Haberler

Kendisi Maden Gazisi Oldu, Kardeşi Maden Şehidi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında açığa çıkan gazın alev almasının ardından başlayan yangın ve göçükte can veren işçi 49 yaşındaki Yunus Güçlü'nün cenazesi, İzmir'de yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketi...

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında açığa çıkan gazın alev almasının ardından başlayan yangın ve göçükte can veren işçi 49 yaşındaki Yunus Güçlü'nün cenazesi, İzmir'de yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Balıkesir'in Savaştepe İlçesi Sıtmapınar Köyü'ne götürüldü. Yıllar önce Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki işi "Korkuyorum. Oralar ölüm çukurları" diyerek kabul etmeyen Güçlü'nün, büyüyen 6 çocuğunun hem geçim hem de eğitim masraflarını karşılamak için 1200 TL ücretle çalışmak zorunda kaldığı belirtildi. Geçmişte madende göçük atında kalan, günlerce hastanede tedavi gördükten sonra hayata tutunan Mustafa Güçlü ise kardeşinin cenazesini teslim alırken "Ben maden gazisiyim, kardeşim maden şehidi oldu" diyerek gözyaşı döktü.

Soma'da, dün saat 05.30 sıralarında Uyar Madencilik'e ait Darkale Kömür Ocağı'nda, yüzde 14 eğimli galerinin 600 metredeki baca denilen bölümünde, açığa çıkan gazın alev almasıyla yangın çıktı, ardından göçük meydana geldi. Bu sırada madende mahsur kalan 28 işçi, yoğun duman içinde kaldı. Dumanın yayılmasını engellemek için bentler oluşturan 27 işçi, yardıma gelen arkadaşları tarafından dışarı çıkartıldı. Madenden 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü'nün ise cesedi çıkartıldı. Hastaneye kaldırılan 27 işçi, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Adli soruşturma için cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilen Yunus Güçlü'ye otopsi yapıldı.

YILLAR ÖNCE MADENİ KABUL ETMEMİŞ

Otopsinin ardından Yunus Güçlü'nün cenazesi, toprağa vermek üzere memleketi Balıkesir'in Savaştepe İlçesi Sıtmapınar Köyü'ne götürüldü. Kardeşinin cenazesini teslim alan Mustafa Güçlü'nün anlattıkları ise Yunus Güçlü'yü ölüm yolculuğuna götüren mecburiyeti ortaya çıkardı. Köyünde çiftçilik yapan Yunus Güçlü'nün, yıllar önce Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki işi "Korkuyorum. Oralar ölüm çukurları" diyerek kabul etmediği belirtildi. Ancak Güçlü'nün, büyüyen 6 çocuğunun hem geçim hem de eğitim masraflarını karşılamak için özel sektörde bin 200 TL maaşla çalışmak zorunda kaldığı kaydedildi. İşe başladıktan sadece 29 gün sonra can veren Yunus Güçlü'nün, geride kalan çocukları ve eşine aylık bağlanması için girişimlerde bulunulacağı da bildirildi.

AĞABEYİN GÖZYAŞLARI: BEN GAZİYİM O ŞEHİT OLDU

Soma'daki madenlerde 15 yıl yer altında çalıştıktan sonra emekli olan ağabey Mustafa Güçlü, kendisinin de bir kez göçük altında kaldığını anlattı. Birlikte çalıştığı arkadaşını aynı kazada kaybettiğini dile getiren Güçlü, "Ben gözümü hastanede açtım. Ben de madende cansız çıkartılmışım ama, arkadaşlarım suni tenefüs ve kalp masajıyla hayata döndürmüşler. Günlerce hastanede kaldıktan sonra da hayata tutundum" dedi. Mustafa Güçlü, kardeşinin cenazesini teslim alıp tabutunu götürürken, "Ben maden gazisiyim, kardeşim maden şehidi oldu" diyerek gözyaşı döktü.

MÜFETTİŞ İSTENDİ

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, madende iş kazasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan müfettiş istediklerini belirtti. Vali Savaş, "Bakanlık soruşturmayı idari yönden yürütecek. Ayrıca, savcılığın açtığı soruşturma gereği de olayda ihmal konusu araştırılacak. Soruşturmanın ardından dava açılacak" dedi.

İŞÇİLER MADENE GİTMEDİ

Kazanın ardından işçiler, bugün maden ocağına gitmedi. Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı şunları söyledi:

"Konunun aydınlığa kavuşturulması için gerekli çalışmalar yapılıyor. Ölen işçinin ailesine işveren tarafından yardım yapılmasını bekliyoruz. Eğer İşveren aileye destek çıkmazsa, biz ailenin yanında olacağız, ihtiyaçlarını karşılayacağız. Soma'daki özel madenlerde gaz maskesinin kullanıldığını, ancak bu olayın yaşandığı madende gaz maskesinin kullanılmadığını öğrendik. İşçilerin kaçabileceği kör bacaların bulunması gerekiyor. Bu ocakta kör bacaların bulunmadığını öğrendik. İşçilerin diğer madenlerde çalışan işçilere göre çok düşük ücretlere çalıştırıldığını öğrendik. Bu ocağın bir daha çalıştırılmaması için elimizden geleni yapacağız. Daha önce yaşanan kazanın ardından yapılan incelemede kapatılan yerde olay yaşanmış. Bu bir cinayettir. Müfettişlerin daha önce kapattığı kanalı açan kişilerin kim olduğunu belirleyeceğiz. Maden mühürlendi, madende inceleme yapılmasını bekliyoruz."

İKİ TUTUKLAMA

Öte yandan, kazayla ilgili gözaltına alınan maden ocağının müdürü Melih Gürbüz ile yardımcısı Evren Başbağ'ın işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandıkları belirtildi. Maden ocağının sahibi Azim Uyar'ın da ifade vermek üzere savcılığa çağrıldığı bildirildi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title