Kendin Üret Kendin Tüket Projesi" Meyvesini Verdi
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanlığınca, yaklaşık iki yıl önce başlatılan "Kendin Üret Kendin Tüket Projesi" kapsamında eğitim alan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki kadınlar, kendi tarlalarında kışlık sebze ve fide yetiştirip aile bütçesine katkı sağlıyor.
YASİN DİKME - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanlığınca, yaklaşık iki yıl önce başlatılan "Kendin Üret Kendin Tüket Projesi" kapsamında eğitim alan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki kadınlar, kendi tarlalarında kışlık sebze ve fide yetiştirip aile bütçesine katkı sağlıyor.
GAP İdaresince, iki yıl önce ilçede sulamaya açılacak alanlarda, suyun etkin kullanılması için kadınlara yönelik kışlık sebze yetiştiriciliği eğitimleri düzenlendi. Uzmanlar tarafından verilen eğitimlerin ardından ilçedeki 30 kadın için yüzer metrekarelik uygulama bahçeleri kuruldu.
Kadınlar aldıkları eğitimlerin ardından kendi bahçelerinde lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeler yetiştirmeye başladı. Kadınlar yetiştirdiği ürünleri satarak ev ekonomisine katkı sağlamaya başladı.
GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) Sorumlusu İbrahim Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kendin Üret Kendin Tüket Projesi"yle kadınlara kışlık sebze yetiştiriciliğini öğrettiklerini söyledi.
Suruç Sulama Projesiyle bölgede alternatif ürünler yetiştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Projemiz suyun etkin kullanımı ağırlıklı bir proje. 30 kadına evlerinin önünde 100'er metrekarelik alanda uygulamalı bir şekilde eğitim verdik. Sonuçlarına baktığımızda kadınlarımız evlerinin önündeki küçük bir alanda kendi yetiştirdikleri ürünlerini kendisi tüketiyor. Bunun yanında alternatif ürün yetiştirmeyi öğrendiler. Özellikle damla sulama tekniğini kullandık. Kadınlarımız suyu nasıl etkin bir şekilde kullanacağını öğrendi. Aldıkları eğitimle lahana, karnabahar, brokoli gibi kışlık sebze ve fide yetiştirmeye başladı."
Proje kapsamında eğitim alan 50 yaşındaki Kadriye Kaya, bölgede daha önce yetiştirilmeyen kışlık sebzeleri yetiştirmeyi öğrendiklerini söyledi.
Yetiştirdikleri ürünlerden para kazanmaya başladıklarını dile getiren Kaya, "Küçük tarlamda, önce lahana ve karnabahar yetiştirdim. Sonra domates, patlıcan ve biber fidelerini yetiştirmeye başladım. Mutfak ihtiyacımın yanında fideleri pazara götürüp satıyorum. Çocuklarıma harçlık yapıyorum. İlerde sulama alanları artarsa daha fazla alanda ürün yetiştirmeyi planlıyorum. O zaman daha iyi para kazanırız ailecek" dedi.
Rahime Kaya da yüz metrekarelik tarlasında çeşitli sebze fideleri yetiştirerek para kazandığını söyledi.
Yetiştirdikleri ürünler sayesinde mutfak masraflarını karşıladıklarını ifade eden Kaya. "Havaların ısınmasıyla artık, domates, biber, salatalık, patlıcan gibi yaz sebzelerinin fidelerini yetiştirdik. Onları satıp, para kazanıyoruz. Şükür, eşimden eskisi gibi para istemiyorum" diye konuştu.