedenler-Önemleri' konulu bir sunum yaptı. Dünya ´da ölümlerin yüzde 60'nın kronik hastalıklardan kaynaklandığını ifade eden Dr. Özgüç, ölümlerin yüzde 50'sinin ise 70 yaş altı olduğunu vurguladı. Kronik hastalıkların yaşam fonksiyonlarını aşırı derece etkilediğini anlatan Özgüç, "Sağlık harcamalarının neredeyse yüzde 80'nini kronik hastalıklar kapsıyor. Ülkemizde yaklaşık 22 milyon kişide kronik hastalık olduğunu düşünüyoruz. Erişkinlerde yüksek tansiyon oranı yüzde 31 iken, şeker hastalığı oranı ise yüzde 13'tür" dedi. Sigaranın zararları hakkında da bilgiler veren Özgüç, sigaranın akciğer kanseri riskini 40 kat arttırdığını belirtti. Sigara içenlerin ortalama kaybettikleri yaşam süresinin 22 yıl olduğunu ifade eden Özgüç, sigaranın insan sağlığına zarar verdiği bilinmesine karşın satışına izin verilen birkaç ticari maldan biri olduğunu ifade etti. Özgüç, kronik risk faktörlerinin önlenmesi halinde kalp ve şeker hastalığının önlemesinde de yüzde 45 başarı sağlanabileceğini kaydetti.

Etkinliğin ikinci bölümünde ´Sanat Zamanı´ kısmına geçildi. Proje kapsamında eğitim alan lise öğrencileri ile Gençlik Meclisi üyeleri tarafından hazırlanmış tiyatro, kısa film ve müzik saati izleyenlere neşeli anlar yaşattı. Profesyonel sanatçılara taş çıkartan gençler, izleyenleri kahkahaya boğdu. Bir gazetecinin, yakalandığı kalp spazmından sonra sigarayı bırakmasını anlatan tiyatro oyunundan sonra izleyiciler amatör oyuncuları ayakta alkışladı.

Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Halil Özgüç'e, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ve Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar tarafından plaket ve Kent Konseyi çalışmalarını anlatan bir set hediye edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title